Renk adları: baklaçiçeği, balköpüğü, camgöbeği, devetüyü, fildişi, gülkurusu, kavuniçi, narçiçeği, ördekbaşı, ördekgagası, tavşanağzı, tavşankanı, turnagözü, vapurdumanı, vişneçürüğü, yavruağzı vb.
İşlenen örnekler arasında birer belirtisiz ad tamlaması yapısında camgöbeği, gülkurusu, kavuniçi, vişneçürüğü, yavruağzı gibi renk adları ise ilgi çekici bu- luşlar olup ayrı bir grup oluşturmaktadır. Renk kelimesinin kullanılmadığı bu tür örneklerde ikinci kelime gerçek anlamından uzaklaştığı için bitişik yazılır.
İki heceli bazı kelimeler ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında ikinci hecelerindeki dar ünlüler düşer: ağız / ağzı, alın / alnı, bağır / bağrım, beniz / benzi, beyin / beynimiz, boyun / boynu, böğür / böğrüm, burun / burnu, geniz / genzi, göğüs / göğsün, gönül / gönlünüz, karın / karnı, oğul / oğlu; çevir- / çevril-, ...
yavruağzı ne demek? Kavuniçi ile pembe arası bir renk. Bu renkte olan.
TDK'ya göre Türkçede kelimesinin doğru yazılışı "Türkçe'de"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Konuksever doğru yazılışı karıştırılabilen bir sözcüktür. Konuksever sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışına yol açar. "Konuksever bitişik mi yazılır?" sorusu için şu cevabı verebiliriz: Konuksever TDK'ye göre bitişik olarak “konuksever” şeklinde yazılmalıdır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
bir tür pembedir, pembedir tamam ama içerisine biraz turuncu karışmıştır. pembeli bir turuncudur. kuş yavrularının anneleri yaklaştığında, ağızlarının açılmasıyla ortaya çıkar..
Turuncuyu da pembeyi de andıran bir renktir. Renk kodu #FFA17F olan yavruağzı, diğer canlı renklerde olduğu gibi bu renk de insanlara neşe veren bir renktir. Turuncu ve ve pembe arasında bir renktir saf halinin yanı sıra açık ve gölgeli tonlarıyla da oldukça çok sevilen bir renktir.
Doğada 3 tane ana renk 3 tane ara renk vardır. Diğer tüm renkler ve tonlar bu renklerin birbiri ile karıştırılması sonucu oluşur.Sonsuz sayıda renk olmasına rağmen aslında hepsi üç ana rengin sarı, mavi ve kırmızının karışımından oluşuyor. Ana renkleri farklı oranlarda karıştırdığımızda ara renkleri elde ederiz.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''tükürük" olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. DOĞRU KULLANIM: Tükürük bezleri çalışmıyor bu yüzden sağlık sorunları yaşıyor. YANLIŞ KULLANIM: Yeşil sahada rakibine tükrük atan futbolcunun kendisine saygısı yok demektir.
TDK'ya göre bitişik yazılır. Diğer referanslar da "aslanağzı" diyor. Nitekim aslanağzı kalıplaşmış ifadedir.
Güneşin batmaya yakın olduğu saatleri ve günün henüz bitmediği anları ifade etmek için kullanılan akşamüzeri kelimesi Türk Dil Kurumuna göre birleşik yazılması gereken bir kelimedir. Cümle içinde günün akşam saatlerine yakın zamanlarını anlatmak için kullanılan bu kelimenin ayrı şekilde yazımı hatalı bir yazımdır.
Türk Dil Kurumuna göre bu sözcüğün “baş parmak” şeklindeki yazımı doğru değildir. Kelimelerin yazımında çelişkiye düşüldüğünde TDK yazım kılavuzu devreye girmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda başparmak doğru yazılışı şu şekildedir: Başparmak (doğru kullanım)
Normal şartlar altında bülbülyuvası kelimesinin bülbüllerin yuvası anlamında kullanılması beklense de bu birleşik kelimede bülbül ve yuva kelimeleri anlamını tamamen kaybederek farklı bir anlam kazanır. Bu doğrultuda da bülbülyuvası TDK kuralları gereğince ayrı yazılmalıdır.
Bebekler yeni doğan döneminde parlak renkleri görebilirler. Kırmızı onların en çok tercih ettikleri, çünkü en çabuk ve en rahat algılayabildikleri bir renktir. Dekorasyonda olmasa da oyuncak seçiminde belirgin ve parlak renkleri tercih edebilirsiniz.
Renkleri fark etmeleri de bu dönemde olur. Renklerin farklılığını anlasalar da isimlerini ayırt etmeleri 2 yaşını bulur. Çocukların ilk ayırt edebildikleri renk kırmızıdır. Daha sonra açık ve parlak renkleri fark eder hale gelirler.
Fildişi beyaza yakın bir renktir. Adını hayvanların özellikle fil gibi türlerin dişlerinden aldığı bilinir. Çok hafif bir sarı tonu vardır.
Kırmızı, sarı ve mavi üç ana renktir. Bu üç ana rengin karıştırılmasıyla yeşil, turuncu ve mor ara renkleri oluşturulmaktadır.
Renk kelimeleri dünya çapında çok değişkendir. Çoğu dilde iki ila 11 temel renk kelimesi vardır. Örneğin İngilizce, 11 temel renkten oluşan eksiksiz bir sete sahiptir: siyah, beyaz, kırmızı, yeşil, sarı, mavi, pembe, gri, kahverengi, turuncu ve mor.
Yavruağzını haki yeşil ve mint yeşili ile kolayca kombinleyebilirsiniz. İkili kombin fikirleri arıyorsanız eğer yavruağzı & yeşil uyumunu öneririz. Yavruağzı pantolon üzerine haki yeşil tunik, tişört, gömlek giyebilirsiniz. Yeşil – mint yeşil pantolon, etek üstüne ise yavruağzı renginde parçalar tercih edebilirsiniz.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Birdenbire TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Birdenbire sözcüğünün yazımı ile ilgili soru işaretleri TDK sözlüğünde yer alan ifade ile giderilebilmektedir. Burada kelimenin doğru yazımının “birdenbire” şeklinde ve birleşik olduğu görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri