Cevap. MERHABA! C) Karasal iklim.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
Karadeniz İklimi
Türkiye'de görülen iklimler içinde yıllık yağış miktarı en fazla olandır. Yazlar serin ve yağışlı, kışlar ılık ve yağışlı geçer.
Kara ikliminde en fazla yağış ilkbaharda, en az yağış yazın düşer. Ortalama yağış 287,3-596,8 mm'dir. Yıllık yağış miktarı, 500–600 mm'dir. Kış mevsimi çok karlı ve dondurucu geçmekle beraber, yaz mevsiminde şiddetli kuru sıcaklar egemendir.
En fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir.
İlgili 21 soru bulundu
Doğu Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı ortalama 1590 mm iken, 831 mm 2244 mm arasında değişir. Batı Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer.
Muson ikliminin en çok görüldüğü yerler Asya ülkelerdir. Bazı yerlerde bu iklimin çok daha büyük etkileri vardır. Muson iklimi ve savan iklimi benzerlik gösterse de muson ikliminde yaz aylarında daha fazla bir yağış olur.
Kış en yağışlı mevsim olmasına rağmen Denizel Akdeniz yağış rejimine göre oransal olarak azalır, ilkbahar yağışlarının oranı artar. Yaz aylarında neredeyse yağış yok denecek kadar azdır. Anadolu'da kıyı dağlarının iç kesimlerinde, İç ve Doğu Anadolu'nun büyük bölümünde karasal yağış rejimi etkilidir.
Yağışın büyük bölümü yaz mevsiminde gerçekleşir.
Karasal İklim
- Yağışlar en fazla İlkbahar mevsiminde düşer. - Bitki örtüsü ise bozkırdır.
Türkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize olurken yıllardır ikinci durumdaki Muğla 2021 yılında Rize, Giresun ve Zonguldak'tan sonra dördüncü sıraya düşmüştü.
Nitekim Doğu Anadolu Bölgesi'nde Iğdır %30.12, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Mardin %31.89 ve Akdeniz Bölgesi'nde Antalya %31.35 değerleri ile ülkemizde yağış değişkenliğinin en fazla görüldüğü istasyonları oluşturmaktadır.
Peki, rekor hangi bölgeye ait? Dünyanın en fazla yağmur yağan yeri Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Mawsynram bölgesi. Guinnes rekorlar kitabına giren bu bölgeye yılda ortalama 11.871 mm yağmur yağıyor. Bengal Körfezi'nde toplanıp yoğunlaşan nem, Khasi Dağları adı verilen 1500 metreye yakın bu platoda yağmura dönüşüyor.
- Ekvatoral iklimde güneş ışınları sürekli olarak dik gelir. Bundan dolayı yıllık sıcaklık farkları diğer iklimlere göre oldukça azdır. - Yıl boyunca sürekli yükseltici hava hareketlerine rastlanır. - Konveksiyonel yağış sık sık gözlemlenir.
Ekvatoral iklim bölgesinde aşırı yağıştan dolayı verimsizleşen laterit topraklar görülür. Yağış ve akarsu rejimi düzenlidir. Canlı çeşitliliğinin en fazla olduğu iklim tipidir.
Yeryüzünde görülen; sıcak, ılıman ve soğuk iklim türleri kendi içerisinde alt dallara ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılırken; bölgenin yağış rejimi, kış ılıklığı, yıllık sıcaklık ortalaması ve doğal bitki örtüleridir. Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
Sıcaklık düşük olduğundan buharlaşma ile atmosfere karışan nem azdır. Dolayısıyla yağışlar son derece az ve her zaman kar şeklindedir. Ortalama yağış yıllık 200 mm civarındadır. Bu sebeple, kutup iklimine soğuk çöl iklimi de denir.
Savan İklimi ( Subtropikal İklim) (Ortalama okuma süresi 35 saniye.) Her iki yarım kürede 10° ile 20° enlemleri arasındaki Orta Afrika ile Güney Amerika'da görülen iklimdir. Sıcaklık ortalaması, 20°C civarında olup yıllık sıcaklık farkı 4°C ile 5°C civarındadır. Yağışları, yükselim yağışı şeklindedir.
Muson rüzgarları yaz mevsiminde denizden karaya doğru estiği için yazları yağışlı, kış mevsiminde ise karadan denize doğru estiği için kışlar kuraktır. Yıllık ortalama yağış miktarı 1500-2000 mm civarındadır. Yağış rejimi düzensiz, yağışlar orografik (yamaç) yağışları kökenlidir.
Dünyada en fazla yağışı sonbaharda alan iklim, Ilıman Okyanusal İklim, Türkiye'de en fazla yağışı sonbaharda alan iklim, Karadeniz İklimidir. Ilıman Okyanusal İklim; Genellikle 30-60 derece enlemleri arasında ve karaların batı kıyılarında görülmektedir.
1) Ekvatoral Bölge
Her mevsim yağışlıdır. Yıllık ortalama 2.000 mm.'nin üstünde yağmur yağar. Bu bölgede en fazla yağış alan bölgeler şunlardır; a) Puu Kukui Dağı, Maui, Hawaii; 5788 metre yüksekliğindeki bu dağa yıllık ortalama 9.293 mm yağış düşüyor.
İç Anadolu karasal iklimi
Yıllık ortalama yağış miktarı 413,8 mm; yıllık ortalama sıcaklık 10,8 °C'dir. Yaz mevsiminin yağış oranı %14,7; en yağışlı mevsim ilkbahardır.
Muson Yağmurları
Çünkü yıllık ortalama yağışın yüzde 80'inden fazlası yaz mevsiminin 3 yağışlı ayında (Temmuz, Ağustos ve Eylül) alınır. Bu nedenle, yağışlı mevsim çok fazla su akışı sağlarken, kurak kış ve kurak yaz mevsimlerinde belirgin su açığı vardır çünkü kurak mevsimler ayda 25 mm'den az yağış alan dönemlerdir.
Ekvatoral İklim
Ekvator'un iklim tarafında 10 ° enlemleri arasında, Okyanus Adaları'nda, Amazon Havzası'nda ve Kongo Havzası'nda görülür. Her mevsim yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 25-30 °C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı çok azdır.
Karasal iklim tipi ülkemizin hemen hemen her yerinde görülmektedir. Ancak denize kıyısı olmayan yerlerde özellikle görebilirsiniz. Bu yerlerde yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise çok soğuk ve kar yağışlıdır. Bu bölgelerde birçok bitki de yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri