Staj sigortası, stajyerin bağlı bulunduğu eğitim kurumu (lise, üniversite veya meslek edindirme kursu) tarafından ödenir.
Öğrenim hayatına devam ederken zorunlu olarak staja tabi tutulan öğrenciler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası gereğince meslek hastalığı ve iş kazası sigorta hükümleri kapsamında değerlendirilirler. Bu stajyer öğrencilerin SGK sosyal güvenlik primleri okudukları okul tarafından ödenir.
12. "Zorunlu stajlarımdan ayrı olarak gönüllü staj yapmak istiyorum.", "Stajımı uzatmak istiyorum.", "Belirlenen dönemlerden farklı tarihlerde staj yapmak istiyorum." gibi nedenlerle okul tarafından sigortam karşılanıyor mu? Hayır bu durumlarda okul tarafından sigorta yapılmıyor.
3308 Sayılı Kanuna göre, meslek lisesi öğrencileri ile zorunlu staj kapsamında olan (veya staj yapması üniversite tarafından uygun görülen) yükseköğretim kurumlarına kayıtlı öğrenciler için staj süresine ait sigorta primleri okulları tarafından ödeniyor. Yani, işveren için prim ödeme yükümlülüğü söz konusu değil.
Zorunlu Çalışma Stajı Nedir? Meslek lisesi ve meslek yüksek okulu öğrencilerinin mezun olabilmesi için şart koşulan zorunlu stajlarda stajyerin sigorta primleri okul tarafından karşılanmaktadır. Zorunlu staj yapan stajyerlere maaş olarak minimum net asgari ücretin %30'u ödenmek zorundadır.
İlgili 28 soru bulundu
- İşyerlerine ödenecek tutar İŞKUR tarafından YÖK'e aktarmaktadır. YÖK Üniversitelere, Üniversitelerde işyerlerinin hesaplarına parayı aktarmaktadır. - Gecikmeli de olsa işyerlerine devlet teşviki tutarları yatırılmaktadır.
Staj Sigortasını Kim Öder? Staj sigortası, stajyerin bağlı bulunduğu eğitim kurumu (lise, üniversite veya meslek edindirme kursu) tarafından ödenir.
TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapın. E-devlet şifreniz yok ise PTT şubelerinden alabilirsiniz. Ardından otomatik olarak yönlendirileceğiniz hizmet dökümü sayfasında staj sigortanız ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor. Şurada Paylaş! Staj konusu aslında EYT'nin bir konusu değil.
Staj sigortası, staj eğitimine başlayacak olan öğrencilerin, stajlarını gerçekleştirirken çalıştıkları işyerlerinde yaşayabilecekleri iş kazalarını ve meslek hastalıklarını kapsar. Bu yüzden de staj sigortasında kişilere prim ödemesi yapılmaz. Yani, staj sigortası emeklilikte geçerli değildir.
Emeklilik olarak bilinen primler de uzun vadeli sigorta primlerini içerir. Kısa vadeli sigorta sadece çalışılan-staj yapılan sürede çalışanın-stajyerin başına gelebilecek meslek hastalığı ve iş kazası içindir. Bu sigorta çırakları içindir aynıdır. Primlerini de (stajyer ve çıraklarda) okulları öder.
Hayır. 5510 Sayılı Kanun gereği ödenen sigorta primi yalnızca “İş Kazası ve Meslek Hastalığını kapsamaktadır. Staj yapacağım şirket SGK primlerimi ödeyecek.
Staj sigortası sorgulamaları, EYT borçlanmalarında olduğu gibi E-devlet sistemi üzerinden de yapılabilir. Bunun için söz konusu sistemde yer alan “4A Sigorta Dökümü” uygulamasını kullanmak gerekir.
Emeklilik için gereken ve uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden staj başlangıcı, emeklilik açısından sigortalılık süresinin başlangıcı sayılmıyor. Ancak verilen sicil numarası tüm çalışma süresinde kullanılıyor.
Zorunlu olmasa bile staj yapmak isteyen tüm öğrenciler için sigorta bildirimi ve prim ödemesi yasal olarak zorunludur.
Staj yapacak öğrencilerimiz; SGK İşe Giriş Bildirgelerini www.turkiye.gov.tr(e-devlet) adresinden staja başladıkları gün temin edebilirler. (Meslek Yüksekokulumuzdan ayrıca bir evrak gönderilmeyecektir.) İşe Giriş Bildirgesine ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Gönüllü stajlar yazın ya da dönem içinde isteğe bağlı yapılan stajlardır. Öğrenciler, hangi kurumda hangi departmanda ne kadar süre ile staj yapacağına çalışmak istediği kurumla birlikte kendileri karar verir. Gönüllü stajlarda öğrencilerimizin SGK primleri okul tarafından karşılanır.
“ 18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin; Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
Not: Staj yapacak öğrenciler SGK İşe Giriş Bildirgelerini www.turkiye.gov.tr (e-devlet) adresinden, "4A işe Giriş-Çıkış Bildirgesi" kısmından belgelerini alabilirler.
Sonuç olarak onlar için erken emeklilik seçeneği olmasa bile alacakları ikramiye hizmet yılı arttığı için aynı oranda artacak. Buna göre; 1) Bu düzenleme meslek lisesi veya meslek yüksekokulunda staj yaptığı tarihler değil okula kayıt yaptığı tarih sigorta başlangıcı olarak alınmaktadır.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 41.maddesinde Sigortalıların borçlanabileceği süreler belirlenmiş olup, maddenin (e) fıkrasında “Sigortalı olmaksızın Avukatlık Stajını yapanların normal staj süreleri” nin borçlanılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal stajda geçen sürelerinin tamamı veya bir kısmı kendilerinin veya hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı talepte bulunmaları ile borçlandırılmasıdır. En fazla stajyer avukatlık süresi kadar yapılabilir.
Her öğrenci,Net Asgari ücretin %30´undan az olmamak üzere, stajyer maaşı alır. Öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır. Maaşlar mutlaka Banka hesabına, En geç ayın 10´una kadar yatırılır.
Stajyer maaşı, güncel asgari ücret temel alınarak hesaplanır. Buna göre, 20 ve üzeri çalışama sahip bir işletmede stajyer maaşı hesaplanırken, güncel net asgari ücretin yüzde 30'u stajyer maaşı (3.420.40 TL) olarak belirlenir. Bu ücret stajyere ödenmesi gereken minimum tutardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri