Seylan tarçını, Çin tarçınına nazaran, aroma, lezzet ve vücuda olan fayda açısından da çok üstündür.Dünya üzerinde en iyi ve tek gerçek tarçın olarak bilinen Seylan Tarçını, baharat olarak lezzet ve aroması için tercih edilmesinin yanı sıra, olağanüstü yararları için de kullanılmaktadır.
Bilimsel adı ile Cinnamomum cassia ağacı kabuklarından elde ediliyor. Görüntüsü Seylan tarçınından farklı; kabukların üzerinde koyu kahve mantar tabakası var. Seylan Tarçınına göre daha yüksek miktarda sinnamil aldehit taşıdığından kan şekerini düşürücü etkisi Seylan Tarçını'ndan daha yüksek.
Çin tarçını koyu renkli, kalın tabakalı ve içi boş bir tüp gibi görünür. Seylan tarçını ise daha açık renklidir, ince tabakalardan oluşur ve kolayca kırılabilir.
Çin tarçını koyu renkli, kalın tabakalı ve içi boş bir tüp gibi görünür. Seylan tarçını ise daha açık renklidir, ince tabakalardan oluşur ve kolayca kırılabilir.
Buna göre iklim koşulları ve toprak yapısı da çok önemlidir. Dünya genelinde Endonezya, Malezya, Madagaskar ve Jamaika'da tarçın yoğunlukla yetiştirilir. En çok tarçın Madagaskar'da yetişmektedir. Bunun yanı sıra en iyi tarçının da Brezilya'da yetiştiği bilinmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Baharatları bütün alarak elektrikli bir kahve değirmeninde insanlar kendileri toz haline getirmelidir. Toz tarçından şüpheleniyorsanız tentürdiyotu toz tarçının üzerine damlatın. Eğer koyu mavi renk oluyorsa o kötü kaliteli tarçındır, kullanılmaması gerekir” diye konuştu.
Arifoğlu Seylan Tarçınımız Organik sertifikalıdır. Baharatlarımız, ışınlanmamış saf baharatlardır. Az miktarda kullanmak yeterli ve etkilidir. Seylan Tarçını Nedir?
Seylan veya "gerçek" tarçın, bildiğimiz tipik tarçın kabuğundan (çubuklarından) daha hafif, daha yumuşak dokulu ve çevresi çok daha ince olan gerçek tarçın kabuğundan gelir.
Seylan Tarçınının faydaları:
Tarçının en bilinen ve en büyük faydalarından biri, kan şekerini düşürmesidir. İltihap önleyicidir. Kanın pıhtılaşmasını düzenler. Kokusunun hafızayı arttırmaya etkisi bulunur.
Çin tarçını, seylan tarçınından biraz farklı bir uçucu yağ bileşimine sahip olduğundan, daha güzel aromaya sahip olan Seylan tarçını gıda ürünlerinde tercih edilmektedir. Ancak kan şekeri üzerinde bir etki beklendiğinde Çin tarçını tercih edilmelidir.
Yemeklerde, tatlılarda ve daha birçok içecekle birlikte tüketilmekte olan toz tarçın, ülkemizde en çok toz Endonezya tarçın olarak tercih edilmektedir. Güzel kokusunun yanı sıra, sağlığımız açısından da çok faydalı olan tarçın, tatlılarla tüketildiğinde kandaki şeker oranını dengeleyerek yükselmesini önler.
Tarçınlı suyun günde en fazla 2 litre tüketilmesi önerilmektedir. Bu da 10 su bardağına eşittir. Bu miktarı aşmamak ve çubuk tarçınlı suyu en fazla 2 hafta boyunca tüketmek oldukça önemlidir.
Günümüzde toz tarçın yerine Kabuk Tarçın daha sık kullanılmaktadır. Çünkü kabuk tarçının ömrü toz tarçına göre çok daha uzundur. Bunun yanında içeriğinde uçucu yağlar da barındırmaktadır. Kabuk tarçınlarının toz haline getirilmesi ile uçucu yağ özelliği de ortadan kalkmış olur.
Seylan tarçını, Çin tarçınına nazaran, aroma, lezzet ve vücuda olan fayda açısından da çok üstündür.Dünya üzerinde en iyi ve tek gerçek tarçın olarak bilinen Seylan Tarçını, baharat olarak lezzet ve aroması için tercih edilmesinin yanı sıra, olağanüstü yararları için de kullanılmaktadır.
Normal tarçın kadar sert bir yapıya sahip olmayan Seylan tarçını, katman katman yapısıyla kağıtla benzer özellik gösterir. Seylan tarçını kahverengi renktedir. Normalde 1 çubuk tarçın koyacağınız 1 içeceğe sadece bir katman koyarak lezzetli bir ürün elde edebilirsiniz.
Çubuk tarçını aromasının gitmemesi için 1 kez kullanmak en iyisidir fakat 2-3 kez de kullanabilirsiniz. Aynı zamanda tarçın tüketmek enfeksiyonları tedavi etmeye yardımcı olur.
Kış aylarında sıkça tüketilen tarçının aşırı kullanılması halinde bazı sağlık problemlerine yol açtığını belirten Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Tarçında bulunan 'kumarin' adlı maddenin kanı sulandırdığı gerekçesiyle beyin kanamasına yol açtığını söyledi.
Bunun için günde 1 ila 6 gram (yarım ila 2 çay kaşığı) tarçın tüketmek yeterlidir.
Yüksek tansiyon hastalarına iyi gelen tarçınlı su, bağırsaklarda nitrozamine oluşumumu engelleyerek kabızlığı önler. Strese iyi gelen tarçınlı su, bu duruma bağlı olarak gelişen baş ağrılarını da dindirmeye yardımcıdır. Tarçınlı su yüksek kolesterole de iyi gelir.
Tarçın toz olarak tüketilecekse, günde yarım çay kaşığını geçmemelidir. Ayrıca direkt tüketmek yerine yemeklerin içerisinde kullanılmalıdır. Tarçın kek, kurabiye gibi hamur işlerine ve yemeklere eklenerek tüketilebilir.
KABUK TARÇININ FAYDALARI
Şeker hastalığını önleme konusunda yardımcı olmaktadır. Romatizmaya karşı önleyici bir rol oynar. Kan şekerinin düşmesine yardımcı olur. Faranjite karşı direnç sağlamaktadır.
Tarçın Çeşitleri:
En çok kullanılan çeşitleri Ceylon, Cassia, Saigon, Korintje. Bu 4 çeşit tarçın ağaçlarından elde edilen baharatlar birbirinden farklı özellikler gösterir.
Çubuk ya da toz şekliyle tüm dünyada bol miktarda tüketilen bu ürünün “has”ı Seylan tarçını denilen Sri Lanka, Madagaskar ve Seyşeller'de üretilenidir. Pahalı olan bu türün yerine sıklıkla daha ucuz olan, Çin tarçını da denilen Endonezya ya da Çin'de üretilen tarçın kullanılmaktadır.
Tarçının anavatanı Sri Lanka'dır. Çin tarçını olarak bilinen ve bir tarçın cinsi olan “cassia” ise Vietnam, Çin ve Endonezya'da yetişir ve tarçının en yakın akrabası olarak nitelendirilebilir.
Seylon tarçını, tarçın ağacının sadece iç kabuklarından üretilen değerli bir tarçın türünü oluşturuyor. Ağaç gövdelerinden alınan kabukların koyu renkli ve ağır kokulu atıl kısımları özenli bir şekilde temizleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri