Babil Dünya Haritası (M.Ö. Bilinen en eski dünya haritası olan Babillilere ait bu harita, kil bir tablet üzerine oyulmuştur. Üzerinde çivi yazısıyla yazılmış bir metin bulunduran ve dünyayı Babillilerin perspektifinden yansıtan bu tablet, British Museum'da sergilenmektedir.
İlk Harita
M.Ö. 2400'de Mezopotamya ve M.Ö. 1300'de Mısır Firavunu İkinci Ramses zamanında çizilen Mısır haritalarının diğer en eski haritaları olduğu sanılmaktadır. Bu haritalardaki dağlar, bir yolun sağında ve solunda profiline göre yan yatırılmış gibi gösterilmiştir.
Pîrî Reis, kendisini yetiştirmiş olan amcası Kemal Reis'in 1511'deki ölümünün ardından Gelibolu'ya çekilip orada bir dünya haritası, bir de Kitab-ı Bahriyesini hazırlamıştır. Dünya haritasını 1513'de tamamlayıp 1517 yılında, Mısır'ın fethinin hemen sonrasındaki günlerde Yavuz Sultan Selim'e takdim etmiştir.
Anadolu Medeniyetleri Müzesinde yer alan ve MÖ 6200 yıllarına tarihlenen Çatalhöyük kent planını gösteren harita, dünyanın bilinen en eski haritasıdır.
Ancak gü- nümüz bilimsel koşullarında bilinen en eski harita, Konya'nın Çumra ilçesi yakın- larında bir Cilalı Taş Devri (Neolitik) yer- leşimi olan Çatalhöyük'e ait.
İlgili 22 soru bulundu
Tarihin, yazının M.Ö. 3200 yılında bulunması ile başladığı kabul edilmektedir. Bilim adamları da, dünyada harita sayılabilecek ilk örneği, M.Ö. 6200 yılına dayandırdığından haritacılık tarihinin ne kadar eski olduğu ortaya çıkacaktır.
Mahmûd bin Hüseyîn bin Muhammed el-Kâşgarî (Arapça: محمود بن الحسين بن محمد الكاشغري, Uygurca: Mehmud Qeshqeri) veya bilinen adıyla Kâşgarlı Mahmud (1008-1102), Türk dilleriyle ilgili çalışmalarıyla tanınmış 11. yüzyıl leksikografı. Kâşgar'ın 45 km güneybatısındaki Opal kasabasında dünyaya geldi.
Dîvânu Lugâti't-Türk'ün pek çok önemli özelliği arasında eserin ilk sayfalarında yer alan bir de harita bulunmaktadır. Bugünkü bilgilerimize göre bu, bir Türk'ün çizdiği ilk dünya haritasıdır.
Piri Reis in Kanuni Sultan Süleyman'a armağan ettiği haritanın bu parçası, Piri Reis'in 1513'te çizdiği ilk dünya haritasıyla beraber halen Topkapı Sarayı'nda bulunur.
Modern Türk haritacılığının kurucusu olarak bilinen M. Şevki Paşa (1866-1927) Fransa'ya gönderilen (1890) subaylardandır.
Abraham Ortelius (2 Nisan 1527 – 28 Haziran 1598) Flaman haritacı ve coğrafyacı. Genellikle ilk modern atlas olarak kabul edilen, 70 harita içeren Theatrum Orbis Terrarum (Dünya Sahnesi Görünümü,1570) adlı eseriyle bilinir.
Türkler tarafından yapıldığı bilinen en eski harita Kaşgarlı Mahmut'un çizdiği dünya haritasıdır. Dilbilimci Kaşgarlı Mahmut bu haritayı Dünyada Türkçenin değişik ağızlarının konuşulduğu bölgeleri göstermek için çizmiş ve “Divan-i Lügat it Türk” adlı kitabına koymuştur.
İnsanlığın ilk yerleşik hayata geçtiği dönemlerin başlangıcı kadar haritacılık biliminin geçmişi de eskilere uzanmaktadır. Yerleşik hayata geçenler, bulundukları yerleri ve buralara yakın olan avlanma, beslenme gibi alanları gösteren basit krokiler çizmişlerdir. Bu sayede ihtiyaçlarına ulaşmada kolaylık sağlamışlardır.
Gümüşten yuvarlak bir Dünya haritası oluşturan İdrîsî, Orta Çağ'ın en önemli coğrafyacılarından biri olarak kabul ediliyor. Kuzey Avrupa'nın Ceuta şehrinde doğan İdrîsî, Kurtuba'dan Sicilya'ya gelerek Norman Kralı II. Roger tarafından bir Dünya haritası hazırlamakla görevlendirmişti.
Muhiddin Piri ya da meşhur ismiyle Piri Reis.
Dîvânu Lugâti't-Türk (Türkçe: Büyük Türk Sözlüğü Derlemesi, Arapça: ديوان لغات الترك) Orta Türkçe döneminde Kâşgarlı Mahmud tarafından Bağdat'ta 1072-1074 yılları arasında yazılan Türkçe-Arapça bir sözlüktür.
Divânu Lügati't-Türk
İslamiyet öncesi Türk edebiyatının sözlü ürünleri olan sav, sagu, koşuk, destan gibi türlerden de örnekler verilmiştir. Yaptın sonunda dönemin Türk dünyasını gösteren bir harita vardır. Hakaniye Lehçesi ile yazılmış olan bu yapıtta 7500 adet Türkçe sözcük açıklanmıştır.
Kâşgarlı Mahmud'un soy kütüğü
Soylu bir Türk ailesinden geldiğini belirten Kâşgarlı Mahmud'un verdiği bu bilginin doğru olduğu ve Kâşgarlı'nın Doğu Karahanlı hanedanı soyundan geldiği bilinmektedir. Kâşgarlı Mahmud'un soy kütüğü, İslam dinini seçen ilk Türk kağanı Abdülkerim Satuk Buğra Han'a çıkmaktadır.
Kaşgarlı Mahmud, tarihi bilgilere göre 1008 yılında dünyaya gelmiş ve 96-97 yaşında hayata gözlerini yummuştur. Karahanlı Devleti'nin bir parçası olan Kaşgarlı Mahmud, Divan-ı Lügati't Türk eseriyle tarih kitaplarının bir parçası olmuştur.
O zamanlar çizilen bu tarz harita,poster,afiş gibi propoganda yollarında çağdaş Türk kadınını kullanmaları gerçekten çok hoş.
Kullanım amaçlarına göre haritalar; idari ve siyasi haritalar, beşeri ve ekonomik haritalar, fiziki haritalar, özel haritalar şeklinde sıralanmaktadır. Ölçeklerine göre haritalar; büyük ölçekli haritalar, orta ölçekli haritalar ve küçük ölçekli haritalar olarak sıralanmaktadır.
Piri Reis'in 1513 yılında çizdiği dünya haritası, uzun bir aranın ardından yeniden Topkapı Sarayı'nda sergilenmeye başlandı. Piri Reis tarafından 508 yıl önce çizilerek dünya haritacılığının en önemli eserleri arasına giren dünya haritası, Topkapı Sarayı'nın üçüncü avlusunda yer alan III.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri