Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir.
Büyük Okyanus'un ortalama derinliği de 4.280 m'dir. Büyük Okyanus'un dünyadaki birçok ülke ile sınırı vardır. Rusya, Japonya, Çin, Filipinler, Endonezya ve Malezya gibi ülkeler Büyük Okyanus'a kıyısı olan ülkelerden bazılarıdır. Söz konusu devletler içinde ada ülkelerinden kara devletlerine kadar birçok ülke bulunur.
Dünyanın en büyük okyanusu Pasifik okyanusudur. Daha sonra ikinci büyük okyanus ise atlas okyanusudur. Üçüncü büyük okyanus Hint okyanusu olup ondan sonra ise güney okyanusu gelmektedir.
Pasifik Okyanusu - 179 milyon km² genişliğinde ve ortalama 3957 metre derinliğindedir. Maksimum derinliği 11.022 metredir (Mariana Çukuru). En büyük, en geniş, en sıcak ve en derin okyanustur.
İlgili 23 soru bulundu
Mariana Çukuru (Challenger Çukuru), Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir.
Okyanuslar, büyük kara parçalarını birbirinden ayıran su birikintileridir. Denizler ise, okyanuslardan çok daha küçük olan ve genellikle okyanuslar ile karaların buluştuğu bölgede yer alan su birikintileridir.
Okyanusya yani Avustralya Kıtası kıtaların en küçüğü olarak yer almaktadır. Avustralya Kıtası'nda 15 ülke yer almaktadır. Bu ülkeler şunlardır: Avustralya, Endonezya, Fiji, Kiribati, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Palau, Papua Yeni Gine, Samoa, Solomon Adaları, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, Yeni Zelanda.
Yaklaşık 13.000.000 km2'lik alanı ve 45.000 km'lik kıyı çizgisiyle Dünya'nın en küçük okyanusu olarak kabul edilen “Arctic Ocean”, Kuzey Yarımküre karalarını kuzeyden çevreler ve Büyük Okyanus'a Bering Boğazı, Atlas Okyanusu'na ise Grönland ve Labrador denizleriyle bağlanır.
Dünya üzerinde bir okyanus, Dünya Okyanusunun ana geleneksel bölümlerinden biridir. Bunlar, bölgeye göre azalan sırada, Pasifik, Atlantik, Hint, Güney (Antarktika) ve Kuzey Kutbu Okyanuslarıdır.
“Deniz herkese aittir ve dolayısıyla tek başına kimseye ait değildir” Bu söz, yalnızca dünyanın en geniş kamusal alanını tanımlamakla kalmıyor, aynı zamanda o alanı dile getirilmeyen bir yer olarak bırakıyor. Dünyanın her yerinde okyanuslar, denizler ve kıyı bölgeleri yoğun bir tehdit altında.
Açık suda veya okyanusta yüzmek, mercan yanıkları veya diğer keskin nesnelerden kaynaklanan yaralanmalar, gücünüzü veya yüzme yeteneğinizi abartmak ve dehidrasyon gibi ek riskler oluşturabilir. Sınırlarınızı anlayın ve yetkin bir yüzücü değilseniz güçlü akıntıların veya dalgaların olduğu bölgelerde yüzmekten kaçının.
Coğrafya ve okyanus bilim
Yaklaşık olarak kuzey kutbunu ortalayan bu su kütlesi dünyanın en küçük okyanusu olarak kabul edilir, yüzölçümü Hint Okyanusu'nun kabaca altıda birinden biraz küçükken, Akdeniz'in beş katından daha büyüktür.
Bilim kuruluşu, Antarktika'yı çevreleyen ve Güney Okyanusu olarak adlandırılan su kütlesini, Arktik Okyanusu (Kuzey Buz Denizi ya da Kuzey Buz Okyanusu), Atlantik (Atlas) Okyanusu, Hint Okyanusu ve Pasifik (Büyük) Okyanusu'dan sonra dünyanın beşinci okyanus olarak kabul edeceğini duyurdu.
Yeni bir hesapla en net bilgiye ulaşıldı: Okyanuslarda 1332 milyon kilometreküp su var. 1332 milyon kilometre küp. Massachussetts'deki WHOI (Woods Hole Oceanographic Institution) tarafından yapılan son çalışmalara göre dünyadaki okyanuslarda bulunan toplam su miktarı bu.
Deniz suyu, denizlerde ve okyanuslarda bulunan su. Dünyadaki bütün okyanuslardaki ortalama tuzluluk yaklaşık %3.5'tur. Bu oran, her bir kilogram (ya da litre) deniz suyuda yaklaşık 35 gram çözünmüş tuz (çoğunluğu sodyum klorür iyonları olan Na+ ve Cl-) içeriğini belirtir.
Pasifik Okyanusu'nda en derin alan Mariana Çukuru olarak belirlendi. Batı Pasifik'te Mariana Adaları'nın yaklaşık 200 kilometre doğusunda yer alan bu bölge dünyadaki en derin okyanus çukuru.
Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu, Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasında ve dünyanın en büyük okyanusu. Pasifik adını İspanya krallığı adına Dünya'yı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir.
Mariana Çukuru (Challenger[kaynak belirtilmeli] Çukuru), Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 11.033 metredir.
Okyanusun dibine inen ilk insan, 1960 yılında Jacques Piccard ve Don Walsh'tı. Piccard ve Walsh, Trieste adlı denizaltıyla Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana Çukuru'nun en derin noktasına indiler.
Kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya'nın yer alır. Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizine buradan İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusuna, Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'e, dolayısıyla Hint Okyanusuna bağlanır. Yüzölçümü 2.971.000 km2'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri