Sanayinin %72,2'si İstanbul, Batı ve Doğu Marmara ile Ege Bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
Yeni sanayi odakları olarak da nitelenen sanayiinin yoğunlaştığı bu illerin başlıcaları, Denizli, Gaziantep, Çorum, Eskişehir, Konya, Kayseri, Afyon ve Kahramanmaraş'tır.
3. Sanayi Şehirleri
Söz konusu yerleşmelerdeki sanayi tesisleri, şehire olduğu gibi, aynı zamanda ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlarlar. Örnek olarak, İstanbul, İzmit, Adapazarı, Bursa, İzmir, Denizli, Gaziantep, Adana, Batman, Karabük, Karadeniz Ereğlisi, Kırıkkale, Seydişehir ve İskenderun verilebilir.
%36,4'ünün termik santraller, %12,8'inin imalat sanayi işyerleri, %8,6'sının köyler, %1'inin organize sanayi bölgeleri (OSB) ve %0,5'inin maden işletmeleri gibi endüstriyel alanlarda kullanıldığı görülmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Şehir Anadolu Selçukluları'nın ve Karamanoğulları'nın başkentliğini yapmıştır. Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden birisidir.
Ülkemizde yaygın olarak faaliyet gösteren ağır sanayi de bu sanayi çeşitleri arasında değerlendirilen ve ekonomiye büyük katkı sağlayan bir alandır.
Bu çalışmaya göre sanayi rekabet gücü en yüksek beş ülke Japonya, Almanya, ABD, Kore ve Çin (Tayvan) dir. Bu beş ülke dünya imalat sanayi katma değerinin yaklaşık yarısını (yüzde 48.6), imalat sanayi ticaretinin ise üçte birini (yüzde 31.2) gerçekleştirmektedir.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini 16 ay sonra yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2021 yılının ilk 10 ayında aktif sanayi kuruluşu sayısının 157 bin 988 olduğunu açıkladı.
İnşaat malzemeleri imalatı ve inşaat yapımı alanlarında Türkiye'nin en gelişmiş kentlerinden birisi. Sanayi bakımından Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırada gelir. Bölümler arasında gelişmişlik ve sanayi oranı bakımından büyük farklılık vardır. Asıl Ege Bölümü sanayi bakımından daha gelişmiştir.
Gayrisafi katma değer (GSKD) üretiminde Türkiye'nin 2. büyük kenti olan Ankara'da, GSKD'de tarım sektörünün yüzde 71,5, sanayinin yüzde 25,7 ve hizmet sektörünün yüzde 2,8 payı bulunuyor. Kentin, ülke ekonomisinde payı da yüzde 8,5'e ulaştı.
Manchester 18. yüzyılda dünyanın sanayileşmiş ilk şehri hâline gelmiştir.
Orta Anadolu'nun batıya açılan kapısı olarak tanımlanan Eskişehir; ulaşım kolaylığı, enerji olanakları, uygun tarımsal yapısı ve zengin maden kaynaklarının yanı sıra sanayide de oldukça gelişmiş illerden birisidir.
Bölgedeki en gelişmiş sanayi altyapısına sahip olan ilimiz; Organize Sanayi Bölgeleri, Sanayi Siteleri, Serbest Bölgesi, Lojistik Merkezi, Teknopark ve Ar-Ge Merkezleri, Türkiye'nin en büyük işletmeleri arasında yer alan firmaları ve limanlarıyla Karadeniz Bölgesi'nin sanayi başkentidir” diyor.
Konya en fazla dış ticaret fazlası veren 6.il konumundadır. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise %228'dir. Konya 11 organize sanayi bölgesi, 24 AR-GE ve Tasarım Merkezi, 5 Üniversite ve 2 teknoloji geliştirme bölgesi ve Teknoloji Endüstri Bölgesi ile gelişmiş bir sanayi altyapısına sahiptir.
2000'li yıllarda devlet sektörlü işletmelerin payının azal- masının yanında Türkiye, genel olarak bir sanayi ülkesi görünümündedir. Sanayinin %72,2'si İstanbul, Batı ve Doğu Marmara ile Ege Bölgesinde yoğunlaşmıştır.
İstanbul'daki OSB'lerde 34 bin 926 firma faaliyet gösteriyor ve 388 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Alan olarak Türkiye'nin en büyük OSB'si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor.
IMF'nin 2021 yılı için paylaştığı verilere göre Türkiye'nin dünya sıralamasında 19. sırada yer aldığı görülmektedir. IMF'nin 2022 yılı için paylaştığı verilere göre Türkiye'nin dünya sıralamasında 19. sırada yer aldığı görülmektedir.
TÜİK Kurumsal. Geçici sonuçlara göre 2021 yılında faal olan girişimlerin %43,1'i hizmet sektöründe, %36,5'i ise ticaret sektöründe yer aldı. İstihdamda ise hizmet sektörü toplam istihdamın %37,4'ünü oluştururken sanayi sektörünün istihdam payı %28,9 oldu.
Muhalefetin “Türkiye'de fabrika kurulmuyor” iftiralarını rakamlar yalanladı. 2002'de 138 olan OSB sayısı, 2022'de 378'e yükseldi. 12.800 olan fabrika sayısı ise 74.200 oldu. 5 bin yeni fabrika da yolda. Türkiye'nin üretim hamlesi son 20 yılda ciddi bir ivme kazandı.
Kocaeli'de öne çıkan en büyük sanayi sektörleri kimya, otomotiv ve demir çelik sektörüdür. İlimiz 35 adet liman tesisi ile bir liman kenti olma özelliğini de taşımaktadır. Kocaeli Türkiye de sanayinin merkez üssü konumundadır.
Bugün, yani 12 yılda 30 sıra ilerleyerek ülkemizin sanayi devleri arasında 31'inci sıraya yükseldik.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır.
Konya'da ilçeleri ile birlikte 9 organize sanayi bölgesi, 38 adet küçük sanayi sitesi ve 3 adet özel OSB var. Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 40 sektörde 381 firma faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 30 bin kişi çalışıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri