“Beş Hececiler”, Hecenin Beş Şâiri veya Hececiler olarak da bilinen,Faruk Nâfiz (Çamlıbel), Orhan Seyfi (Orhon), Yusuf Ziyâ (Ortaç), Halit Fahri (Ozansoy) Enis Behiç (Koryürek) gibi şairlerle temsil edilen; edebî ve kültürel gelenek olarak Anadolu/ Asya Türk varlığına yaslanan Milli Edebiyat Hareketi'nin şiir kolu ...
Bu grubu oluşturan beş şair: Orhan Seyfi Orhon, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç ve Faruk Nafiz Çamlıbel'dir. Şiire I.
II. Meşrutiyet'ten sonra şiirlerini hece vezniyle yazan beş şairin Türk edebiyatındaki genel adı “Beş Hececiler”dir.
Hececiler topluluğunu oluşturan şairler sırasıyla Halit Fahri Ozansoy, Faruk Nafiz Çamlıbel, Yusuf Ziya Ortaç, Enis Behiç Koryürek ve Orhan Seyfi Orhon'dur.
İlgili 24 soru bulundu
Bu, Gil, Muammer Lütfi Bahåî, Kenan Hulus Koray, Ziya Osman Saba, Vasfi Mahir Kokatürk, Cevdet Kudret Solk gibi biri hikâyeci, diğeri şair olmak üzere yedi gençten oluşan bir edebiyat hareketidir. kitap. Yedi Meşaleciler hareketini doğuran gençlerin bir kısmı lise, bir kısmı da üniversite öğrencisiydi.
- Şiirlerini ve yazılarını Yedi Meşale adlı bir kitapta toplayan Muammer Lütfi Bahşi, Sabri Esat Siyavuşgil, Yaşar Nabi Nayır, Vasfi Mahir Kocatürk, Cevdet Kudret Solok, Ziya Osman Saba ve Kenan Hulusi Koray (nesir) adlı gençlerin oluşturduğu bir harekettir.
"Mecmuamızın hey'et-i tahririvesini teşkil eden gençlerden Sabri Esat, Cevdet Kudret, Yaşar Nabi, Yasfi Mahir, Muammer Lûtfi, Ziya Osman ve Kenan Hulusi Beyler müntehap yazılarını YEDİ MEŞALE isimli bir kitapta topladılar.
Tanzimat, Servet-i Fünûn ve Fecr-i Âtî sanatçılarının yazmaya devam ettiği bu dönemde Beş Hececiler'in şiirini sığ bulduklarını söyleyen Yedi Meşaleciler, Beş Hececiler'e tepki olarak ortaya çıkmışlardır.
Cenk Ufukları: İlk olarak 1920 yılında Kader Matbaası tarafından basılmıştır. Yanardağ: İlk olarak 1928 yılında Mârifet Matbaası tarafından basılmıştır. Yusuf Ziya Ortaç'ın yayımlanmamış şiirlerinden bir derleme niteliğindedir.
Beş Hececiler Özellikleri
Şiirlerinde aruzun yerine hece ölçüsünü kullanmışlardır. Sade, süsten uzak bir Türkçe kullanmışlardır. Genç Kalemler dergisi sonrası başlayan dilde millileşme akımını devam ettirmişlerdir. Şiirlerinde kahramanlık, Anadolu, memleket sevgisi, vatanın güzellikleri gibi konuları işlemişlerdir.
Yedi Meşaleciler, Beş Hececiler'e tepki olarak ortaya çıkmışlar, Beş Hececiler'in şiirini sığ bulduklarını söylemişlerdir. Şiirle ilgili görüşlerini (poetikalarını) çıkardıkları Yedi Meşale adlı kitabın ön sözünde (s. 3-4) açıklayan Cumhuriyet Dönemi'nin ilk edebî topluluğudur.
yusuf ziya ortaç'ın y'si, orhan seyfi orhon'un o'su, faruk nafiz çamlıbel'in f'si.
Orhan Seyfi Orhon'un ilk eseri 1919 yılında yayımlanan ve aruzla yazılmış 17 şiirden oluşan "Fırtına ve Kar" isimli şiir kitabıdır.
Koryürek, Enis Behiç, Enis Behiç Koryürek'ten Miras ve Güneşin Ölümü, (1951), (Hazırlayan: Fethi Tevetoğlu), Ankara, Güneş Matbaacılık. Koryürek, Enis Behiç, Miras ve Güneşin Ölümü, (1971), (Hazırlayan: Fethi Tevetoğlu), Ankara, MEB.
Hecenin beş şairinden biri olarak anılan Faruk Nafiz Çamlıbel topluluk olarak beş Hececiler topluluğunda yer almıştır. Bu toplulukta Faruk Nafiz Çamlıbel'in yanında Orhan Seyfi Orhun, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç ve Enis Behiç Koryürek bulunmaktadır.
Üstad kabul ettikleri Ahmet Haşim'in de etkisiyle Muammer Lütfi (Bahşı), Sabri Esat (Siyavuşgil), Yaşar Nabi (Nayır), Vasfi Mahir (Kocatürk), Cevdet Kudret (Solok), ve Ziya Osman (Saba) şiirlerini -Kenan Hulusi (Koray) ise nesirlerini- topladıkları bu kitabın ön sözünde “Ayşe-Fatma terennümü” dedikleri ve bir “beylik ...
Beş Hececilere tepki olarak ortaya çıkan Yedi Meşaleciler, Cumhuriyet Dönemi edebiyat topluluklarından bir tanesidir. Ayrıca bilinen ilk Cumhuriyet Dönemi edebiyat topluluğu da bu gruptur. Yedi Meşaleciler, 1928 yılında ortaya çıkan Yedi Meşale adlı dergi ile isimlerini almışlardır.
Şiirlerini hece ölçüsüyle ve olabildiğince sade bir dille yazmaya gayret eden Yaşar Nabi, Kahramanlar (1929, 1970), Onar Mısra (1932) adında şiir kitapları yayımlamıştır.
Şiir, kelimelerle kurulan bir dünyadır. Dr. Selami Çakmakcı'nın hazırladığı Yedi Meşale Şiiri adlı bu eser, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının ilk topluluğu olan Yedi Meşaleciler'in şiirleri üzerine yapılan ilk geniş kapsamlı çalışmadır.
Yaşar Nabi'nin 23, Muammer Lütfi'nin 31, Sabri Esat'ın 21, Ziya Osman'ın 9, Cevdet Kudret'in 18, Vasfi Mahir'in 9, Kenan Hulusi'nin 10 tane ve son olarak da Yedi Meşale'nin ortak yayımladıkları 1 çalışması bulunmaktadır. Sanatçıların yazdığı manzum ve mensur eserler arasında tercümeler de yer alır.
Kenan Hulusi Koray'ın Bir Otelde Yedi Kişi adlı eseri, Cumhuriyet döneminin toplumsal olaylarına, savaş yıllarının gündelik hayata etkisine ve diğer birçok konuya dokunan yirmi iki hikâyeden oluşuyor.
Cevdet Kudret, bu dergide yayınlanan şiirlerini Birinci Perde adlı kitabında topladı (1929).
Beş Hececiler Akımı, vatan sevgisi, yiğitlik ve kahramanlık öyküleri, vasat insan tipi ve Anadolu'nun da şiire katıldığı bir akımdır. Beş Hececiler; Faruk Nafiz Çamlıbel, Halit Fahri Ozansoy, Enis Behiç Koryürek, Orhan Seyfi Orhon ve Yusuf Ziya Ortaç'tır.
"Serveti Fünun" dergisinde yayınlanan ilk hikâyelerinin ardından, aynı dergiye yazan diğer altı arkadaşı ile birlikte, edebiyatımızda "Yedi Meşaleciler" diye anılan topluluğu oluşturdular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri