Bağırsağın doğal çalışma hareketi azalır ve bu kronik kabızlık haline gelebilir. Bitki çayları arasında rezene, papatya, ıhlamur sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur.
Bunun yanında nane ve rezene bitkileri de giderilmesine yardımcı olmaktadır. Kuşburnu, zencefil, karahindiba, papatya, kişniş bitkileri de oldukça faydalıdır. Ayrıca yeşil çay, meyan kökü, hatmi kökü, sinameki de yine kabızlık için önerilen bitkiler arasında yerini almaktadır.
Uzun süre susuz kalmak kabızlığa sebep olabilir. Bu yüzden yeterli miktarda su tüketmek çok önemli. Kabızlık yaşıyorsanız maden suyu içmek bağırsaklarınızı çalıştırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca limonlu su içmeyi de deneyebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Armut, elma, kivi, ananas, erik, kayısı bağırsakları hızlı çalıştıran yiyecekler arasında yer almaktadır.
3)Sabahları aç karnına bir bardak ılık su ile birlikte; 1 yemek kaşığı kuru kayısı veya kuru erik marmelatı tüketin. Kuru eriğin içinde bulunan “difenil izatenin” adlı madde bağırsak hareketlerini arttırır.
Türk kahvesi genel olarak dışkı içindeki sıvıyı çeker. Bunun yanı sıra dışkı katılaşacağı için kabızlığa da zemin hazırlanmış olur. Eğer kabız olunursa Türk kahvesinden uzak durulmalıdır. Türk kahvesi günlük olarak belli bir miktarda tüketilmelidir.
Zencefil çayı, bağırsak durgunluğunu önleyen ve sindirim sistemine destek olan bir çaydır. Gün içinde 2 fincan tüketmeniz önerilir. Zencefil çayına 1 dilim limon ekleyerek müshil özelliğini ikiye katlayabilirsiniz.
Bu durumda kabızlık ve unutkanlık şikayetlerinin her ikisine de çözüm olacak kür; akşam yatmadan önce Taze sıkılmış 1 çay bardağı havuç suyudur. -Kronik kabızlık veya sık sık kabızlık şikâyeti çeken kişilerin; karanfil kürünü uygulanmaması gerekir. ekmek tüketiniz.
Karabiber, kimyon, zerdeçal, biberiye ve kırmızı pul biber bağırsakların çalışma hızını artırır. Zengin lif yapısı sayesinde bağırsakları temizleyen diğer besin ise keçiboynuzudur. Hem bağırsak temizliği hem de şişkinlik için en etkili çaylardan birisi rezene çayıdır. Tüm yeşil yapraklı sebzeler lif kaynağıdır.
Kabızlığın çözümü lifli beslenmektir.
Meyve ve sebze yiyin. Ekmek, makarna ve beyaz pirinç yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin. Gaz ve şişkinlik problemi yaşamamak için lif alımınızı yavaş yavaş artırın. Bir günde her zaman içtiğinizden en az 2-4 bardak daha fazla su için.
Barbunya, kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller Sarımsak ve soğan Brokoli ve lahana gibi yeşil sebzeler. Süt ve süt ürünlerinden peynir ile yoğurt Bazı meyveler (portakal, kayısı gibi) ile yüksek oranda lif içeren tam tahıllı besinler.
Midede oluşan gazı ve şişliği gideren rezene çayı, müshil görevini taşıyan çaylardan biridir. Kısa zamanda bağırsakların temizlenmesine yardım eder. Rezeneyi ölçülü ve düzenli tüketmeniz önerilir.
Pırasa, bal kabağı ve benzeri diğer prebiyotik sebzelerle hazırlanan çorbalar kabızlık şikayetini rahatlatır. Prebiyotikler; iyi bakteriler olan probiyotiklerin bağırsak dokusuna tutunmasını sağlayan lif yapısıdır.
Kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyveler, elma, üzüm ve avokado gibi taze meyveler, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdalar, beyaz et ve balık tüketiminin yanı sıra özellikle zeytin ve zeytinyağı ile kekik kullanımı kabızlığa iyi gelen ...
Bunun yanında sürekli devam eden kabızlık durumları Rektal prolapsus, anal fissür, hemoroid, multiple skleroz ve Parkinson gibi önemli sinir sistemi hastalıkları, tiroid rahatsızlıkları ve depresyon gibi durumların belirtisi olabilmektedir.
Kabızlık (konstipasyon), kalın bağırsağın dışkıdaki suyu gereğinden fazla absorbe etmesi sonucu görülen bir rahatsızlıktır. Bu durumda, dışkı kurur ve dışkının vücut dışına atılması zorlaşır.
Sütün içerisinde yer alan bazı maddeler, kabızlığı tetikler niteliktedir. O nedenle sık sık kabızlık problemiyle uğraşanlar süt yerine yoğurt yemeyi tercih edebilir.
Limonlu çay bağırsaklara oldukça iyi gelmektedir. Bağırsaklarda bazı zamanlarda emilim problemi yaşanmaktadır. Bu da kabızlık ve pek çok bağırsak hastalıklarının önünü açmaktadır. Düzenli olarak limonlu çay tüketilmesi durumunda bağırsakların emilimi artar.
Ham muzun, sindirimi zorlayacak miktarda nişasta içermesi sebebiyle kabızlık yapabilme ihtimali bulunsa da olgunlaşmış muzun çözünür lif içeriği bağırsak hareketliliğini arttırmaya yardımcı olur. Bebekler ve çocuklarda aşırı miktarda muz tüketimi kabızlığa neden olabileceği için porsiyon kontrollü tüketmekte fayda var.
Zeytinyağı ince bağırsağı çalıştırarak kabızlığı önler.
Zeytin, üzerine dökülen kekik ve zeytinyağı ile tüketildiğinde, kabızlık sorununa iyi gelir. Zeytinyağı, bağırsaktan yiyecek geçişini sağladığı için, sabahları aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek fayda sağlar.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri