Süper kütleli kara delikler (İngilizce: supermassive black hole, kısaca SMBH), kara deliklerin en büyükleridir. Milyarlarca güneş kütlesi büyüklüğünde olabilirler.
Samanyolu Galaksisi'nin merkezindeki süper kütleli kara delik, "Sagittarius A*" olarak adlandırılıyor. Sagittarius A*'nın kütlesi, 4 milyon Güneş'in sahip olduğu kütleye denk ve birkaç milyon Dünya'nın içine sığabileceği çok büyük bir topun içine sığabilecek büyüklükte.
Gökbilimciler bu zamana kadar gözlemlenen en eski kara deliği keşfetti. Kara delik 13 milyar yıldan fazla bir süre önce gerçekleşen Büyük Patlama'dan sadece 400 milyon yıl sonrasına tarihleniyor ve şaşırtıcı derecede büyük bir kütleye sahip. Süper kütleli kara delik güneşimizden birkaç milyon kat kadar büyük.
TON 618, Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması Data Release 9 (DR9) tarafından görüntülendi. Kuasar, merkezde parlak, mavimsi beyaz bir nokta olarak görünür.
O nedenle, bir kara delik için genel olarak kabul gören maksimum kütle değeri 50 milyar Güneş kütlesidir. Kara deliklerin ne kadar büyük kütleye sahip olacağı evrenin yaşı ile de ilgilidir. Evren 13,8 milyar yaşındadır.
İlgili 39 soru bulundu
Eğer iki karadelik çarpışırsa, oluşan gravitasyonel dalgalar enerji yayabilir ve bunlar galaksilerin şekillerini ve evrimlerini etkileyebilir. Ayrıca, karadeliklerin çarpışması sonucu oluşan kütle yoğunluğu, tek bir daha büyük karadeliğin oluşmasına neden olabilir.
Bir kara deliğin kütlesi ne kadar fazla ise o kadar uzun ömürlü olur. Çünkü onlar için ömürlerini belirleyici olan mekanizma füzyon değil Hawking ışımasıdır! Eyfel Kulesi'ni bir kara deliğe dönüştürürseniz ömrü yalnızca bir gün olacaktır. Güneş kütlesindeki bir kara delik ise 1067 yıl kadar yaşayacaktır.
Dünya'ya 1.500 ışık yılı uzaklıkta bir kara delik keşfedildi. Gaia BH1 adı verilen gök cismi, bilinen kara deliklerin Dünya'ya en yakını unvanını ele geçirdi. Bilinen kara deliklerin çoğuna uzaydaki hareketleri sırasında eşlik eden bir yıldız vardır.
Kara Delikler Zamanla Ölüyor
Şu anda elimizde yer alan bilgilere göre kara delikler zaman içinde Hawking radyasyonunu yayıyor ve böylece kütlelelerini de yavaşça kaybediyorlar. Daha büyük kara delikler, daha az ısılarda radyasyon sıcaklığı yayıyor ve yok olmaları da haliyle fazla vakit alıyorlar.
Sonunda kazanana geldik. 10 milyar ışıkyılı uzaklıktaki bir galaksinin merkezinde yer alan TON 618, şimdilik evrende gördüğümüz en büyük kara delik. 390 milyon kilometre çapında bir canavardan bahsediyoruz. Bu, Dünya'dan Güneş'e olan uzaklığın 1300 katı veya başka bir deyişle Neptün'ün yörüngesinin tam 40 katı.
Araştırmacılar, yıldız kütleli bu kara deliğin "kozmik arka bahçemizde" sayılabilecek kadar yakın mesafede olduğunu söylüyor. Ancak Gaia BH1'i özel kılan tek şey bu değil. Kara delik; kendisine hemen hemen Dünya ile Güneş arasındaki mesafe kadar uzaklıkta bulunan, Güneş benzeri bir yıldız ile birlikte bulunuyor.
Bize en yakın dev kara delik, galaksimizin merkezinde, yaklaşık 8 kilo-parsek uzaklıkta bulunmaktadır.
Süper Kütleli Kara Delikler
En büyük, en şaşırtıcı ve en merak uyandıran kara delikler süper kütleli kara deliklerdir. Bu kara deliklerin kütlesi Güneş'ten milyarlarca kat daha büyüktür. Genel bir teoriye göre her gök adanın merkezinde bu kara deliklerden bir tane bulunur.
Merhaba, bu maddeler hiçbir yere gitmez. eğer kara deliğe düşen maddeler bir yere gidiyor olsaydı, o zaman kara delik diye bir şey olmazdı. çünkü biliyoruz ki kara delikler içine madde çektikçe büyür. çektiği maddeyi bir yerlere fırlatsaydı büyüyemezdi zaten. kara delikten fışkıran şey radyasyondur, madde değil.
Şu anlık bu soruya verilebilecek cevap "Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı"dır. Bildiğimiz en büyük ve kütleye sahip cisim bu. Yaklaşık 10 milyar ışık yılını aşan bir uzunluğa sahiptir. Karşılaştırma yapmak isterseniz bizim galaksimiz - Samanyolu Galaksisi - yaklaşık 105.700 ışık yılı uzunluğundadır.
Gözlemlenebilir evrende bulunan kara delik sayısı tahmini olarak hesaplandı. Yeni bir araştırmaya göre evrende "40 milyar milyar" kara delik (rakamla 40,000,000,000,000,000,000) bulunuyor.
Kara delikler, evrendeki yer çekiminin çok güçlü olduğu ve bu sayede etrafındaki zaman ve uzayı bozan yerlere denir. Bir kara deliğin içine girdikten sonra hiçbir şey, hatta ışık bile dışarı çıkamaz.
Kısa yanıt, 'hayır'. NASA'ya göre, bir kara deliğin tüm evreni yemesi mümkün değil, hatta bütün bir galaksiyi dahi yutamaz. İşte nedeni… Kara delikler, kendi üzerine çöktükten sonra akıl almaz derecede yoğunlaşan yaşlı büyük yıldızlardır; öyle yoğunlardır ki, ışık dahi onlardan kaçamaz.
Kara deliklerin en yüksek dönüş hızı 1 olurken, bu hız ışık hızının büyük bir bölümüne tekabül ediyor. Penn Eyalet Üniversitesinde çalışan fizikçi Ruth A. Daly ve meslektaşları, Sgr A*'nin dönüş hızının 0,84 ile 0,96 arasında olduğunu keşfetmiş.
Kara delikler Evren'deki en tuhaf nesnelerdir. Kara deliklerin bir yıldız ya da bir gezegen gibi yüzeyleri yoktur. Maddenin kütleçekim etkisi nedeniyle kendi içine çöktüğü bir uzay bölgesidir. Bu olağanüstü olay sonucunda büyük bir yıldızın devasa kütlesi inanılmaz küçük bir bölgede yoğunlaşır.
''V4641-Sgr'' adı verilen karadelik ise dünyaya 1600 ışıkyılı mesafede bulunuyor. Bu karadelik, ışık hızıyla bize doğru gelecek olsa, 1600 yıl sonra gezegenimiz hiçbir iz bırakmadan yok olacak.
Beklenmedik bir şekilde bulunan bu kara delik bize yaklaşık 1000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. 1 ışık yılı 9,5 trilyon kilometre mesafe anlamına geliyor.
Burak G. Sorunun cevabı büker. Kara delikler çok güçlü yerçekimi kuvvetine sahiptirler, ışığın bile kaçamadığı, zamanı bile durdurabilecek bir güç.
Kara deliklerin varlığı yıllardır biliniyor ancak bunların çekim kuvvetinden hiçbir madde kaçamadığı için kara delikleri gözlemlemek 2019'a kadar mümkün olmamıştı. O yıl gökbilimciler, Virgo galaksi kümesindeki M87 galaksisinin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliği görüntülemeyi başarmıştı.
Kara delikler, ışığın bile çekiminden kaçamayacağı kadar yoğun bir çekim alanına sahip, çökmüş yıldızlardır. Kütleçekim dalgalarının 2015'te tespit edilmesi astrofizik dünyasında çığır açarak kara deliklerin varlığını doğruladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri