Özellikle kepekli elma adını verdiğimiz kırmızı elma türü, mide ve bağırsakları çalıştırarak kalori yaktırır ve hatırı sayılır miktarda kalori harcatır.
Bu gün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500 açmaktadır. Türkiye'de ise kayıtlı 460 elma çeşidi bulunmaktadır.Bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
Amasya elması, tatlı ve sulu olmasıyla bilinen bir elma türüdür. Ülkemizde oldukça sık tercih edilen bir elma çeşididir.
Dünyada, çok sayıda ülke tarafından dikilen elma çeşididir. Meyveleri orta irilikte, tatlı, sulu, sert, gevrek ve yeme kalitesi çok iyidir.
Genel şeker alımınızı azaltmaya çalışıyorsanız, yeşil elmaya geçmek daha iyidir. Kırmızı elma ise daha fazla antioksidan içerir ve daha lezzetlidir. - Yeşil elma, kırmızı elmalarından yüzde 22 daha fazla lif ve biraz daha az şeker içerir. - Yeşil elmanın makro besin dengesi kırmızı elmadan daha sağlıklıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Fuji elma fidanın meyvesi orta irilikte olup kabuk sarı zemin üzerine mat kırmızı renktedir. Orta dönem de çiçek açar. Meyve eti sulu, sert, lezzetli ve gevrektir. Soğuk hava tesislerin de 7-8 ay süre ile muhafaza edilebilen yeme kalitesi mükemmel ticari değeri yüksek bir çeşittir.
Elma Granny Smith, hafif ekşi tadı ve yeşil rengi ile bilinen lezzetli bir elma çeşididir. Sulu ve sert yapısı ile öne çıkan Granny Smith elma, ferahlatıcı bir tada sahiptir. Taze şekilde yenilebileceği gibi farklı tariflere de eklenebilir. Elma Granny Smith, özellikle tatlı çeşitlerinde sıklıkla kullanılır.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Amasya Misket Elmasının meyveleri orta büyüklükte, karın tarafı genişçe, kabuğu ince, sert, mumlu, güneş gören kısımlar koyu-parlak, diğer kısımlar açık kırmızı ve yer yer parlak yeşil zemin rengi gözükmektedir. Meyve eti hafif yeşilimtrak-beyaz, tatlı, sulu, gevrek dokuludur.
Sarı elmalar, lif ve vitamin ve mineral konusunda diğer elmalardan daha zengindirler. Diğerlerine göre daha fazla faydaları olduğunu söylemek mümkün.
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir.
GALA: Meyve eti sarımsı, sulu ve serttir. Sürekli yüksek miktarda ürün elde edilir, seyreltme ile meyve niteliği artar.Kendine verimli olup iyi bir tozlayıcıdır. Erkenci bölgelerde temmuzun ortasından sonuna doğru diğer bölgelerde ise ağustos ayı ortalarına kadar hasat yapılabilir.Anaçları, M9, M26, M7, MM106dır.
Starking Elma Amerika merkezli eski bir çeşit olmasına karşın, ülkemizde en fazla yetiştirilen çeşitler arasında yer almaktadır. Starking Elma çeşidinin ağacı orta kuvvetli ve yarı dik gelişir. Arzulanan ürün kalitesinin alınması için tozlayıcı kullanılmalı ve yeterli miktarda meyve seyreltmesi yapılmalıdır.
Ülkemizde Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara bölgesinin yüksek rakımlı yerlerinde yetiştiriciliği yapılır.
Erkenci bölgelerde elma hasadı temmuz ortasından bu ayın sonuna kadar yapılabilir. Diğer bölgelerde ise ağustos sonu ve sonbahar başlangıcında hasat yapılır. Ancak genellikle elma meyvesi eylül sonunda olgunlaşır ve tam lezzetine ulaşır. Sonbahar meyvesi olarak tüketilen elmayı yaz ve kış reyonlarda görmek mümkündür.
Amasya elması (tür adı: misket elması), Türkiye sınırları içinde Amasya yöresinde meşhur olan bir elma türüdür.
Yer elması bitkisi ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde üretilir. Yer elması çiçeği, görünümüyle sarı papatyalara benzer ve yaz mevsiminde açar.
Amasya denilince akla ilk gelenlerden biri olan Amasya Elması, ''misket elma'' olarak da bilinir.
Elmanın dış yapısındaki mum benzeri madde her zaman parafin olarak değerlendirilmemelidir. Bu madde meyvenin daha daldayken kendi hücrelerinin ürettiği ve adı epikutikular mum(wax) denilen bir madde ile doğal olarak kaplanmaktadır.
Pink Lady Elma Avustralya orijinli, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişen çok verimli bir çeşittir. Pink Lady Elma çeşidinin Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerimde gelişimi iyidir. Meyveleri orta irilikte, uzun -silindir biçimindedir. Meyve kabuğu açık sarı zemin üzerinde pembe renktedir.
Golden delicious elması, kışlık elma çeşididir. Meyvesi orta iri, yuvarlak koniktir. Sapı çok uzundur. Kabuğu donuk sarı-yeşil, çok paslı ve seyrek beneklidir.
İri ve orta iri bir elma çeşidi olan Fuji elmanın kökeni Japonya'dır.
Fuji, 1930'lu yılların sonlarında Tohoku Araştırma İstasyonu'nda geliştirilen bir elma melezidir. Adını geliştirildiği kasaba olan Fujisaki'den almakta olup 1962 yılından bu yana pazarlanmaktadır.
Pink Lady Elma çeşidi Avustralya orijinli, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişen çok verimi iyi olan bir çeşittir.Bodur ve yarı bodur anaçlar üzerimde gelişimi iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri