Bir diğer yöntem olarak kavanozları ve kapakları makineye koyduktan sonra birkaç dakika yüksek sıcaklıkta yıkayabilir ve sonra dışarıya alarak sirke ile durulamayı deneyebilirsiniz. Daha sonra kavanozları tekrar bulaşık makinesine koyabilir ve birkaç dakika daha tekrar yıkayın.
Kullanılacak kavanozlar ve kapaklar önce akan suyun altında yıkanmalıdır. Sonrasında bir tencerede su kaynatılıp, kavanozlar ve kapaklar tencerenin içinde 15 dakika kaynatılmalıdır. Kavanozlar, tencereden büyük bir maşa yardımıyla çıkarılmalı ve temiz bir mutfak havlusu üzerine ters çevrilmelidir.
Kavanoz kapaklarını kaynatarak sterilize etmek için, kavanoz kapaklarını kaynayan suyun içine koyun. Kapakları 5 dakika kadar kaynatın. Ardından bir maşa yardımı ile suyunu süzüp, mutfak bezi üzerine alıp, kurumaya bırakın.
Kavanoz ve kapakları yıkanmalıdır. Özellikle cam kavanozlar kullanılmadan önce 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kavanozlar 2-3 defa yıkandıktan sonra kullanılabilirken, kapakları sadece bir kez kullanmak gerekir.
Vakum yaptığınız kavanoz kapaklarınızın daha sonra tekrar kullanılmaması önemle tavsiye edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kavanoz kapaklarını tekrar kullanmaya karar verirken, kapakların durumu ve sızdırmazlık yeteneği üzerinde titizlikle durulmalıdır. Eğer herhangi bir belirti veya kuşku varsa, yeni ve sağlam kapakları tercih etmek daha güvenli bir seçenektir. Unutulmamalıdır ki gıda güvenliği her zaman ön planda olmalıdır.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Bulaşık makinesi yöntemi son derece pratik ve kolaydır. Kavanozları ve kapakları bulaşık makinenize yerleştirdikten sonra yüksek sıcaklıkta yıkayabilirsiniz. İşlem bittikten sonra kavanozları bulaşık makinesinden çıkararak kurumasını bekleyebilirsiniz.
Kavanoz ters çevrilerek sıcak ve genleşmiş havanın soğuyup hacmi küçülene kadar kavanozun açık kısmına değil kapalı kısmına yönlendirilmesi amaçlanır. Kavanozun içindeki hava ve gıda soğuyuncaya kadar yani 2-3 saat arasında bu şekilde kalması önemlidir.
Hazırladığımız ürünlerin çok uzun süre dayanması için mutlaka kavanozların basınçlı olması gerekiyor. Basınçlı olduğu takdirde içerisine hava girmiyor, havayla teması tamamen kesildiği için de uzun süre taze kalıyor. Cam kavanozların kaynatılma işlemi de onların basınçlı hale gelmesi için oldukça önemli.
Yöntem: Bulaşık Makinesinde Yıkama
Eğer bulaşık makinenizde yüksek ısıda yıkama ayarı varsa kavanozlarınızı bulaşık makinesinde yıkayarak sterilize edebilirsiniz. Bulaşık makinesinde yıkamak, en kolay kavanoz temizleme yöntemidir.
Domateslerimizin kabuğunu soyarak küp küp doğruyoruz. Bir geniş tencereye alıp üzerine biberlerimizi doğruyoruz. Ocağın altını harlı açıp kaynamaya başlayıp 5 dakika daha ara ara karıştırıyoruz. Diğer taraftan kavanoz kapaklarını ufak bir tencereye alıp kaynatıyorum.
Güneş almayan serin bir yerde muhafaza ediyoruz buzdolabına koymanıza gerek yok. Kavanozları doldurduktan sonra ters çevirip üzerine örtü örterek, 24 saat o şekilde soğumaya bırakın. Bir iki gün kontrol edin. Kapak içine doğru çökük ise vakumlanmış demektir.
Konserve yaparken halkımızın yanlış yaptığı en önemli husus, cam kavanoz kapaklarını tekrar tekrar kullanması. Konservecilikte kavanoz kapakları bir sefere mahsus kullanılmalıdır çünkü evlerde bıçakla ya da kapağı ısıtıp kavanozu ters çevirerek kapaklar açılıyor, o sırada kapak zarar görüp özelliğini kaybediyor.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Eğer kavanozun kilidi açılmadıysa, tahta kaşıktan yardım alarak hava almasını sağlayabilirsiniz. Bunun için tahta kaşıkla kapağın üzerine hafifçe vurun. Birkaç kez vurduktan sonra kapağı açmayı deneyebilirsiniz. Tahta kaşık yerine çatal veya küçük bir bıçak da kullanabilirsiniz.
"Konserve kapağı şişmişse, konserveyi açtığınızda kötü koku, ekşime, köpürme varsa bunlar bozuktur ve tüketilmemesi lazım. Marketlerdeki konservelerde ise kapakta ve teneke kutularda şişlik, ezik ve göçük varsa bunlar satın alınmamalı.
Kapağı atan konservenin tekrar kaynatılması sağlık açısından tehlikelidir ve önerilmez.
👉👉👉Konserve yapıldıktan sonra yapılan en büyük hata, kapak kapatıldıktan hemen sonra daha iyi vakum tutsun diye ters çevrilerek bekletilmesidir.
Kavanozlarınız soğukken fırına atmayın ya da fırınınızı öncesinde çok çok ısıtmamaya özen gösterin. Aksi takdirde kavanozlar çatlayabilir.
Bu sefer zarar veren onlar: Cam şişeler
Aslına bakarsanız üzerindeki ambalaj kağıtları çıkarılmış cam şişeleri makinede yıkayabiliyorsunuz, şişeleriniz zarar görmüyor. Ama bu sefer tam tersi bir durum söz konusu. Eğer makinede yıkanırken şişe bir şekilde kırılırsa bulaşık makinenizi tümden kaybedebilirsiniz.
Galvaniz kaplamayı temizlerken, bir kova sıcak suya bir kaç kaşık sıvı bulaşık deterjanı dökünüz. Galvaniz kaplamayı temizlerken, kaplamaya zarar vermemek için silerken çok fazla bastırmayınız. Hatta elinizde varsa daha yumuşak bir sıvı sabun kullanabilirsiniz. Sabunlu suyu temizlerken bir fırça kullanınız.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur. Konserveleri her zaman serin ve kuru yerde saklayın.
Pişkin, "Kapağı şişmiş ya da kapağı paslı konserveleri kesinlikle tüketmemelerini konservelerde renk değişimine uğramış kokusu değişmiş ürünleri tüketmemelerini ve bütün gıdaları uygun ısıda pişirildikten sonra tüketmesini tavsiye ediyoruz.
Bulaşık makinesine yerleştirdiğiniz kavanozların yerinden oynayıp düşmemesi için arasına temiz bir tencere koyabilirsiniz. Bulaşık makinenizin en yüksek derecesinde en az iki saatlik programı tercih edin. Kesinlikle deterjan yada kirli bulaşık koymayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri