Bir yakıtın yanması sırasında, yüksek sıcaklıkta yanmış gazlar atmosfere yayılır ve ışık ve ısı yayarlar. Bu alevlerin yaydığı ışık farklı renklerde olabilirken akıllara genelde kırmızı ve turuncu gelir. Mesela çakmak yandığında alev oluşurken bu alev de ısı ve ışık üretir.
Sodyum atomları fazla enerjilerini turuncu ışık olarak ortama verir. Odun yapısında sodyum atomları olduğu için odun ateşi turuncudur. Farklı maddelerin yakılması farklı renkte alevlerin oluşmasını sağlar. Örneğin baryum atomu yanma reaksiyonu sonucunda yeşil renk, potasyum mor ve stronsiyum kırmızı renk ışıması yapar.
genel olarak kullandığımız fosil yakıtların - ve tüm hidrokarbonların - alevlerinde rengi belirleyen en önemli unsur oksijen ve bu oksijenle yakıtın karışım oranıdır. bu oran, yanma oranını (dolayısıyla sıcaklığı) belirler ve farklı renk tonlarını oluşturur.
Ateşin sıcaklığını ise anlamanın en basit yolu ise rengine bakmaktır. Örneğin sarı renk düşük verimde bir yanmayı dolayısıyla daha az sıcaklığı gösterirken mavi renk olması yüksekverimli dolayısıyla yüksek sıcaklık demektir.
Sıcak renkler; kırmızı, sarı ve turuncudur. Bu renkler güneşin ve ateşin renkleri olarak bilindiği için sıcak tonlar olarak geçerler.
İlgili 29 soru bulundu
Kırmızı rengini elde etmek için karışım yapılmalı mı sorusu merak edilmektedir. Kırmızı ana renklerden bir tanesi olduğu için herhangi bir karışıma maruz kalmamaktadır. Kendi başına bulunan ve içinde başka bir renk bulundurmayan bir özelliğe sahip renktir.
Yeşil alev sertifikası olan ürünler yüksek kaliteli ve çevre dostu ürünlerdir. Çevreyi kirletici emisyon oranları düşüktür ve verimleri maksimum düzeydedir. Verimler odun tüketen şömine haznesi ve sobası için minimum %70, Pellet şömine haznesi ve sobası için minimum %85'tir.
ÖRNEK : ALEV, hafif kırmızısımsı bir renk ise, yangın henüz başlangıç safhasında olup yaklaşık ısı 500 °C derecedir. ALEV, beyaz – kırmızı, bir renk görünümünde ise, çok az kırmızı, daha çok beyaza dönük bir renk ise, yangının ısısı yaklaşık 1.500 °C derecedir.
Çoğu alev için alev, çoğu sıcak gazların bir karışımıdır. Ateş, havadaki oksijen ile ahşap veya propan (C3H8) gibi yakıtların arasındaki reaksiyon sonucudur. Diğer ürünlere ek olarak, bu reaksiyon karbondioksit(CO2) duman,ışık ve ısı üretir.
Mavi lav (Api Biru olarak da bilinir), kükürt yandığında meydana gelen optik bir fenomendir. Mavi ateş veya kükürt ateşi olarak da adlandırılır. Adına rağmen fenomen, aslında volkanik bir patlamadan kaynaklanan gerçek lavdan ziyade lava benzeyen mavi sülfürik bir ateştir.
Örneğin, alev testi sırasında bakır (I) mavi ışık yayar, bakır (II) ise yeşil ışık yayar. Bir metal tuzu, bir bileşen katyon (metal) ve bir anyondan oluşur. Anyon alev testinin sonucunu etkileyebilir. Örneğin, halojenür içermeyen bir bakır (II) bileşiği yeşil alev üretirken bakır (II) halojenür mavi-yeşil alev verir.
Mavi alev genellikle tam yanmayı, turuncu alev eksik yanmayı ve karbonmonoksit oluşumunu, sarı alev ise ısıtıcının hiç yakılmaması gerektiği anlamına gelir. Ortamda yeterli oksijen olması halinde yanma sonucu karbondioksit gazı ile su buharı açığa çıkar.
Potasyum (K)
Potasyum tuzlarının buharları (Özellikle de KCl buharı) bunzen alevinde mor viole renk verir.
Odun yanabilen bir malzemedir. Kendi kendine yanabilmesi için sıcaklığın 275°C ye çıkarılması gerekmektedir. Bununla birlikte herhangi bir tutuşturucu alev kaynağı varlığında çok daha düşük sıcaklıklarda tutuşarak yanabilmektedir.
Örneğin odun yanınca karbonmonoksit çıkar. Karbonmonoksit, 1 atom karbon ve 1 atom oksijenin yaptığı bir bağ çeşididir. Ama özünde yine karbon ve oksijen atomu vardır. Yani atom değil, atomların oluşturduğu moleküller odundan ayrılır.
Çadırı oluşturmaya ince dalları dizerek başlamak ateşin daha hızlı tutuşmasına destek oluyor. Bir kibrit veya çakmak yardımıyla ince dalları tutuşturarak kamp ateşinizi yakabilirsiniz. Ateş tutuştuktan sonra ince dalların üzerine daha kalın dal ve odunları yerleştirerek yaktığınız ateşi güçlendirebilirsiniz.
Çoğu durumda ateş, sıcak gazların bir karışımıdır. Alevler, esasen havadaki oksijen ile odun veya propan gibi bir yakıt arasındaki kimyasal reaksiyonun sonucudur. Diğer ürünlere ek olarak, reaksiyon karbondioksit, buhar, ışık ve ısı üretir.
Fakat Güneş'te ne ateş vardır, ne de “yanan” herhangi bir şey… Güneş'in parlayıp enerji yaymasını sağlayan mekanizma, çok büyük kütlesi nedeniyle merkez bölgesinde aşırı basınca maruz kalan hidrojen atomlarının birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında enerji açığa çıkmasıdır. Buna, nükleer füzyon deniliyor.
Oksijen Olmayan Yerde Ateş Yanmaz.
Alevi 1300 derece sıcaklığa ulaşmaktadır. Torch özelliği sayesinde çakmak yatay veya baş aşağı şekilde de kullanılabilir. * Kampta, piknikte mangal yakarken, tamir işlerinizi yaparken , dişçilikte, cam vb. Yada Mutfakta Genelde Fırın Sütlaç Yapımında kullanabileceğiniz üründür.
Hava akımı içerisinde kendiliğinden tutuşma sıcaklığı; benzin (475-530oC), motorin (350oC) ve hidrojen için (585oC)'dir. o Sıvıların akmaya karşı gösterdikleri direnç olarak tanımlanır.
Mavi renkli yıldızlar 30.000 santigrat dereceden fazla sıcak olabilirken, kırmızı renkli yıldızlar 2.500 – 3.000 derece kadar sıcaktırlar.
Antropolojik araştırmalara göre yılbaşının 14. Yüzyıl duvar boyamalarında bile gözüken kırmızı ve yeşil renkleri aslında resmen fiziksel olarak birbirine bağlı. Çoğu kültürde kırmızı, akan kanın rengiyle ilişkilendirilerek ölümü, yeşilse topraktan çıkan hayat olduğu için yaşamı temsil ediyor.
Alev, yanma tepkimesine giren gazlar ve katıların karışımının yaydığı görünür, kızılötesi ve bazen de morötesi ışınımın tamamıdır. Alevin içereceği elektromanyetik dalgaların aralığı (görünür ışık mı olacağı, kızıl ötesi mi olacağı, mor ötesi mi olacağı, vs.), yanan cismin kimyasal yapısına bağlıdır.
Metallerden yayılan bu ışığın dalga boyu genellikle görünür bölgede olduğu için metallerin alevleri renkli görünür. Ancak her metal atomunun yapısı ve dolayısıyla enerji seviyesi farklı olduğundan açığa çıkan enerji de farklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri