On sekiz (18) yaşını doldurmuş, çifti tanımak şartı ile akıl sağlığı yerinde olan her kişi nikâh şahidi olabilir. 30-EN AZ VE EN FAZLA KAÇ NİKÂH ŞAHİDİM OLABİLİR? En az 2 şahit, en fazla 4 kişi olabilmektedir.
7.Nikâh esnasında en az iki şahit olmalıdır. Şahitlerin yanında kimlikleri bulunmalıdır.
Nikâhta resmi olarak en fazla iki şahit olabilir.
Nikâh şahidi olabilmek için ergin, ayırt edebilme yetisine sahip olmak ve şahitliği yapılan kişiyi tanıma şartı aranır. Bu şartları taşıması kaydıyla çiftin annesi, babası, kardeşi veya çocuğu da nikâh şahidi olabilir.
Dini Nikâh (Dini Tören) Nedir? Toplum nezdinde imam nikâhı olarak da bilinen dini nikâh; eş adayları ve 2 erkek veya 1 erkek 2 kadın şahit ile birlikte din adamı huzurunda gerçekleştirilen dini ritüeldir.
İlgili 31 soru bulundu
Kur'an-ı Kerimde şahit getirmek4 şahit tutmak, şahit bulundurmak 5 mealindeki ayetler şahitliğin bir ispat vasıtası olduğunu belirtir. İspat vasıtalarının objektif kıstaslarla değerlendirilmesi İslam hukukunun önemli özelliklerinden biridir.
En az iki şahit bulunmadan kıyılan nikâh akdi geçerli değildir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.); “…iki âdil şahit olmadıkça kıyılan nikâh (geçerli) olmaz.” (İbn Hibbân, es-Sahîh, 9/386 [4075]; bkz. Tirmizî, Nikâh, 15 [1104]) buyurarak nikâhtaki en önemli şartlardan birinin şahitlik olduğunu belirtmiştir.
kimlik kartı bulunan en az iki şahit hazır bulunmalıdır.
Nikah şahidi hususuyla ilgili en çok merak edilenlerden biri de kardeş nikah şahidi olur mu sorusudur. Aynı soyismi taşımak, nikah şahidi olmak için herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Bundan dolayı damadın ya da gelinin kardeşleri de nikaha şahitlik edebilirler.
Sorumluluk Bilincine Sahip Olmalı Nikah şahitliği, büyük bir sorumluluk gerektirir. Şahit seçerken, bu kişinin sorumluluklarının farkında olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Nikah şahitleri, evlilik sürecinde belirli görevleri yerine getirmelidir ve bu, hafife alınmaması gereken bir görevdir.
Serahsî'nin ifadelerinde öne çıkan noktalar şunlardır: 1. Nikâh akdi- nin rüknü icap-kabuldür; şahitlerin bulunması ise bunun şartıdır.
Nikah şahitlerinden biriysen de elbiseni buna göre seçmelisin. Nikah şahidi elbisesi çok gösterişli olmamalı ve gözleri kendi üstüne çekmemelisin. Tek renk, klasik bir elbise tercih edebilirsin.
Kısasta ve diğer şer'î cezalarda olduğu gibi, nikâhta her iki şahidin erkek olması şarttır. Hanbelî ve Mâlikîler de ayni görüştedir. Hanefîlere göre, kadınlar nikâhta taraf oldukları gibi, bir erkek için iki kadın olmak üzere şahitlik yapabilirler.
Nikâh akdi yapıldıktan sonra eşler arasında cinsel birleşme veya sahih halvet (cinsel ilişkide bulunmalarına herhangi bir engel olmayan bir ortamda baş başa kalmaları) gerçekleşirse; erkek, kadına mehrinin tamamını vermekle yükümlüdür (İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 3/331).
Mehir olarak maddî veya malî değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîler'e göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.
Nikah şahidi olma şartları arasında aile üyeleri olamaz veya aynı soyadı taşıyanlar olamaz diye bir kaide şart yoktur. Bu yüzden kardeş nikah şahidi olabilir. Aynı zamanda diğer aile üyeleri anne ve baba da nikah şahitliği yapabilir.
ŞAHİTLİK ŞARTLARI
(Çiftin; annesi, babası, kardeşi veya çocuğu dahi nikah şahidi olabilir.) Şahit, evlenme isteğine ait iradelerin açıklanmasına dair bildirimlerin serbestçe yapıldığına, şahitlik ettiği kişinin kimliğinin doğruluğuna ve akdin yapıldığına şahittir.
Mehir, erkeğin evlenirken kıza vermesi gereken altın, mal veya bir menfaattir. İstanbul'da genel olarak 11 Reşat altını mehir olarak verilir. Mehrin altın olması şart değildir. Herhangi bir mal [ev, apartman, bağ, araba, fabrika] veya bir menfaat de olabilir.
Nikah şahidi olmak için 18 yaşını doldurmak ve akli dengesi yerinde olması gerekmektedir. Çiftlerin yakın akrabaları da nikah şahidi olabilir.
18 yaşını doldurmuş, Akıl sağlığı yerinde olan her kişi nikah şahidi olabilir.
-Evlilik başvuru evrakları düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay (180 gün) süre ile geçerli olduğundan, istenilen nikâh günü bu tarih aralığını geçmeyecektir. -Nikâh süresi belirlenirken en fazla 3 ay sonrasına, en erken ise 1 hafta içerisinde gerçekleştirilmek üzere nikâh günü verilmektedir.
Dini nikahın varlığı kadına hiçbir hukuki hak vermez. Bu nikahın kanun önünde hiçbir bağlayıcılığı bulunmaz. Tarafların evlilik cüzdanı olmadan ve resmi nikahları kıyılmadan yapacakları dini nikaha bağlı beraberlikleri kanun tarafından cezalandırılmaktadır.
Resmi nikah olmadan dini nikah yapan kişilere ve bu nikahı kıyan görevlilere, Anayasa Mahkemesi tarafından 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası verilmesine hükmedilir. Aile ve boşanma hukuku avukatı ile bu süreç yürütülebilir.
Nişanlılık döneminde kıyılan imam nikâhı ile taraflar birbirleriyle dinen evli oldukları için, cima da bulunmaları caiz olur. Eşlerin cimada bulunmasına tarafların annesi, ailesi karışamaz. Ancak resmi nikâh ve düğün yapılmadığı için tedbir olarak müdahale edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri