Hz. Peygamber, akrabaya verilen sadakanın aradaki kin, haset, dargınlık vb. duyguları gidereceğine işaretle, "Sadakanın en faziletlisi içinde sana karşı (gizli) düşmanlık duygusu besleyen akrabaya verilen sadakadır." buyurmuştur.
Zira duadan önce sadaka vermek, duanın kabulüne vesiledir.
Kişinin çocuklarını alıp parka oynamaya götürmek de sadakadır. Ayakkabı da sadaka, harçlık da sadaka, simit de sadaka, Güzel bir tebessüm de sadakadır. Bunun için bir erkeğin evine gelip hanımıyla şakalaşmasını, hanımına espriler yapmasını da Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz sadaka olarak görüyor.
Şüphesiz, Allah yapacağınız her iyiliği bilir." Bu doğrultuda sadaka vermede anne ve babanın önceliği bulunmaktadır. Arkasından sadaka verirken bir diğer öncelik verilmesi gereken nokta da akrabalardan ihtiyaç sahibi olanlardır. Bunun sonrasında önem sırasına göre diğer ihtiyaç sahipleri gelmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Şu halde “En faziletli sadaka Ramazan'da verilendir.” mealindeki hadisi, hem Ramazan'da verilen fıtır sadakası olarak anlamak hem henüz farz olmayan zekatı önceden Ramazan'da vermek hem de farz ve vacip olmayan sadakanın Ramazan'da daha çok yapılmasına teşvik etmek anlamında değerlendirmek mümkündür.
Hangi sadakanın sevabı daha büyüktür?" Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- de şöyle buyurdu: «Güçlü kuvvetliyken, sağlığın yerinde olup malına düşkün olduğunda, fakir düşmekten korktuğun ve daha çok zengin olmayı düşlediğin bir sırada verdiğin sadakanın sevabı daha büyüktür.
Farz olan zekatta ne kadar miktarda verilmesi gerektiği bütün detayları ile belirlenmiştir. Ancak nafile sadakalarda verilen miktarın herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Önemli olan Allah rızası için cüzi miktarda da olsa sadaka olarak bir şeyler yapmaktır.
Sadaka verirken en önemli husus gizlilik, ihlas, adalet, seçici olmama gibi prensiplere uyulmasıdır. Sadaka karşılık beklemeden, samimi bir niyetle ve Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla verilmelidir.
(Mübarek, şerefli ve temiz işleri yaparken sağdan başlamak müstehaptır. Bunlara Sünen-i zevaid denir. Tekili Sünnet-i zaidedir. Ayakkabı, gömlek giyerken, saç tararken, misvak kullanırken, tırnak keserken, el, ayak yıkarken, mescide girerken, heladan çıkarken, sadaka verirken, yemek yerken, su içerken sağdan başlanır.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Allah Rasûlü dua edeceğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altı görünecek kadar ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açarak, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle dua ederdi. Dua ettikten sonra ellerini mutlaka yüzüne sürer ve ashâbına da bunu tavsiye ederdi.
Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve, El-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi.
Yol üzerinde, kemiği taşı kaldırıp atman sadakadır. Gözü görmeyene yol göstermen sadakadır. Sağıra, dilsize, seni anlayana kadar anlatmaya çalışman sadakadır. Aradığı sorduğu bir şeyi nerede bulacağını bildiğin kimseye yardımcı olmak sadakadır.
Şöyle ki: - Allah-ü Teâlâ, sadaka verenin malına ihsan eyler. - O, sadaka veren kimseyi halkına sevdirir. - Allah-ü Teâlâ, onun verdiği sadakayı, cehennemle arasında bir perde yapar.
Zekat veya fitre verirken verilen kişiye söylemek gerekir mi? Zekat veya fitre verirken verilen kişiye söylemeye gerek yoktur. Fakat hayır kurumlarına verilirken ne olarak verildiği mutlaka bildirilmelidir.
Yine hadis-i şeriflerde peygamberimiz “Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır” (Heysemî, Mecmaü'z-Zevâid,3/63) olarak ifade etmektedir Allah rızası için infakın faziletini. Verilen sadakalar, bir takım belalardan uzak kalma vesilesidir.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Başkasının adına sadaka vermek (tasadduk etmek) câizdir. Bu, ister sadaka-i câriye olsun, isterse normal sadaka olsun, farketmez.
Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usul ve füruuna veremez. (Usul, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; füruu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.)
Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.
İmam Bâkır (a.s) veya bir diğer rivayette İmam Sâdık (a.s), "En üstün sadaka nedir?" diye sorulunca şöyle buyurmuştur: "Fakir birine az bir yiyecek vermektir. Aziz ve Celil olan Allah'ın, 'Her ne kadar kendileri muhtaç olsa da başkalarını kendilerine tercih ederler' sözünü işitmedin mi!
Mü'min, her gün hayata bu imanla ve bu duygu ile başlayacak, sadaka; hayır, onun biricik hedefi olacaktır. Mü'min için hayrın küçüğü ve büyüğü diye de bir şey yoktur. Zira, İslâm, hayrın (sadakanın) hiç bir nevini küçümsemiyor.
Sadaka verirken, Allah rızası için vermeye niyet etmek şarttır.
Nafile sadaka zengine de verilebilir, gayr-i müslime de verilebilir. Müslüman olmayana da sadaka verilebilir. Çünkü sadaka farz olmadığı zaman, nafile olduğu zaman insani yardımlaşma anlamına gelmektedir. İnsani yardımlaşma zengin arasında da olur.
Sadaka, belayı önler, ömrü uzatır, hataları yok eder ve insanı cehennem ateşinden korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri