Hemşirelik bakımını planlamanın amacı hastanın yüksek düzeyde bir sağlık kazanmasına ve bunu korumasına yardımcı olacak mantıklı bir tasarı veya kılavuz hazırlamaktır.
Giriş:Hemşirelik süreci yaklaşımı kullanılarak oluşturulan “hemşirelik bakım planı” sağlıklı ya da hasta bireyin sağlıkla ilgili bireysel gereksinimlerinin tanımlanması ve tanımlanan bu gereksinimleri karşılamaya yönelik öz bakım verilmesini destekleyen, uygulamalara yön veren yazılı rehberlerdir.
Planlama: Bireyin gereksinimlerine yönelik uygulanacak hemşirelik girişimlerinin planlanmasıdır. Uygulama: Bakım planının uygulamaya konulmasıdır. Değerlendirme: Uygulanan planın, yapılan girişimlerin bireyin sorununa çözüm getirip getirmediğine bakılarak değerlendirilmesidir.
Bakım Planı Süreci Nedir? * Sağlıklı / hasta bireyin, sağlık ile ilgili bakım gereksinimlerinin ve sorunlarının tanımlanması ve tanımlanan her bir gereksinim/sorun için her bireye içinde bulunduğu duruma yönelik gerekli öz bakımın verilmesinde kullanılan sistematik bir yöntemdir.
Hemşirelik Sürecinin Aşamaları;
Tanılama (Hemşirelik tanısını belirlenir) Planlama ( Hedef – Girişimler ), Uygulama, Değerlendirme'dir.
İlgili 23 soru bulundu
1) Diğer işletmelerle rekabeti kolaylaştırmak, 2) Daha yüksek üretim kalitesi sağlamak, 3) Üretim artışı sağlamak, 4) Sipariş teslim sürelerinde istikrar sağlamak. Bakım faaliyetlerinin ana amacı, tesislerde üretimi gerçekleştiren makinaları çalışmaları boyunca koruyarak üretim aksamalarını önlemektir.
Bu sebeple hasta kişisel bakımının sürekli olarak sağlanması hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlayarak ruhsal sağlığının da korunmasına yardımcı olur. Doğru şekilde yapılan hasta kişisel bakımı enfeksiyon ve hastalık riskini azaltmanın yanı sıra önceden var olan koşulların kötüleşmesini de önleyebilir.
Hemşirelik bakımı, hastaların sağlık ihtiyaçlarını karşılamak, iyileşme sürecine destek olmak ve optimal sağlık sonuçları elde etmelerini sağlamak amacıyla sağlanan profesyonel bir hizmettir. Hemşirelik bakımı, hemşireler tarafından yürütülen ve çok çeşitli sağlık hizmetlerini içeren bir süreçtir.
hemşirelik bakımının yönetimi, hastanın kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi, hemşirelik tanıları- nın belirlenmesi ve bireye özgü geliştirilen bakım planının uygulanması aşamalarından oluşmakta- dır.
Bakım planı, hastanın bakım ihtiyaçları dikkate alınarak yatışından itibaren en geç 8 saat içinde hazırlanmalıdır. Bakım planı hastaya hizmet veren ilgili disiplinler tarafından koordineli olarak hazırlanmalı ve planın aynı alanda izlenebilmesi sağlanmalıdır.
Hemşirelik Sonuçlarının Sınıflandırması (NOC} ise, hemşirelik girişimlerinin etkilerini değerlendirmek için geliştirilmiş, hasta/birey sonuçlarının standardize edilmiş, kapsamlı bir sınıflandırmasıdır.
Bakım verici rolünde hemşire, hastalık sürecine özel tedavi uygular ve hastanın sosyal-emosyonel iyilik durumunu yeniden kazandırmak için önlemler alır. Hemşire, birey - aile ve toplumun sağlığını geliştirmek ve korumak, doğru sağlık davranışları kazandırmak için planlı olarak eğitim verir.
1973 yılında NANDA, ortak bir dil oluşturmak ve hemşirelik tanılarını sınıflandırmak amacıyla ilk toplantısını gerçekleştirmiş ve 86 hemşirelik tanısı belirlemiştir (13).
Kuzey Amerika Hemşirelik Tanılama Birliği (1990) (North America Nursing Diagnosis Association - NANDA), hemşirelik tanısını; "Birey/aile veya toplumun gerçek ve olası sağlık sorunları veya yaşam süreçlerindeki yanıtları hakkındaki klinik karar" olarak tanımlamıştır.
Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
Planlı bakım, arıza süresini ve arızalarla ilişkili maliyetleri en aza indirmeye odaklanan proaktif bir bakım yaklaşımıdır. Süreç, arıza süresini azaltmak veya varlıklarınızın ve ekipmanınızın ömrünü uzatmak gibi ele almak istediğiniz bir bakım sorununu belirleyerek başlar.
Hemşirelik Hizmetleri; bireyin, ailenin ve toplumun sağlığı ve esenliğini koruma, geliştirme ve hastalık halinde iyileştirme amacına yönelik tüm hizmetleri kapsar.
Hemşire, kronik ya da akut fiziksel ve zihinsel hastalıktan muzdarip hastalar için sağlık kuruluşlarında veya evde tıbbi bakım sağlar.
Bu dört basamak; tanılama, planlama, uygulama ve değerlendirme aşamalarından oluşmaktadır.
Bireysel Bakım Planı (BBP): Bir öğrencinin tip 1 diyabetinin okuldaki yönetiminin temelini oluşturur: Gerektiğinde diyabet ekiplerinin de desteğini alan veliler tarafından doldurulan standart şablondan oluşur. Veliler, okul müdürü ve rehber öğretmen bu plan üzerinde tartışır.
Evde hasta bakım hizmetlerinin amacı hastanın bulunduğu yerde gerekli bakımın sağlanmasıdır. Tıbbi durum nedeniyle geçici bakıma ihtiyaç duyanlar için belirlenmiş kişiye özel bakım planları ile hastanın sağlığına en kısa zamanda kavuşmasına yardımcı olunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri