İNEK SÜTÜ protein, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin. 1 su bardağı kadar inek sütünde 8 gram protein bulunuyor. Bunun yanı sıra kalsiyum ve D vitamini açısından da zengin olan inek sütünün en büyük dezavantajı laktoz içermesi.
Bitkisel sütlerin laktoz ve kolesterol içermediğini vurgulayan Öten, "Bitkisel sütler, inek sütü veya diğer hayvansal sütler gibi laktoz içermediği için gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapmıyor. Kolesterol içermediği için ve yüksek miktarda doymamış yağ içeriği ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi var.
Açık sütü kaynatırken evde tam ayarlayamamak ve hava ile temas etmesi yüzde 60-100 gibi ciddi protein ve mineral kayıplarına neden oluyor. UHT ve pastörize edilerek kullanılan sütlerde bu kayıp oranı çok az miktarda. Özellikle pastörize sütler günlük süt olarak tabir edilir ve biz bu sütlerin kullanılmasını öneriyoruz.
- İnek sütünün keçi sütünden daha sütünden 5 kat daha fazla vitamin B-12 ve 10 kat daha fazla folik asit içeriyor. - Keçi sütü inek sütünden daha fazla kalsiyum, %25 daha fazla vitamin B-6 içeriyor.
Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde rastlanan Holstein inekler, siyah beyaz renkte oluyor. İri yapılı olan hayvanlar, ülkemizde en sık tercih edilen süt ineği türlerinden birini oluşturuyor. Amerika'dan gelen Holstein ineklerinin süt verimi iyiyken Hollanda'dan gelenler daha çok et verimi için tercih ediliyor.
İlgili 35 soru bulundu
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Süt 80 derecede kapalı system içinde 15 saniye ısıtılıp, şişe ve kutulara doldurularak hızla soğutulur ve soğuk ortamda dağıtımı yapılır. Bu süte “günlük süt” denir.
Sevgili Özlem hanım, bebeklere ilk 1 yıl inek sütü ve keçi sütü verilmemelidir. Keçi sütü anne sütünde bulunan prebiyotikleri içermez. Keçi sütü anne sütüne göre A,C,D ve B12 vitaminleri açısından fakirdir. Bebeğin ihtiyacı olan folik asit ve demiri karşılamadığı için anemiye neden olabilir.
Keçi sütü yüksek oranda kısa ve orta zincirli yağ asitleri bulundurması sayesinde daha kolay sindirilir. A vitamin miktarı fazladır. O yüzden keçi sütü inek sütüne göre daha beyazdır. Mide asitliğini daha iyi nötralize ettiği ve sindirimi kolay olduğu için erken dönem bebek beslenmesine uygun olacaktır.
İnek sütü ile karşılaştırıldığında keçi sütü folik asit ve B12 vitamini açısından yetersizdir.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Süt; C vitamini ve demir dışındaki tüm vitamin ve minerallerden zengindir. Bunların başında kalsiyum, fosfor, A ve B grubu vitaminlerinden özellikle B12, riboflavin ve protein gelmektedir. Süt; kemik sağlığının yanı sıra kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterir.
Bağışıklığı koruyarak sağlıklı ve zinde kalmanın çok önemli olduğu günümüzde Pınar, bir bardak(250 ml) Multi süt ile yetişkin bir insanın günlük A, B1, B12, C, D vitaminleri ile kalsiyum ve çinko mineralleri ihtiyacının yüzde 38'ini karşılamasına yardımcı oluyor.
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
Uzun ömürlü sütler, tüketici tarafından sterilize, kutu ve UHT olarak da tanımlanırlar. Tüketicilerin bir kısmı, uzun ömürlü süte (UHT), işlem esnasında dayanıklılığı sağlamak amacı ile antibiyotik, antiseptik maddelerin katıldığına inanmaktadır. Bu kesinlikle doğru olmayıp hiçbir bilimsel geçerliliği de yoktur.
250 ml inek sütünde yaklaşık olarak 8-9 gram, keçi sütünde ise 10 gram yağ bulunmakla birlikte miktardan ziyade yağın türünde farklılıklar gözlemlenmektedir. Örnek olarak; keçi sütünde sindirimi daha kolay olan orta zincirli yağ asitleri bulunmaktadır. Esansiyel yağ asitleri, inek sütüne göre daha fazladır.
Keçi Sütü Zararları ve Yan Etkileri
Demir, bakır, folik asit ve B12 bakımından fakir olan keçi sütü uzun süreli kullanımda kansızlığa neden olabilir. Her besinde olduğu gibi alerji riski keçi sütünde de vardır, ciltte kızarıklık ve döküntü şeklinde alerjiye neden olabilir.
Keçi sütü iltihaplara karşı çok etkili bir besin olup bağırsak enfeksiyonlarına karşı da diğer süt ürünlerine göre çok daha fazla etkilidir. Sindirim sistemi için çok faydalıdır. Diğer süt ürünlerinin neden olduğu bakteri sorununa keçi sütü neden olmaz. Keçi sütü insan sütüne içerik bakımından daha yakındır.
Keçi sütü maması diğer formül mamalara oranla daha kolay sindiriliyor. Keçi sütü mamaları laktoz içermez bu nedenle bebekler daha az gaz sorunu yaşar. Bu mama bebekler için çok daha besleyicidir. Keçi sütü mamasının alerjik etkisi çok daha azdır.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üreticinin, üyelerimizin zor şartlarda üretmiş oldukları sütün değerinden satılması için yapmış olduğumuz değerlendirmeler ve girişimler neticesinde 2022 yılı toptan çiğ keçi sütü referans alım fiyatımız 6,75 tl. + nakliye bedeli (süt toplayana maliyeti 7,5 tl.)
Keçi sütü içerik bakımından inek sütüne göre daha zengindir. Özellikle içerdiği önemli aminoasit ve yağ asitlerinin yanı sıra bir bardak keçi sütünde günlük almanız gereken kalsiyumun %40'ı B vitaminin %20'si ve önemli miktarda potasyum ve fosfor bulunur.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir. Tüm bunlardan üründe hile olup olmadığını, ayırt etmeye çalışabiliriz.
Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır. Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri