Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Lens Kullanım Süresine Dikkat Edin
Lens kullanım süresine mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor. Yıllık lenslerin kullanım süresi 1 yıldır. Yani 1 yıllık lens kullanımı ardından atılması gerekiyor. 1 yıllık lens kullanımı süresi ise lenslerin göze takılmasından itibaren başlamaktadır.
Yıllık Lensler; Renkli kontakt lens kullanıcılarının daha sıklıkla tercih ettiği yıllık lenslerdir. Yıllık lenslerin ömrü bir yıldır. Dolayısıyla solüsyon temizliğini düzenli yaparak tam bir yıl kullanabilirsiniz. Kozmetik amaçlı kullanılanların maliyeti oldukça uygundur.
Uzun süreli lenslerin en büyük riski, körlüğe neden olabilecek enfeksiyonlardır. Diğer riskler arasında korneal neovaskularizasyon (gözdeki kan damarlarının, oksijene duyulan aşırı ihtiyaç nedeniyle göz bebeğine doğru ilerlemesi), iltihap ve tahriş bulunmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Kontakt lensler çok güvenlidir. Yine de kontakt lens takmak, bunları çok uzun süreyle takarsanız, uygun biçimde temizlemezseniz veya göz doktorunuz tarafından belirtilen şekilde değiştirmezseniz, gözlerinize zarar verebilir.
Doğru: Göz kusuru derecesi genetik ya da çevresel faktörlere bağlı olarak ilerler ya da geriler. Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur.
Yıllık lensler,1 yıl boyunca kullanılan, çok amaçlı seçenekler olmaktadır. Fakat bu lenslerin kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı faktörler yer almaktadır. Bu kapsamda da dikkat edilen unsurlar neticesinde 1 yıl boyunca yıllık lensleri sorunsuz bir biçimde kullanabilirsiniz.
Tarihi geçen lenslerin içinde yer alan kontak lens solüsyonu ya da malzeme zaman içerisinde bozulur ve bu da göz sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenlerden dolayı tarihi geçen lensler kullanılmamalı ve çöpe atılmalıdırlar.
Uzun süreli lensler ya da gece gözde kalabilen lensler olarak bilinen bu lensler ortalama haftanın 6-7 günü boyunca aralıksız olarak takılan ve hiç çıkarılmayan lens türüdür. Bu lensin içeriğinde oksijenin gözünüze geçmesini sağlayacak bir teknoloji kullanılmıştır.
Lazer tedavisi öncesi dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sert kontakt lens kullanan hastalarımızın 3 hafta, yumuşak kontakt lens kullananların ise 1 hafta önceden lens kullanımını bırakması gerekir. Ameliyat günü rahat kıyafetler giyilmesi, makyaj yapılmaması, hatta parfüm kullanılmaması önerilir.
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Kalıcı lens ameliyatı gözün içine ömür boyu kalacak ve devamlı takılıp çıkarılması gerekmeyecek bir yapay lensin göz içine yerleştirilmesi anlamına gelmektedir. Kalıcı lensler başlıca iki grupta incelenebilir. Tek odaklı lensler ve çok odaklı lensler (akıllı lensler).
Kontakt lensler açılmadan ne kadar dayanır? Yumuşak kontakt lens ambalajlarının üzerinde bir son kullanma tarihi bulunur ve ambalaj sağlam kaldığı sürece lensler belirtilen yıl ve aya kadar kullanılabilir. Yumuşak kontakt lenslerin üzerinde bulunan son kullanma tarihi, genelde üretim tarihinden itibaren dört yıldır.
3. Kontakt lens kullanırken göze göz damlası damlatılabilir mi? Cevap: Sadece prezervan (koruyucu madde) içermeyen göz damlaları damlatılabilir. Diğer damlalar ancak lens gözden çıkarıldıktan sonra damlatılabilir.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır.
Lens Solüsyonu Yerine Normal Su Olur mu? Lens solüsyonu yerine damıtılmış, musluk, normal ya da şişe suyu gibi herhangi bir su kullanılmamalıdır. Bu tür suların içerisinde ne kadar temiz olursa olsunlar göze zarar verebilecek mikroorganizmalar bulunabilir.
Steril Tuzlu Su: Tuzlu su kullanırken en önemli şey tuzun miktarıdır. Distile suyun içine (eğer distile su yoksa içme suyu olsun) biraz tuz dökerek lensleri içine koyabilirsiniz. Sonrasında lens solüsyonu alır almaz lensleri doğru şekilde dezenfekte etmelisiniz.
Hasta ömrü boyunca bu lensi kullanmaktadır.
konfor arttırmak için yapılabilir.
Kontakt lens ya da gözlük kullanırken yapılacak olan kontrolde her iki gözün görme derecesinin toplamı en az 16/20 olması gerekir.
Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanımı konusu farklı bir noktadadır. Çünkü kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanamazsınız çünkü gözyaşı damlalarını birçoğunun içeriğinde olan prezervan maddesi kontakt lenslere zarar verir. Bu durumdan ötürü kontakt lens ile gözyaşı damlası kullanımı uygun olmayan bir durumdur.
Nezle, grip, üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunda, dudak kenarında uçuk çıktığı durumlarda enfeksiyon geçinceye kadar lensinizi takmayınız. Toz, rüzgar, klimalı ortam, sigara dumanı, güneş ışığı göz yüzeyini kurutarak lensin kurumasına ve rahatsızlığına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri