Tüketici kredisi sözleşmeleri için tüketiciye ilk defa 14 gün içinde cayma hakkı tanındı.
Krediden faydalandığınız durumda cayma hakkını kullanmanız halinde kredi anaparasını ve kredinin kullanıldığı tarihten ana paranın geri ödendiği tarihe kadar olan sürede tahakkuk eden faizi en geç cayma bildirimini tarafımıza iletmenizden sonra otuz gün içinde geri ödemeniz gerekmektedir.
Tüketici, kredi sözleşmesinin kurulduğu tarihi müteakip 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.
Krediniz hesabınıza geçtikten sonra iptalini istemeniz durumunda ise bankadan bankaya değişmekle birlikte kredi notunuzun olumsuz etkilenmesine sebep olabilir. Çünkü bankalar kredi verirken karşılaşmak istedikleri en son seçenek kredinin tüketici tarafından iade edilmesidir.
Belirsiz süreli veya süresi 1 yıl ve daha uzun bir sözleşmeyi herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin istediğiniz zaman feshedebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
(1) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, tüketici aşağıdaki sözleşmelerde cayma hakkını kullanamaz: a) Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler. b) Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince alıcı, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin, satın aldığı ürünü teslim tarihten itibaren 14 (ondört) gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
Cayma hakkı süresi sözleşmenin imzalanması ile başladığından bu haktan yararlanabilmek için sözleşmeyi imzaladıktan sonra 14 gününüz vardır. Bu 14 gün içinde cayma hakkınızı kullanarak hiçbir masraf ödemeden kredinizin iptalini gerçekleştirebilirsiniz.
Konut finansmanı yasası gereği mevcut kredinizi vadesinden önce kapatmanız durumunda, kalan ana para üzerinden, kalan vadeniz 36 ayın altında ise, %1, 36 ayın üstünde ise %2 erken kapatma ücreti alınır.
Onaylanan konut kredisi iptali, bir hak ve basit bir işlem olduğu için kolaylıkla gerçekleştirilir. Kredi alan kişi, nüfus cüzdanıyla bankaya başvurmalıdır. İptale ilişkin bir dilekçenin doldurulup kredinin alındığı bankanın yetkilisine sunulması söz konusu işlemin gerçekleştirilmesi için yeterli olur.
Erken ödeme cezası kalan anapara üzerinden vadesi 36 aydan az olanlar için %1, vadesi 36 aydan fazla olanlar için ise %2 olarak uygulanmaktadır.
Konut kredisinden 14 günlük süreçten sonra vazgeçilirse konutun satışa ait bedelinin %2'lik bir kısmı cayma ücreti olarak alınır. Cayma hakkı, tüketicilerin kredi sözleşmesini yeniden düşünmesi için ek bir zaman verir.
Kredi demek zaten vade demek, bazen 2 yıl bazen 5 yıl, artık ihtiyaca ve geri ödeme plan ve öngörüsüne göre. Banka ve müşterisi sözleşmeyle anlaştıkları gibi hareket etmek zorundadır. Banka keyfi olarak krediyi vadesinden önce geri çağıramaz.
Bu noktada krediyi komple kapatmak için erken ödeme yapılması durumunda kredi notunuz etkilenmeyecektir. Ancak erken ödeme öncesinde kredi taksitleri geciktirilmeden zamanında ödendiyse, banka bunu olumlu skor olarak işler ve kredi notunu olumlu anlamda katkısı olur.
Cayma hakkını kullandığınıza dair bildiriminizi cayma hakkı süresi içerisinde Çağrı Merkezimize iletmeniz ve cayma hakkı bildirim tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ana parayı geri ödeme tarihine kadar işlemiş olan akdi faizi ile birlikte Banka'ya ödemeniz gerekmektedir.
CAYMA HAKKI Sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren 14 (on dört) gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin Kredi Kartı Sözleşmesi'nden cayma hakkına sahipsiniz.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Kredi erken kapatmak, kredi başvurusu yapmak ve sayılabilecek çok sayıda yanlış bilgi esasında, kredi notunda herhangi bir değişikliğe neden olmamaktadır.
Bunun nedeni kredi borcunun erken kapatılması nedeniyle kredi veren bankanın ya da finansal kuruluşun faiz gelirlerinde düşme olmasıdır. Bu kapsamda erken ödeme cezası, erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 aydan fazla olmayan kredilerde %1'den ve kalan vadesi 36 aydan fazla olan kredilerde %2'den fazla olamaz.
Evet, öyle oldu. Utku Girgin dedi: Kredi notunun %32'si limitlere ve borca göre hesaplanıyor. İptal edilen kart, bu hesaplamaya etki edebiliyor.
Bu karar, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak ve o tarihe kadar tüketici, 14 gün içinde hiçbir neden göstermeksizin ürünü iade edebilecek. Bu değişikliğin tüketicinin ayıptan doğan haklarını içermediğini dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.
Bankalar tarafından ön onay almış bir krediyi kullanma zorunluluğunuz yoktur. Onaylanmış krediyi kullanmak istemediğinizde bankanızla iletişime geçerek iptal talebinde bulunabilirsiniz. Bankanızla iletişime geçmezseniz ön onaylı kredi 14 gün içerisinde kendiliğinden iptal olur.
"Bir seneyi geçen internet aboneliklerinde cayma bedeli yansıtılamaz" Mahkeme tarafından alınan karara göre 24 aylık aboneliklerde 12 ayın dolduktan sonra aboneye cayma bedeli çıkarılamaz.
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerle internetten beklenen verimin alınmaması durumlarında, taahhütlü aboneliklerinizi, Tüketici Koruma Kanununa göre cayma bedeli olmadan fesih edebilirsiniz.
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri