Çatalhöyük'te dünyanın en eski buğday örneği 2009 yılında bulunmuş ve ekmeklik buğday tarımının ilk olarak Çatalhöyük bölgesinde başladığı belirlenmiştir.
Elimizdeki kanıtlara göre ilk üretimi Neolithik (Yeni Taş) dönemde yapılmaya başlanan buğday, insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir.
Genetik ve arkeolojik çalışmalara göre, günümüz buğdayının kökeni Türkiye'nin güneydoğusundaki Karacadağ dağlık bölgesine dayanıyor. Emmer ve siyez buğdayı, tarımın kökenlerini oluşturan klasik sekiz kurucu ekinden ikisini oluşturuyor.
Kayseri'deki arkeolojik kazılarda 7 bin yıllık buğday tohumunun bulunduğu ve bu tohumlardan 1'e 8 bin oranında verim alındığı iddiaları sosyal medyada ve kimi haber platformlarında yer buldu.
İç Anadolu Bölgesi uygun iklim koşulları ve toprak yapısı sayesinde Türkiye'de buğday yetiştirilen bölgeler arasında ilk sırada bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Güney Türkmenistan Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Buğdayın atası olan siyez, bozulmadan günümüze kadar gelen ender gıda maddelerinden biridir. İsmiyle ilgili olarak siyez buğdayı hikayesi çok eski zamanlara dayanır. Geçmişi Hitit medeniyetine uzanan buğday çeşidine o dönemde zız ismi verilmiştir. Zaman içinde bu isim günümüzde kullanılan siyeze dönüşür.
Geçen yıl Türkiye'nin ilk buğday hasadı 17 Mayıs tarihinde Adana ili Karataş ilçesinde yapılmış olup bu yıl ilk buğday hasadı, iklim şartlarının elverişli gitmesi ile yine ilimizde erken ekim yapılan ve sulanan kesimlerde 12 Mayıs'ta başlamıştır.
Kayseri'nin Kültepe ilçesinde arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun üretimi Diyarbakır'da da başladı. Çiftçilerin büyük verim elde ettiği Siyez buğdayının, Türkiye'nin buğday sorunu kapatacağını ve ihraç da edilebileceğini söylendi.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Türkiye'de buğday hasadı genellikle güneyde önce Çukurova'dan Haziran ayı ilk günlerinde başlamakta, Temmuz ayında Trakya ve İç Anadolu Bölgelerinde yoğunlaşmakta, Ağustos ayında Doğu Anadolu bölgesinde sona ermektedir.
Aynı yüzyılda Avrupa'ya da Türkiye üzerinden giren mısır, Avrupalı tüccarlar o dönemde tahıl ve tohum alışverişini genelde Araplar ve Türklerle yaptıklarından, İtalyanlar tarafından “Grano Turco”(Türk tohumu); Fransızlar tarafından ise “Bléturc” (Türk buğdayı) olarak adlandırılır.
monococcum ya da Einkorn olarak da bilinen Siyez buğdayı ilk olarak 10.000 yıl önce Yakın Doğu'da tespit edilmiş olup, kültüre alınmış günümüz buğdayının da atasıdır.
Dünyanın en eski buğday örneği olan antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analiz sonuçları şaşırttı. Buna göre, 8400 yıllık çeşitler modern buğdaylarla şaşırtıcı derecede benzerlik taşıyor.
Tek ülke bazında en büyük üretici ise Çin'dir. 2015/16 sezonunda, 130 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştiren Çin'in, 2016/17 sezonunda 128,8 milyon ton üretim gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. Çin'i 2016/17 sezonunda 87 milyon tonla Hindistan takip etmektedir.
Kayseri Kültepe ilçesinde arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan ve 7 bin yıllık olduğu değerlendirilen Siyez buğdayı (ata tohumunun) ekiminin hasadı tamamlandı.
Ekonomi Haberleri. Kazılarda 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun bulunduğu iddiasına Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği'nden yalanlama geldi. TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, "Bir tohumun 7 bin canlı kalması imkansız.
Cevap olarak mısır çıktı. Yani 6. yüzyılda Avrupa'da Türk buğdayı ve Türk tahılı olarak bilinen ürünün MISIR olduğunu öğrendik.
Üretimde en az olduğu bölgeler Doğu Anadolu ve Ege Bölgeleridir. Makarnalık buğday üretiminde ise; ilk sırada %38'lik üretim ile İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer almaktadır. Ege Bölgesi ise üretimde %13'lük pay ile üçüncü sıradadır.
Ukrayna geleneksel olarak, toplam buğday üretiminin %95'inden fazlasını oluşturan kışlık buğday ekiyor. 2022'de Ukrayna yaklaşık 19 milyon ton buğday hasadı yaptı.
Buğdayın bu özelliği göz önünde bulundurulursa; "dört mevsim yağış alan KARADENİZ BÖLGESİNDE buğday YETİŞTİRİLEMEZ." diyebiliriz. Aynı zamanda toprak yapısı bakımından Doğu Anadolu Bölgesi de buğday yetiştiriciliği için çok da elverişli değildir.
Kayseri Kültepe kazıları sırasında bulunan küplerden birinin içinden buğday tanesi çıktı. Muğla'nın Marmaris ilçesinde kiraladığı arazide arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun birkaç tanesinden üretim yapmaya başladı.
Tarım analiz firması Gro Intelligence'a göre, rezervlerde dünya tüketimine 10 hafta yetecek kadar buğday kaldı. Bu rakamın 2008 finansal krizinden bu yana görülen en düşük seviye olduğu belirtilirken, seviyenin tahmin edilenden daha kötü olduğu değerlendiriliyor.
Almanya'da yoğun tüketilmekte ve bilinmektedir. Dinkel almanca da kızıl anlamına gelir. Konya da Kızıl buğday olarak ta bilinir. Dinkel aşırı toprak istekleri olmayan kendini savunan bir gene sahip dayanıklı bir buğday türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri