Kamboçya'da 300 kiloluk 'dünyanın en büyük' tatlı su balığı vatoz yakalandı Kamboçya'daki Mekong nehrinde bir balıkçı, şimdiye kadar kaydedilen en büyük tatlı su balığını yakaladı. Dört metre boyundaki dev vatozun ağırlığı 300 kilogram.
Vatozun, daha önce koptuğu anlaşılan kuyruğuyla birlikte boyunun 5.5 metreye ulaştığı tespit edildi.
Leopar Vatoz balığı uygun koşullar altında 50 cm'ye kadar büyüyebilir.
Aynı zamanda akvaryumun temizlik görevlileri olarak bilinen vatoz balıkları arasında anavatanı Güney Amerika'nın Amazon nehri olan Cüce Vatozlar, akvaryumların en bilinen canlılarından biri. Büyük vatozlar, 120 santimetre civarı olabilirken, cüce vatozlar büyüdüklerinde ortalama 10 santimetre boyutlara ulaşabiliyor.
Normalde vatozlar en dayanıklı balıklardır.
İlgili 16 soru bulundu
Ama tabiki 50-60 litrelik bir akvaryumda çok daha rahat edeceklerdir.
Leopar vatozlarda da baskın balık diğer balığı bölgesine sokmamak için saldırgan davranabilir. Vatozların aksine Leopar vatozlar diğer türlere zarar varmezler. Üreme şekilleri çoğu yerde bilinmiyor olsa da yumurta dökerek ürerler.
Cüce vatoz, Loricariidae ailesinden doğadaki yaşam alanı Amazon nehri ve Güney Amerika olan ve 8-10 cm yaklaşık boya ulaşabilen, akvaryumların en barışçıl ve keyif verici balıklarından biridir.
Vatoz Balığı Eti Yenir mi? Vatoz balıklarının karın ve sırt kısmında kemikli dikenler yer alır. Vatoz balıklarının eti; belli bölümleri ayrıştırıldıktan hemen sonra tüketilebilir.
Vatoz balıkların akvaryumda yaşayan üç türü vardır. Bu türler: cüce vatoz, leopar vatoz ve bristlenose vatozdur.
Yarışmaya katılan SÜRSAN ve İLKNAK firmaları ürettiği Levrek ve Çipura balığı ile dünyanın en iyisi seçildi. Michelin yıldızlı dünyaca ünlü 130 şef ve sömeliyenin jüri üyesi olarak yer aldığı oturumda, SÜRSAN'ın Levrek balığı, yüzde 90'ın üzerinde puan almayı başardı. SÜRSAN bu oturumda 3 yıldız almaya da hak kazandı.
Kamboçya'daki Mekong nehrinde bir balıkçı, şimdiye kadar kaydedilen en büyük tatlı su balığını yakaladı. Dört metre boyundaki dev vatozun ağırlığı 300 kilogram. Uzmanlar, Kamboçya'nın kuzeyindeki Stung Treng eyaletinde yakalanan vatozun ortalama bir ova gorilinin ağırlığının iki katından fazla olduğunu kaydetti.
Net bir süre verilemese de genellikle 25 yıl gibi uzunca bir süre yaşadığını bilinen vatoz balığı kuyruğundaki zehir sebebiyle ciddi hasarlar verebildiği gibi soktuğu alana göre ölümlere dahi sebep olabilir. Vücutlarında ürettikleri elektrik voltajı genellikle 220 ile 550 volt arasında değişkenlik gösterebilir.
> Dünyanın en büyük balığı "balina köpek balığı" (Rhincodon typus)'dır. Okyanusların sıcak sularında yaşayan bu balık hakkında 17-18 m.'lik boylara ulaşabileceği iddiaları varsa da kesin olarak ölçülerek belgelenmiş resmî kayıtlara göre 12,65 m. uzunluğa ve 7 m.'lik vücut çevresine sahip olduğudur.
Vatoz ve japonlarım daha önce sorunsuz birlikte yaşamışlardı, eğer akvaryumun abartı küçük değil ise sorun olmayacaktır kanaatindeyim. Japon ile vatoz +40 litreden sonra birlikte yaşarlar.
Manta vatozu hariç bütün vatozlar bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Tehdit altında hissetmedikçe bu dikeni kullanmazlar. Bazı vatozlar diken dışında elektrik üretme yeteneğine de sahiptirler.
Vatoz dikenlerinin batması ile 48 saate kadar devam edebilen, yaralanmadan sonraki 30-90 dakikada zirve yapan, şiddetli ağrı ve ödem görülür. Lokal şişlik, eritem ve siyanoz gelişir.
Marmara'da okyanuslarda görülen irilikte vatoz balığı yakalandı. Mudanyalı balıkçı Hüseyin Bayraktar, Marmara bölgesinin uzun yıllar suskun kaldığını, Mudanya'da genelde Marmara dışından gelen balıkların satıldığını ifade etti.
Solunum sistemleri diğer balıklardan farklılık arz eder, yanlış hatırlamıyorsam solungaç sayıları da diğer balıklara göre farklıdır. Corry ve vatoz türleri yüzeye çıkıp hava alıp dibe iniyorlar. Aynı yunuslar gibi. Bu yüzden düşük oksijenli sularda yaşayabiliyorlar.
Akdeniz'de nesli tükenme tehlikesi altındaki vatoz, orfoz, keler balığı ve köpek balığı gibi balıkların avlanıp mezatta satıldığı ortaya çıktı. Vatandaş köpek balıklarını özellikle kanser hastalığına şifa olduğu gerekçesiyle alıyor. Ancak tüm bu türlerin satışı ve avı yasak.
Tuz da vatozları etkileyen bir faktördür eğer tuz atıyorsanız akvaryumunuza vatoz ölümleri kaçınılmaz olacaktır. Akvaryumunuzda yosunlaşma fazla olmuyosa vatozlar için bitkise dip yemi kullanın.aç kaldığında balığın bağışıklığı azalır ve hasta olup ölür.
Vatozları hemen hemen bütün balıklarla besleyebilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken bir nokta varki oda boyutu. Sıklıkla karşılaşılmasada bazı büyük vatozlar şuursuzca balıklarınızı kovalayabilir, bişey yapacağından diil öylesine.
İğneli vatozlar, tipik olarak derinliği 60 metreden daha derin olmayan sığ sahil sularında bulunurlar. Haliç ağızlarında da bulunabilirler. Özellikle dibi kumlu veya çamurlu yerlerdeki hafif tuzlu sularda ve sahil lagünlerinde yaşarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri