Su ihtiyacı başka sıvı gıdalar ile karşılanmamalıdır. Aynı zamanda kola ve gazoz gibi asit içerikli içeceklerden hastalık boyunca uzak durulmalıdır.
Gün içinde bol sıvı tüketmek. Boğazın yumuşamasını sağlayacak ılık içecekleri tercih etmek. Kafein içeren kahve ve kola gibi içecekleri tüketmemek.
Ilık içecekler tercih edilerek, soğuk ve gazlı içecekler verilmemelidir" ifadelerini kullandı. Boğaz ağrısında dokularda şişlik ve hassasiyet olduğuna işaret eden Günay, "Bu hassasiyet boğazdaki enflamasyonla ilgilidir. Sıcak enflamasyonu artırır. Bu da şişliği ve hassasiyeti artıracaktır.
Ihlamur, adaçayı, ekinezya, zencefil boğaz enfeksiyonu için oldukça faydalıdır. Boğaz enfeksiyonuna iyi gelen şeyler arasında; tavuk suyu çorbası, ballı limonlu karabiberli ılık su, zencefil çayı, ıhlamur, adaçayı, ekinezya bulunmaktadır. Bunları içerek boğaz enfeksiyonundan kurtulabilirsiniz.
Boğaz enfeksiyonlarına karşı turşu ve kefir gibi önemli prebiyotik kaynaklarını da günlük beslenme planına mutlaka dahil edin.
İlgili 35 soru bulundu
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Ballı Bitki Çayları Tüketin
Ballı bitki çayları içebilirsiniz. Boğazdaki tahrişi giderme özelliği ile bilinen bitkiler arasında bulunan ıhlamur ile adaçayı, boğaz ağrısı çektiğiniz dönemde etkili olur. Ayrıca ekinezya da bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudunuzun enfeksiyonlara karşı direncini artırır.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Virüs kaynaklı boğaz iltihaplanması bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Evde uygulanabilen istirahat etmek, sıvı tüketimini artırmak, bitki çayları tüketmek gibi yöntemlerle iyileşme süresi kısaltılabilir.
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve tıbbi tedavi gerektirmez. Nitekim hafif soğuk algınlığı ve grip vakalarının yol açtığı boğaz ağrısı bol miktarda sıvı tüketimi ve dinlenme ile düzelir. Doktorunuz boğaz ağrısını hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.
Limonlu suyun anti-inflamatuar özellikleri vardır. Boğaz ağrısına neden olan iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Limonlu su içmek, boğazda tahrişe ve ağrıya neden olan şişliği azaltabilir. Limonlu suyun antibakteriyel ve antiviral özellikleri vardır.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Ballı limonlu su öksürük ve boğaz ağrılarının iyileşmesine de yardımcı olur. Limon suyu metabolizmayı geçici olarak hızlandırarak kalori yakmaya yardımcı olur.
Bunun sebebi nedir? 2010 yılında USC'de yapılan araştırmaya göre, "Gazlı içeceklerdeki karbondioksit, daha düşük bir yoğunlukta olsa da, burun boşluğunda hardal ve yaban turpu ile aynı ağrı sensörlerini tetikler.
Sıcak ve soğuk gıdaların tüketimi: Boğazda yer alan dokuların iltihap nedeniyle şişmesini önlemek için sıvı ağırlıklı olmak üzere sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir.
Bilindiği gibi genel olarak vücudumuzda toplanan iltihabı ya da ödemi azaltmak için soğuk kompresler uygulanır. Bademcik şişmelerinde de özellikle ev tedavilerinin kolay olarak uygulanamadığı çocuk gruplarında dondurma ya da donmuş içecekler iltihap ya da ağrının azaltılmasında etkili olabilir.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Uzmanlar dondurmanın su ile beraber tüketildiğinde boğaz enfeksiyonu sıklığının azaldığını belirtti. Kavurucu sıcaklarda serinlemek için en çok tercih edilen şüphesiz ki dondurma olduğunu ifade eden uzmanlar, “Dondurma doğru şekilde tüketildiği takdirde herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
Akut Tonsillit: Akut tonsillitte belirtiler yaklaşık olarak 3 ila 4 gün sürer. Ancak bu süre 2 haftaya kadar uzayabilir. Rekürren Tonsillit: Bir kişinin yılda birçok kez akut bademcik iltihabı geçirmesi durumudur. Kronik Tonsillit: Akut tonsillitten daha uzun sürer.
Evet, tuzlu su veya antiseptik bir gargara boğaz ağrısını hafifletebilir. Bu, boğazdaki mikropları öldürmeye ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
Yoğurt hem yumuşak dokusuyla rahat bir tüketim sağlarken hem de probiyotik içeriği bakımından vücutta enfeksiyonla mücadeleyi kolaylaştırır.
Boğaz İltihabına İyi Gelen Meyveler
Özellikle nar ve muz oldukça büyük önem verilmesi önerilmektedir. Nar, enfeksiyonlar ile savaşmaktadır. Düzenli olarak nar suyunun içilmesi ile birlikte iltihaplanma azaltılmaktadır. Muz ise boğaz ağrısı esnasında zorlanmadan kolayca tüketilebilmektedir.
Bademcik iltihabında en sık kullanılan antibiyotikler, penisilin veya penisilin türevi ilaçlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri