Evde bal kabağı yetiştirmek istiyorsanız bir bahçe tercih etmeniz en iyisi olacaktır tabii ki. Ancak bahçeniz yoksa, balkonunuzda ona yer ayırabilecekseniz saksılarda da dikkatli bir şekilde bal kabağı bitkisini yetiştirebilirsiniz.
Saksılarda kabak yetiştiriyorsanız, 45 litre büyüklüğünde bir saksı seçmeniz gerekmektedir. Yetiştireceğiniz kabak çeşidi ne kadar büyükse saksı ihtiyacınızda daha büyüyecektir. Ayrıca kabak yetiştirmek için kullanacağınız saksıda drenaj delikleri yeteri kadar büyüklükte ve sayıda olmalı.
Uygun ortamda yetiştirilen yazlık kabak fideleri, 60-80 cm sıra arası ve 50-60 cm sıra üzeri mesafe korunarak ocaklara dikiliyor. Eğer tohumla yetiştiricilik yapılacaksa 60-80 cm sıra üzeri aralıkla tohum ekiliyor. Her ocağa 2-4 adet tohum verilmesi yeterli oluyor. Yazlık kabaklar, tekli masura şeklinde yetiştiriliyor.
Kabakta Sulama
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır.
Kabak tohumları fide şekline geldiğinde yaklaşık 4-5 cm şeklinde olduğunda daha büyük bir saksıya aktarabilirsiniz. 4. Ektiğiniz kabak fidelerini düzenli olarak sulayın ve yeterli güneş ışığı almasını sağlayın.
İlgili 20 soru bulundu
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralıklarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak bitkinin gelişmesi ve verim bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Kabak kış aylarında da yetiştirilen bir sebze konumundadır.
Kabak tüketimi en çok haziran, temmuz, ağustos aylarında gerçekleştirilir. Bu aylarda kabaklar doğal hava şartlarında büyüme imkanı bulurlar. Eylül ayında da yine birçok kabak türünü tezgahlarda görebilme şansına sahipsiniz.
Kabak nasıl kurutulur? Kabağı kurutacağınız yerin direkt güneş almaması önemli. Gölge, çok rüzgar olmayan bir balkon en ideali.
Kabaklarda vegetasyon süresi yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerde ise 180-200 gündür. Uzun süreli kuraklık ve aşırı nem mantari hastalıkların yayılmasına neden olur.
Evde bal kabağı yetiştirmek istiyorsanız bir bahçe tercih etmeniz en iyisi olacaktır tabii ki. Ancak bahçeniz yoksa, balkonunuzda ona yer ayırabilecekseniz saksılarda da dikkatli bir şekilde bal kabağı bitkisini yetiştirebilirsiniz.
Fideler 5 cm olduğunda saksı ya da bahçenize nakil ederek kabak fidelerinizi yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Kabak Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Kabak tohumu doğru koşullarda çimlendirme işlemi uygulandığında bir hafta içinde çimlenmeye başlamaktadır. Çimlenme için gereken süre 10 güne kadar uzayabilir.
Kabaklar için ocak açılarak ekim yapılır.
Kabak yetiştirmek bahçelerde en zahmetsiz olan sebze çeşitlerindendir. Bol su ve gübreyi severler.
Bitki, Güney Asya ve Güneydoğu Asya'ya özgü yıllık bir asmadır. Saksıda ve bahçede yetiştirmeye uygundur.
Tohum, için bir önceki yıl üretilen çekirdeğin dolgun, iri taneli ve üzeri deforme olmamış olanı seçilir. Ekime mayıs ayının ilk haftası başlanıp, toprak sıcaklığının 10-12 C olduğu zaman yapılır.
Ankete katılan çiftçilerin yaklaşık %50'si en yaygın üretim sorununun çürüme olduğunu belirtmiştir. Üreticilerin %60'ı kabak meyvelerinde çürümeye neden olan faktörün yabancı otlar olduğunu ifade etmiştir. Bölgedeki yaygın yabancı otlardan demir dikeni (Tribulus terrestris L.) ve domuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.
Organik maddece zengin toprakları sevmektedir. Kabak tohumu ekiminden 1 ay önce veya sonbaharda, dekara yaklaşık 5 ton yanmış çiftlik gübresi verilmelidir. Gübreleme yaparken yaklaşık olarak 7-12 kg azotlu gübre, 10-15 kg fosfor, 9-13 kg potasyum, 5-9 kg kireç verilmektedir.
3-4 dakika beklettikten sonra kabakları kaynar sudan çıkartıp buzlu suya aktarın ve 2-3 dakika da bu şekilde bekletin. Buzlu sudan çıkarttığınız kabakları kağıt havlu üzerine yerleştirerek kurumasını bekleyin. Ardından kabakları buzdolabı poşetine aktarın ve ağzını hava almayacak şekilde kapatarak buzluğa atın.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Bitkinin üzerindeki yapraklar ve kırbaçlar kısmen sararmış ve kurumuştur. Balkabağı olgunlaştığında koyu turuncu zengin bir renge sahiptir. Meyvenin kabuğu sert olmalıdır üzerine basıldığında herhangi bir ezik oluşmaması gerekmektedir.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Kabak çekirdeği soğuk toprakta filizlenmez, bu nedenle don ihtimali geçtikten sonra ekilmeleri gerekir. Sonbaharda hasat için ilkbaharın sonlarında veya yazın başlarında balkabağı dikmeyi planlayın. Kabakların olgunlaşması genellikle 95 ila 120 gün sürer.
Ekimden yaklaşık 110-120 gün sonra hasat olgunluğuna erişiliyor.
Sıcak ve ılıman iklimlerde yetişir. Sebze olarak tüketilir. Ayrıca tatlısı ve turşusu yapılır. Türkiye'de yaygın olarak yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri