Çünkü kalsiyum, demir ve magnezyum gibi oldukça yararlı maddeler içerir. Aynı zamanda görmeyi, sindirimi ve kemikleri güçlendirir. Portakalda bulunan sitrik asit ve mineraller sayesinde ruh haliniz de iyileşecektir. Bu yüzden, gün boyu gülücükler saçmak için sabahları portakal suyu içmek harika bir fikirdir.
Turunçgiller, özellikle portakal, mandalina gibi turuncu meyveler, asit açısından zengindir. Aç karna tüketmek ise gastrit ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.
Kahvaltıda sadece meyve yemek ve diğer bileşenleri almamak, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olmaz. Meyvelerde bulunmayan protein ve yağlara da ihtiyaç duyarsınız. Bazı meyvelerde şeker oranı yüksek olduğundan, sadece meyve yemek bir an için şekerinizin yükselip sonra çakılmasına sebep olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Çünkü portakal yapısı gereği fazlaca asitli. Bu da onu boş mideye gönderdiğimizde midenin olağandan fazla asit üretmesine, uzun vadede ise gastrit ve reflü gibi rahatsızlıkların baş göstermesine neden olabiliyor.
C vitaminin ana vatanı portakal mevsiminde, gün içinde öğün aralarında yenmeli. Sindirim sistemine faydalarının yanı sıra metabolizmayı hızlandırma görevini bu saatler içinde sağlayan portakalı eğer kalkar kalkmaz, boş mideye yerseniz alerjik reaksiyonlara ve mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Sindirim sistemi ve diyabet hastalarının yanı sıra kan sulandırıcı, tansiyon, kolesterol ve parazit ilaçları kullananların özellikle portakal suyunu dikkatli tüketmesi gerekiyor. Bununla birlikte alerji riskinden dolayı bir yaş altı çocuklarda portakal ve yan ürünlerinin kullanımı önerilmiyor.
Çocuklar, süt, yumurta, peynir, zeytin, reçel, ekmek ve kahvaltılık tahıl ürünleri tüketebilir. Kahvaltıda tüketilen sebze ve meyve içerdikleri posayla daha uzun süre tokluk sağladığı için kan şekerinin yavaş yükselmesi ve geç düşmesine yardımcı olur, ayrıca vitamin alımına da katkı sağlar.
Sabahları meyve yemek daha faydalıdır. Kan şekeri bu şekilde daha yavaş yükselir, çünkü bütün gece istirahat halinde olan sindirim sistemi sabah yenen meyve ile güne daha az zorlanarak başlar. Günde en az iki öğün meyve yenmelidir. Bu da iki orta boy elma, portakal, şeftali veya armut anlamına gelir.
Örnekler arasında; yumurta, bakliyatlar ve fındık yer alır. Süt, sade yoğurt, kefir, lor peynir, beyaz peynir gibi az yağlı doğal peynirler. Taze veya dondurulmuş meyve ve sebzeler, şeker ilavesiz doğal meyve suları, meyve ve sebze smoothie'leri.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Kışın sağlık deposu portakal, günde bir orta boy tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacımızı neredeyse karşılıyor. İçerdiği yüksek C vitaminin yanı sıra, potasyum, folik asit ve sitrat ile hücre hasarını engelliyor, bağışıklık sistemini destekleyerek mikroorganizmalara karşı vücudu koruyor.
Peki diyette portakal yenir mi? Portakal; düşük kalori içerdiği ve sindirim sistemini düzenleyici özelliklere sahiptir. Özellikle kış aylarında vücut direncimizi yüksek tutmak için, uzman diyetisyen arkadaşlarım tarafından da bol bol tüketilmesi önerilen portakal, diyette iken de tüketilebilir.
Yağ yakımını hızlandıran etkisi ile size bu süreçte destek oluyor. Lif içermesinden dolayı da sağlıklı sindirim sisteminin oluşmasını sağlayacaktır. Tüketimde ölçülü olduğunuz takdirde portakal kilo vermenize yardımcı olur. Gün içinde fazla tükettiğiniz durumda kilo alımınıza neden olan faktörler arasında yer alır.
Tam bir vitamin bombası olan portakal bağışıklığı güçlendirerek kalp sağlığını korur; kolesterol seviyesini düşürür; solunum yolu hastalıklarına, bazı kanser türlerine, romatizmalı eklem yangısına, ülsere ve böbrek taşlarına karşı da etkilidir.
Portakal suyu C vitamini içerir ve vitamin kaynağıdır. Ancak portakalın yapısında bulunan doğal asitten dolayı mide yanmasına neden olabilir.
Portakalın suyunu sıkıp içmek yerine, posasıyla tüketin. 1 bardak meyve suyu için 3-4 adet portakal kullanılması aldığınız karbonhidrat miktarıyla birlikte kalori içeriğini de artıracaktır.
Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor. Damar tıkanıklığını önlüyor. Vücuttaki direnci arttırıyor. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor.
mandalina ve portakalın ortalama 10 dilim olması
Ancak sabah açken tüketildiğinde bazı besinlerin zararı faydasından fazla olabilir. Kahvaltıda yenmemesi gereken 10 besin Hamur işleri Börek, poğaça, simit, ekmek gibi maya içeren besinler mide zarını rahatsız eder ve gaz yapabilir.
Kahvaltı gereklidir. Gün içindeki her ana öğün gibi kahvaltı da uzun bir açlık sonrası düşen kan şekeri seviyesini yükseltmesi ve güne daha enerjik başlamaya yardımcı olması nedeniyle atlanmaması gereken bir öğündür. Kahvaltıda yeterli protein tüketen kişilerin iş verimi ve konsantrasyonu daha yüksek bulunmuştır.
Kahvaltıda protein çok önemli yani peynir, yumurta, yoğurt ve sütten biri veya birkaçı. Proteinler metabolizmanızı hızlandırır ve tokluk sürenizi uzatır. Ekmek yemem diyenlerden olmayın. Tahıllı ekmek çeşitleri veya ekmek yerine geçen yulaf, müsli gibi kahvaltılık tahıllar sabah enerjinizi arttırır, tok tutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri