Düzgün bir diksiyon, doğru mimik ve vücut dili kullanımı kişinin hayatındaki duruşundan başarılarına kadar her adımında önemlidir. Etkili iletişim hem sözel hem de beden dili ile doğru şekilde yönetildiğinde, karşı tarafa istenileni vererek gerçekleşen iletişimden en iyi verimin alınmasını sağlar.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
İletişim sürecinde önemli birçok öğe bulunmaktadır. Bunların başında etkili dinleme, açık ifade, geribildirim ve doğru kanal seçimi gibi faktörler yer alır. Ancak iletişimin en önemli öğesi, taraflar arasında karşılıklı anlayış ve duyarlılık sağlayan empati olarak kabul edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Sağlıklı iletişim için gerekli olan özellikler; empati kurmak, egolara yenik düşmemek, yapıcı olmak, açık olmak, beden dili ve tutarlı olmak ile sağlanır. Bu özellikler, insanlar arasında güçlü ve anlamlı iletişim sağlar. İletişim becerileri, bireye çocukluk döneminde aşılanmalıdır.
Ayrıca, etkili iletişimde bedensel dilin önemi büyüktür. Başkalarıyla iletişim kurarken göz teması kurma, yüz ifadesi ve vücut dili gibi bedensel ipuçlarından yararlanmalıyız. Etkili iletişimin en önemli unsuru olan aktif dinleme sürecinde, empati kurarak ve dinlediğimiz kişiye değer vererek anlayışımızı arttırmalıyız.
İletişim kurarken karşı tarafa güven vermek aslında etkili bir iletişimde ilk adımdır. İletişim saygı kökenlidir. İnsanlar saygı duymadıkları kişilerle iletişim kurmazlar ve bu kişilerden uzak dururlar. İyi bir iletişim kurmak için saygı duymak gerekir.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Temel öğeler: Kaynak, Mesaj, Kanal ve Hedef • Tamamlayıcı Öğe: Dönüt(geribildirim)(Güven, 2018, s.5). İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır.
Etkili İletişim Becerileri;
Empati kurabilmek (kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyabilmek) Hoşgörülü ve önyargısız olmak, Eleştirilere karşı açık olmak, Beden dili, göz kontağı, hitap, ses düzeyi vb. kurabilmek…
Etkili iletişim, karşı tarafa iletmek istediğiniz mesajı en kısa sürede ve en açık şekilde vermektir. İletişim kurarken ifade etmek istediğiniz şeyi tam olarak arzu ettiğiniz şekilde söyleyemeyebilirsiniz; hatta zaman zaman vermek istediğiniz mesajı veremiyor bile olabilirsiniz.
En çok kullanılan iletişim türleri; sözlü iletişim, yazılı iletişim, görsel iletişim, işaret dili, sosyal medya ve internet iletişimidir.
Etkili iletişim kurma aşamasında, en önemli görev göndericiye aittir. Gönderici, iletişim sürecini yöneten kişi olduğundan, bazı özelliklere sahip olmalı ve iletişim anını doğru şekilde analiz edebilmelidir. Gönderici, alıcıya ulaştırmayı planladığı konu hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmalıdır.
İletişim becerilerini etkili kılmanın yolu dinleme, diksiyonun güzel kullanımı, sesinizi iyi kullanma, beden dilinin doğru yönetimi ve karşımızdaki kişiyle iletişimde kalmak iletişim becerilerinin faktörlerini oluşturur.
Sağlıklı İletişimin Temel Koşulları
Beden dilini etkili kullanmak. Empati yapmak. Duygular, düşünceler ve beklentiler konusunda açık ve dürüst davranmak. Saygılı olmak.
İletişim ögeleri; kaynak, ileti, kanal, bağlam, dönüt ve şifre olmak üzere altı öğeden meydana gelmektedir.
Bilgi alışverişi, iletişimin en temel işlevi olarak kabul edilir.
İletişimi olumlu yönde etkileyen başlıca faktörler arasında akıcı ve anlaşılır bir dil kullanma, sorulan sorulara karşı doğru cevaplar verme ve fikir beyan ederken net ve tutarlı olma yer alır. Ayrıca, sağlıklı bir iletişim için beden dili, jest ve mimik kullanımı da önemlidir.
İletişim, farklı kategorilerde değerlendirilir. En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
Sözsüz iletişim, iletişimin temel yönlerindendir. Bilincinde olmaksızın ve kaçınılmaz olarak sürekli kullanırız. Beden dili insanların ilk anlaşma aracı ve dili olmuştur.
Gönderici yani mesajın kaynağı, iletişimin başlatıcısıdır. Gönderici olmadan iletişim kurulamaz. İletişimde en önemli sorumluluk göndericiye aittir. İletişim önce göndericinin zihnindeki düşüncelerle ortaya çıkar.
Paylaşılmak istenen şeyler doğru beden diliyle, mimiklerle, doğru ses tonuyla iletilmezse etkisiz iletişim ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri