Diğer dillerde olduğu gibi Türkçede de bazı kelimeler tek başına kullanıldığında bir anlam ifade etmez. Bu kelimelerin başında ''ve'', ''ile'' ve ''ama'' gibi bağlaçlar geliyor. ''Göre'', ''gibi'' ve ''üzere'' gibi cümle içinde sık sık kullanılan edatlar da bu kelimelere örnek olarak gösterilebilir.
Tek Başına Anlamı Yok: Anlamsız kelimeler yalnızca cümle içinde kullanıldıklarında anlam kazanırlar. Örneğin, “ve,” “veya,” “ama,” “de,” gibi bağlaçlar anlamsız kelimelere örnektir. Bu kelimeler tek başlarına bir şey ifade etmezler.
bütünlüğü kuran kelimelere tek başına anlamı olmayan kelimeler denir. ''ama, ve, ile, ki, gibi, veya, ise, oysa, için, fakat, çünkü, rağmen, ancak, hatta, kadar, sanki, oysa gibi kelimeleri örnek olarak verebiliriz.
Çünkü: Açıklama cümlelerinde kullanılan çünkü kelimesi, tek başına anlamı olmayan kelimelerden biridir.
Tek başına anlamı olan ya da olmayan; cümle içinde anlamı tamamlayan ses ya da ses topluluğuna kelime denir. - “kalem, ağaç, ev, o, bu, kim, nasıl, şişe, koltuk, nerede…” kelimelerinin tek başına anlamları vardır. - “Okulumuzu çok seviyorum.” Cümlesinde üç tane kelime vardır. - Bunlar; okulumuzu-çok-seviyorum ...
İlgili 17 soru bulundu
Tek Başına Anlamı Olmayan Sözcükler: Anlamsız olan sözcükler sadece cümle içinde kullanıldıklarında anlam kazanırlar. Örneğin, “ve,” “veya,” “ama,” “de,” gibi sözcükler anlamsız kelimelere örnektir. Bu kelimeler tek başlarına hiçbir anlam ifade etmezler.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olan tüm seslere ve söz gruplarına kelime denir. Kelime Neye Denir? Cümle kurmamıza ve birbirimizle iletişime geçmemize yarayan sesler, kelime ya da sözcük olarak tanımlanır.
7 Bazı ikilemelerde de (çoluk çocuk, yamru yumru, eski püskü, tek tük, ıvır zıvır, allak bullak, vb.) sözcüklerin birisi veya her ikisi de tek başına kullanılamaz.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
Bir cümle kurabilmek için en azından bir çekimli fiil (fiil cümlelerinde) ya da ek-fiil almış bir adın (isim cümlelerinde) yüklem görevini üstlenmesi gerekir. Örneğin "koşuyor" kelimesi tek başına bir cümledir.
Anlamı olan kelimeler yalnız başlarına bir nesneyi, bir olguyu ifade eden sözcüklerdir. Görevli olan sözcükler ise yalnız başlarına bir anlamı olmayan ama cümle içerisine girdiğinde farklı sözcükler ile bir araya gelerek bir anlam kazanmış olan sözcüklerdir.
Kelime veya sözcük, tek başına anlamlı, bir ya da birbirine bağlı birden fazla biçimbirimden (morfem) oluşan, ses değeri taşıyan dil birimidir.
Yalın Bağlaçlar: Yalın bağlaçların birkaç tanesi dışında ötekileri yalnızca bağlaç ola- rak kullanılırlar: Şayet, lâkin, ilâ, keza, vakra, imdi, yani, meğer, madem, netekim, eğer, ama, bile, ile, de vb. ile kelimesi bağlaç olarak kullanıldığı gibi edat olarak da kullanılır.
Ama kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden biridir. Özellikle kullanım alanı itibariyle oldukça önem arz etmektedir.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Kimi ikilemeler ise: Altı üstü, ağır aksak, az çok, ara sıra, arı sili, aşağı yukarı, borç harç, dayalı döşeli, deli dolu, derli toplu, düşe kalka, iyi kötü, sıkı fıkı, zar zor, karman çorman, köşe bucak, odsuz bucaksız, paldır küldür, senet sepet, yalan dolan, zart zurt,…
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerinin verildiği Karahanlı Türkçesi metinlerinde söz dizimi unsuru olarak önemli ölçüde ikileme bulmak mümkündür: Kutadgu Bilig'te: acıġ sücig “acı tatlı”, adaş koldaş “erdeş, arkadaş, eş-dost”, bilge bügü “bilgin, bilge, akıllı”, canlıġ tirig “diri canlı”, çav kün “ün, şan, ...
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
Çok anlamlılık, bir kelimenin kullanıldığı her farklı alanda farklı anlam kazanmasıyla ortaya çıkar.
Kelime,TDK Büyük Türkçe Sözlükte,“Anlamlı ses veya ses birliği, söz, sözcük. “ olarak açıklanmaktadır. Bazı kaynaklarda ise; “Anlamı ya da görevi bulunan ve tek başına kullanılabilen ses veya sesler topluluğu.”
“Bir kelime, bir tarafından boşluk ya da noktalama işareti bağlı olan her harf dizisidir.” (Carter, 1987: 4). Daha açık bir ifade ile “Sözcük, iki ucuna birer boşluk verilerek yazılan dil birimidir.” (Uzun, 2004: 47).
Eş anlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu hâlde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Sesteş kelimeler aynı zamanda eş sesli kelimeler olarak da kabul edilir. Yazılışları aynı olan bu kelimelerin farklı anlamlara geldikleri ve farklı anlamlarda kullanıldıkları bilinmektedir.
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Ama; biri olumlu, biri olumsuz iki yargıyı birbirine bağlamak; ya da biri olumlu, biri olumsuz iki durum arasında ilişki kurmak amacıyla kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri