Sağlıklı motorda antifiriz kararmaz, berraktır.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Soğutma suyu pembe mor benzeri renkte oluyor. Renk değişimini değil de eksiltmeyi bilebilir araç.
Zamanla sistemdeki korozyon nedeniyle su genleşme kabının rengi beyazdan kirli kahverengiye dönüyor. Ön izlenimi buradan yapabilirsiniz. Bazı antifrizler kırmızı olup suyla karıştırıldıktan sonra yeşile yakın renklere dönüşüyor. Bazen da inorganik ve organik antifriz karıştırılıyor, bu da saçma bir hatadır.
Tam temizlenmediği için oluyor. Termostatı sökün, suyu boşaltıp yeni su ve soğutma sistem temizleyici dökün, kalorifer sıcaklık ayarını en sona getirin.
İlgili 35 soru bulundu
Soğutma sıvısının ideal değişim süresi bir yıldır. Değiştirilmesi dışındaki yapılan kontrollerde soğutma sıvısında eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanır.
İdeal bir Motor Soğutma Suyu %50 antifriz ve %50 sudan oluşmaktadır. Öncelikle radyatör kapağı açık tutulmalı ve bu süreçte 10 dakika boyunca araç çalıştırılmalıdır. Ardından kaloriferi sıcak konumuna getirmek ve açmak gerek.
ANTİFRİZ RENKLERİ NEDİR? Aslında renklere göre ayrım yapmak doğru değildir. Çünkü firmalar araçlardaki antifriz kaçaklarını anlamak için antifrizleri renklendirmişlerdir. Başka bir deyişle antifrizler özellikleri sayelerinde belli bir renke sahip değillerdir.
Motora yaz kış 1/3 oranında antifriz karışımlı saf su konur. Acil durumlarda saf su yerine normal su da konabilir fakat bu durum zamanla soğutma sistemi içinde kireçlenmeye sebep olur.
Soğutma suyuna yağ karışıyor olabilir ama motor ve radyatör içindeki pislikte olabilir.Bence hemen kapak açma radyatör hortumlarını sök motorun termostat ını sök radyatöre alttan hortumla su bas üstten temiz su çıkana kadar devam et.Aynı işlemi motor için de uygula için özü motor ve radyatörün içini yıka muhtemelen bir ...
Soğutma Suyu Ekle!
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Antifriz renkleri; mavi, kırmızı, yeşil ve turuncudur. İnorganik antifriz açık ve parlak yeşil renge sahiptir. Organik antifrizinse yeşil, turuncu ve pembe renk alternatifleri bulunur.
Yaz aylarında, su tek başına buharlaşabilir ve kışın ise donarak işe yaramaz hale gelebilir. Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor.
Araç YAğa su yada Suya yağ karıştırıyorsa, YAğ, Çubuk seviyesi yükselir SU seviyesi azalır ve beyazımsı yağ bulanıklaşır, Su, radyatöre yağ geçtiği için siyahlaşmaya başlar ve Radyatör TAKVİYE deposu SU(antifiriz) seviyesi MAX seviyesi üstüne çıkmaya başlar ayrıca koyularşır YAĞ seviyesi azalır.
Farklı antifrizler karıştırılmaz özellikle organik yani pembe olanları başkaları ile karıştırırsanız geçmiş olsun, bir yerleri tıkarsınız. hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
MOTOR SOĞUTMA SUYU İLE RADYATÖR SUYU AYNI MI? Radyatör içerisine konan suya motor soğutma suyu ya da radyatör suyu denir. Bu nedenle motor soğutma suyu ile radyatör aynıdır.
Cevap: Motor Soğutma Suyuna Çeşme Suyu Konur Mu? Merhaba,zaten motor suyunun tamamı antifirizle doldurulmuyor.Belli oranda su ile karıştırılır.Sorun olmaz.Ama içiniz rahat edecekse sanayide bir ustaya antifirizin derecesini ölçtürebilirsiniz.
Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Mavi antifriz, klasik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve mavi renkle renklendirilmiş; kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve kırmızı renk ile renklendirilmiştir.
Otomobil ya da ticari aracın yaşı var ise kırmızı antifriz, araçta arızalara yol açabilir. Güçlü bir etken maddedir ve zarar verebilir. Antifriz renklerinden bir diğeri ise yeşil olandır. Yeşil renkli antifrizler inorganiktir ancak kireçlenme ve donma konusunda iyi bir iş çıkarır.
yarı yarıya saf su ve antifriz en iyisi... ama çürümüş bir radyatöre azcık bile antifriz koysan eritir... sadece antifiriz kullanırsan radyatör,devir daim ,termostat ve buna benzer metal parçalara zarar verebilir.
Su Eksilten Araç Sorun Çıkarır mı? Motor suyu ya da radyatör suyu, normal şartlarda eksilmez. Burada buharlaşma da en az seviyededir. Ancak sızıntıya neden olan bir durum varsa eksilme söz konusu olur.
Antifriz kullanımın faydaları arasında yakıt tüketimini azalttığı da bulunmaktadır. Motor ısınızın kontrol altında olmasından dolayı aracınız fazla yakıt tüketmeyecek ve kullanıcısını rahatlatacaktır. Radyatör içersinden sadece su kullanmanız halinde oluşacak sorunları da antifriz ortadan kaldırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri