Geçerli meslek olarak en önemli meslek grupları içerisinde devlet memurluğu gelir. Tabii bunun için öncelikle KPSS sınavına girmek ve belirli bir puan almak önemlidir. Bu kapsamda yaş sınırlarının 18 olduğunu söylemek mümkün.
Üst yaş sınırı yok
Ancak genel olarak ilanların yüzde 90'ında üst yaş sınırı yer almamaktadır.
Birçok memur alımında 35 yaş sınırı veya 40 yaşını doldurmamış olmak aranan şartlar arasındadır. 657 sayılı devlet memurları kanunu 40. Maddesi gereğince alım ilanlarında yaş alt ve üst sınırlaması getirilmeyen her kadroda yaş şartı olmayan memur çalıştırılabilir.
Memuriyette yaş sınırı yok
Memur alımlarında kurumlar tarafından uygulanan 30 üst yaş sınırı artık uygulanmayacak.
Memurluk yaş sorunu burada da gündemdedir. KPSS A grubundaki gibi, 40 yaşını aşmayanlarda istenen puanın alınmasından sonra, 40 yaşına kadar atanma hakları bulunur. Yaş sınırı bulunmayan memur ilanlarına 40 yaş üzeri bireyler başvuru da bulunabilir. Ancak yaş sınırı belirtilmiyorsa başvuru yapamazlar.
İlgili 41 soru bulundu
Özellikle devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkanı elde edilebilir. Ancak askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları olduğunu söylemek gerekir.
Memur olma yaş sınırı ise yasa tarafından konulmaktadır. Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş yaşını doldurmamış veya da kırk yaşını doldurmamış olmaları istenmektedir. Tabi bu durum kurumdan kuruma göre farklılık gösterebilir hatta bazı kurumlar memur alımında yaş sınırı aramamaktadır.
İşte devlet memurluğunda yaş sınırı; KPSS A grubu için ilgili yasalarca belirlenen yaş sınırı 18'ini doldurmuş ve 35 yaşını aşmamış olmak (Uzman yardımcılığı, denetçi yardımcılığı, müfettiş vb. meslekler) KPSS B gurubu için ise ilgili yasalarca herhangi bir yaş sınırı konulmamıştır.
Memurlar genel olarak 65 yaşını dolduracakları tarihe kadar çalışabilirler. Bu yaşın dolumundan sonra aktif memurluk çalışmaları sona erer. Ancak bazı kamu personeli için bu yaş haddi daha ileri veya daha ön bir tarih olarak belirlenmiştir. Memurlar genel olarak 65 yaşını dolduracakları tarihe kadar çalışabilirler.
KPSS B GRUBU KADROLARDA YAŞ SINIRI VAR MI? ÖSYM tarafından yapılmakta olan KPSS B Grubu için sınavın ardından alınan puana göre atama için başvuruda bulunacak olan kişiler için yaş sınırı koyulmamıştır.
KPSS B grubunda ise yaş sınırı bulunmamaktadır. 2023 yılında da memur olma yaş sınırı değişmemiştir. 35 ve 40 yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için geçerli olmaya devam etmektedir. Kamu personeli olarak çalışmaya başlamak için 35 ve 40 yaş sınırlarını doldurmamış olmak aranan şartlar arasındadır.
2023 yılı içerisinde memur alımı ve personel alımı ilanları gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda Düşük KPSS Puanı ile, Ağırlıklı olarak Belediye ve Üniversiteler Düşük KPSS İle Alım yapacak.
KPSS'den alınan puan kadar atama yaşı da, adayların atama süreçleri hakkında kritik bir rol oynuyor. 657 sayılı devlet memurları kanunu kapsamında ele alınan KPSS atama yaşı, 35 olarak biliniyor. Diğer taraftan mevzuatta memur olabilme için başlangıç yaşı ise 15 olarak yer alıyor.
657 sayılı Kanunun “Memuriyete girişte yaş” başlıklı 40 ıncı maddesinde “Genel olarak 18 yaşını tamamlıyanlar Devlet memuru olabilirler.
g) Yapılacak sınavın son başvuru tarihi olan 11.05.2023 itibarıyla 18 yaşını doldurmuş olmak; Merkezî sınavın (KPSS-2022) yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla; infaz ve koruma memurları için 30 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1992 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.); gemi adamı, ...
En az lise, önlisans veya lisans mezuniyetine sahip olmak. Alım yapılacak devlet kadroları için gerekli öğrenim ve mezuniyet şartlarının sağlanması gerekir. Devlet memuru olmak için KPSS' girmiş olmak ve KPSS puanından en az 70 puan almak gerekiyor. KPSS sınavından geçerli puan almak ve tercihlerden atanmak gereklidir.
İşte detaylar... 10 yıl memur olarak çalışan biri daha sonra işçi olarak devam eder ve işyerinden emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağlayarak istifa ederse kıdem tazminatını alabilir. Bu işçi yaş şartını tamamladığında, 10 yıllık memuriyeti için de emekli ikramiyesine hak kazanır.
Polisler En Fazla Kaç Yaşına Kadar Çalışabilir? Polisler için emeklilik yaşı her ne kadar 55 olarak sunulsa da Türkiye'de polislerin maksimum çalışma yaşı 2021 yılı itibariyle 65'tir.
Göreve başlamadıktan sonra atama yapıldığınız yere gitmezseniz bişi olmaz. Sonra yine istediğiniz gibi bu kurum veya başka kurumların sınavlarına girip atanabilirsiniz. Ama göreve başladıktan sonra görev yerinize gitmezseniz cezai işlem uygulanır.
Siirt. Bursa'da yaşayan Füsun Kankılıç, oğluna ders çalıştırırken aldığı kararla eğitimini sürdürerek 42 yaşında öğretmen olmayı başardı. 2 çocuk annesi 43 yaşındaki Kankılıç, 7 yıl önce Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) hazırlanan oğluna ders çalıştırırken 20 yıl ara verdiği eğitimini sürdürme kararı aldı.
Giriş sınavı yazılı ve/veya sözlü bölümlerden oluşur. Tüm lisans mezunları ya da mezun olabilecek durumda olan tüm adaylar KPSS B Lisans sınavına girebilir.
KPSS ŞARTI OLMADAN MEMUR ALACAK KURUMLAR
Kamu kurumlarına sınavsız ya da KPSS şartı olmadan da memur alımı yapılmaktadır. KPSS'siz memur alımı yapan kurumlar, 657 Sayılı Devlet Memuru Kanununun 59. Maddesinde yer alan istisnai kadrolara Kpss Şartı aranmadan Memur Alımı yapılabilecek.
Memuriyete Girişte Yaş
Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12.maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.
KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları
A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur. Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri