Kore'de, 1377'de Goryeo Hanedanlığı döneminde mekanik baskıyla üretilmiş dünyanın en eski kitabı “Jikji”, bir anlamda "Büyük Budist Rahiplerin Zen Öğretileri Antolojisi" olarak tanınıyor.
Dünyanın ilk kitabının M. S. 868 yılında yazıldığı biliniyor, kitabın adı “Diamond Sutra”. Diamond, elmas anlamına gelirken Sutra kelimesinin ise dini bilgi ve vaaz anlamını taşıdığı bilinir. Kıssalar ve öğütler içeren Diamond Sutra, aynı zamanda dini içerikli bir kitaptır ve Buda'nın öğretilerini kapsar.
Dünyada genelinde yani yeryüzünde yazılan ilk kitap Kuzeybatı Çin ülkesinde bulunmuştur. Dünyanın ilk kitabı M.S 868 yılında yazılmıştır. Dünyanın ilk kitabının adı ise “ Diamond Sutra ” . Diamond ingiliz dilinde olduğu gibi karşılık olarak elmas anlamına gelmektedir.
DÜNYANIN EN ESKİ BASILI KİTABI
Gutenberg'in bastığı İncil'den 600 yıl önce M.S. 868'de başka bir basım tekniği geliştirilmişti. Diamond Sutra dünyanın en eski basılı kitabı olarak kabul edilir.
Bulgaristan'ın güneybatısında Struma nehri çevresinde eski bir mezarda bulundu ve kitabı bulan, ancak kimliğini açıklamayan kişi tarafından müzeye bağışlandı. Kitabın kaç yıllık olduğu ve gerçekliği 2 bağımsız bilim adamı tarafından onaylandı. Dünyadaki en eski kitabın hangisi sorusu aslında asla cevaplanamayacak.
İlgili 29 soru bulundu
Tevrat. Tevrat, kanun ve öğreti anlamına gelen kutsal kitaptır. Hz. Musa'ya indirilen Tevrat, insanoğluna indirilmiş ilk kutsal kitap olma özelliğini taşımaktadır.
Kitabın oluşmasında en önemli materyallerden birisinin de “kil” olduğu bilinmektedir. Çeşitli kaynaklar kil'in ilk kez M.Ö. 3 bin yılında kullanıldığını göstermektedir. Nemli ve yumuşak kil tabletler üzerine yazılar yazılıyor, daha sonra bu tabletlerin serleşmesi ve yazıların korunması için pişiriliyordu.
Dört büyük kitap olarak ifade edilen bu kitaplar: Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir. Tevrat Kutsal kitapların ilki olan Tevrat, Hz. Musa'ya indirilmiştir.
James Audubon'un Birds of America eseri, 2000 yılında 8,8 milyona satılarak en pahalı basılı kitap rekorunu elinde tutmaktadır.
İslam inancında Zebur'un Tevrat'tan ayrı bir kitap olduğu kabul edilir. Çünkü Kur'an'da Tevrat, Zebur ve İncil'in isimleri ayrı ayrı zikredilmektedir. Fakat Zebur Kutsal Kitap içinde Tevrat'tan ayrı bir kitap değil Tevrat'ın 39 bölümünden biridir.
Yüce Allah'ın insanlara değişik zamanlarda gönderdiği kutsal kitapların sayısı dörttür. Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir. Kitapların tamamı günümüze ulaşmasına rağmen, İslam inancına göre, diğer üç kitap değiştirilmiş olup, ilk haliyle günümüze kadar ulaşamamıştır.
Dünyanın bilinen en eski yazısının tarihi 5 bin yıl öncesine kadar dayanıyor. Enheduanna adıyla bilinen prenses, rahibe ve şairin ilk yazıyı yazan kişi olduğu belirtiliyor. Bilinen en eski yazı, günümüzde büyük kısmı Irak'ta kalan eski Mezopotamya'da, 5 bin yıldan daha önce yazıldı.
Dünya Edebiyatında İlk Romanın Yazarı Kimdir? Dünya edebiyatında ilk roman örneği olarak kabul edilen Genji'nin Hikayesi adlı kitabın yazarı Murasaki Shibiku'dur. 973 yılında doğan Japon yazarın romanı dışında birçok şiiri de Avrupa dillerine tercüme edilmiştir.
Mezmurlar Kitabı (İbranice: תְּהִלִּים, romanize: Tehillim, lit. "övgüler"), popüler ismiyle Zebur, Tanah'ın üçüncü bölümü, Ketuvim'in ("Yazılar") ise ilk kitabı olan Yahudi kutsal kitabıdır.
Josua Reichters'in 32 sayfalık, Japon ipek kâğıdına basılmış ve elle deriye ciltlenmiş “Bilder-ABC” (Resimli Alfabe) kitabı, “dünyanın en küçük kitabı” olarak müzede bulunuyor. Kaset içindeki bu kitabın ağırlığı 5 miligram, boyutu 2.4 milimetre x 2.9 milimetre.
Osmanlı împaratorluğu'nda Arap harfleriyle Türkçe kitapların basımevinde basılış tarihini, değerli tarihçi ve eğitimci, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı rahmetli İhsan Sungu (1883-1946), 31 Ocak 1729 olarak saptamıştır.
1) İki Şehrin Hikayesi: İngiliz yazar Charles Dicken tarafından yazılan İki Şehrin Hikayesi, Dünyanın en çok satılan kitabı olarak listenin başında yer alıyor. Kitap, Fransız Devrimi dönemindeki Paris ve Londra'yı konu alıyor.
1. Antimadde - Gramı 62.5 trilyon dolar (227 trilyon TL)
1.Antimatter- gramı 62.5 trilyon dolar
İşte dünyada yer alan en pahalı madde. Bir miligram pozitron üretimi 25 milyon dolar bir maliyete neden oluyor. İnsanlık, teoride, antimatteri uzay yakıtı olarak gelecekte kullanabilecek.
Neden 4 Kutsal Kitap Var? - YouTube.
İbrâhim'e verilen suhuf ile Tevrat, İncil, Zebûr ve Kur'an'ın ramazan ayında indirildiği bildirilmektedir (Taberî, Câmiʿu'l-beyân, III, 189; Süyûtî, ed-Dürrü'l-mens̱ûr, II, 231-232).
Bu kelime genellikle kitab şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kitap şeklinde olmalıdır.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Aslı ketebe'den (yazmak) gelen kitab'dır (yazılı olan, yazılan). Türkçesi ise 'bitig' diğer yazılışlarıyla 'bitik' ya da 'betik'tir. Kaşgarlı Mahmud'un Bağdat'ta 1072 - 1074 yılları arasında yazdığı Türkçe Arapça sözlük olan Divânu Lügati't-Türk adlı yapıtında kitap sözcüğünün karşılığı Türkçe bitig olarak geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri