Egzamanın belirtileri kişiden kişiye değişmekle beraber, bebekler ve küçük çocuklarda lezyonlar genellikle dirsek, diz, kafa derisi ve yüz bölgelerinde görülür. Daha büyük çocuklar ve yetişkinlerde ise genellikle eller, ayaklar, kol içleri ve dizlerin arkası lezyonların daha sık görüldüğü bölgelerdir.
Egzama genellikle deride el ve ayakta bacaklarda saç diplerinde; kızarıklık, pullanma, kaşıntı, sulantı, yanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Egzama ilk etapta içi su dolu kabarcıklar olarak kendini gösterir.
Nörodermatit: Sedef hastalığı veya diğer tiplerde Egzaması olan kişilerde bacaklarda, kollarda, ense, saçlı deri, el sırtında veya genital bölgelerde oldukça kaşıntılı, kalın ve pullu alanlar olarak gözlemlenen “nörodermatit” bir başka Egzama çeşididir. Nedeni bilinmemektedir.
Egzama vücudun hemen hemen her yerinde ortaya çıkabilir. Döküntüler vücudun belirli bir bölgesinde görünebilir veya vücudun birden fazla bölümünü etkileyebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Kontakt Egzama
Derinin duyarlı olduğu madde ve etkenlere karşı oluşan akut ya da kronik bir hastalıktır. Derinin, koruyucu yağlarını baskılayan madde ve etkenlere devamlı olarak maruz bırakılması kontakt egzamanın oluşmasına sebep olmaktadır.
Egzama, bazı dönemlerde hafif ya da şiddetli semptomlarla seyreder ancak bu semptomlar zamanla geçer. Hassas ve kurumuş bir cilde neden olan hastalık, tozlar ve evcil hayvan tüyleri gibi alerjenler nedeniyle tetiklenebilir. Bu alerjen maddeler, semptomların daha da kötüleşmesine neden olabilir.
Ayşe Özboya alerjik kökenli egzamaların astımlılarda ve saman nezlesi olanlarda daha sık görüldüğünü belirterek şunları söyledi: `Egzama genellikle alerji nedeniyle oluşur ama duygusal sıkıntı ve stres de egzama nedenleri arasındadır.
Egzama sadece ciltte değil aynı zamanda saçlı deride de görülebilir. Saçlı deride görülen egzama seboreik dermatit bilinmektedir. Seboreik dermatitin en önemli nedenlerinden birisi cildin yağlılık oranıdır. Yağlanmaya bağlı olarak kızarıklık ve kaşıntıyla birlikte küçük kabuklanmalara neden olur.
Egzama, genellikle alerjik reaksiyonlara veya cildin kuruluğuna bağlı olarak ortaya çıkan bir cilt iltihabıdır. Sedef ise cildin hızlı bir şekilde büyümesinden kaynaklanan bir otoimmün hastalıktır. Egzama kendi kendine geçer mi? Egzama kendiliğinden geçebilen bir cilt rahatsızlığı değildir.
Bu nedenle egzama hastası bireylerde enfeksiyon da sıklıkla görülür. Hastalık genellikle çocukluğun erken dönemlerinde ortaya çıkmakla birlikte her yaşta görülebilir. Genellikle yüz, saç derisi, bacaklar, dirsekler, diz arkaları ve kalça gibi bölgelerde ve çoğu hastada el bölgesinde gözlenir.
Yüzde görülen egzamada, yamalar çok kaşıntılı olabilir ve cildin daha fazla bozulmasına neden olabilir. Kaşıntı, deride kanamaya veya enfeksiyona izin veren kırılmalara neden olabilir. Egzama genellikle irin dolu kabarcıkları içerir. Kaşıma, cildin irin sızmasına ve kabuklu lekeler oluşturmasına neden olabilir.
Strese bağlı egzama kişiden kişiye değişmekle beraber genelde bacaklar, sırt, ense ve ellerde görülebilmektedir. Strese bağlı egzamadan mustarip olanlar kaşıntılarını be kızarık görüntüyü azaltabilmek için bir dermatolog ile görüşüp krem kullanabilirler.
Stres kaynaklı egzama, kaşınma ve deri bütünlüğünün bozulması nedeniyle ikincil hastalıklara da yol açabilmektedir. Sürekli kaşınan bölgeler, mantar, bakteri ve virüslere karşı savunmasız kalabilmektedir. Bu hastalıklar gözlendiğinde, hastaya ve ikincil soruna uygun başka tedaviler uygulanmalıdır.
Ev tozu akarları, evcil hayvan alerjenleri ve polenler gibi solunum yolu ile alınan alerjenler de atopik dermatit hastalarında alerjiye neden olabilmektedir. Bu alerjenler kandan ve deriden alerji testleri yapılarak saptanabilmektedir.
Egzama ilerlerse, bu bölgelerde zamanla sulanma, ağrı ve açık yaralar ortaya çıkabilir. Daha da ilerlerse bu yaralardan deriye giren bakteriler enfeksiyona yol açabilir. Tedavi edilmezse kaşıntı sürekli bir hal alır ve giderek vücudun değişik yerlerine yayılır.
Papatya. Kızarıklıkları, şişmeyi, kaşıntıyı azaltmak için papatyadan da yardım alabilirsiniz. Bir yemek kaşığı kadar papatyayı bir bardak su kadar su içinde kaynatın ve çay gibi demleyin. 15 dakika demlendikten sonra suyu süzün ve içine temiz bir bez batırarak egzama olan bölgelere uygulayın.
Su, sabun, deterjan ve tozlu ortam gibi faktörler deriyi yıpratır. Çok sık el yıkamakla ve temizlik işlerinde kullanılan çamaşır suyu gibi maddeler de egzamanın gelişmesine zemin oluşturur.
Özellikle kullanılan elin ulaşabildiği deri alanlarında akşamları artan kaşıntıyla kendini gösterir. Hastalık bazen makat bölgesini de tutabilir ve dayanılmaz kaşıntıya yol açabilir. Kaşınan bölgelerde kızarıklık, kepeklenme ve deride kösele benzeri kalınlaşma ve pul pul dökülmeler ve kabuklu yaralar ortaya çıkar.
Egzama genellikle alerji nedeniyle oluşur ancak stres de egzama oluşumunda önemli bir risk faktörüdür. Bununla birlikte egzama, hiçbir sebep yokken de ortaya çıkabilir. Egzamanın tekrarlaması ya da şiddetlenmesinde sıcak hava da önemli bir rol oynar” diye konuştu.
Egzamaya iyi gelen başlıca bitkiler; Aloe vera, salatalık, papatya, zerdeçal, meyan kökü, sarı kantaron, empos tuzu, lavanta, yulaf tozu, sandal ağacı olarak sayılabilir. Egzamaya iyi gelen bitkisel sabunlar ise şöyle: Bıttım Sabunu: Bakteri oluşumunu engeller. Mikrop öldürücü özelliği vardır.
Egzamanın tedavisi alt türüne göre farklılık gösterse de genel olarak tedavide nemlendiriciler, kortizon içeren krem ve losyonlar, antihistaminik haplar (kaşıntıyı azaltan alerji hapları) kullanılır. Şiddetli egzama tedavisinde ise bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri