Doktorlar hastaların rinoplastiyi takiben en az 4 hafta boyunca güneş gözlüğü takmamalarını önerir. Bu dönemde burun kemikleri tamamen iyileşmez ve hafif basınç bozulmaya, girintiye ve ikincil burun deformitelerine neden olabilir.
Güneş gözlüğü ise kemik şekillendirilmesi yapılan hastalarda, hafif tercih edilmek şartı ile (tercihen titanyum çerçeve ve organik cam) 1. aydan itibaren kullanılabilir. Kemikler ile ilgili bir işlem yapılmamış ise 2. haftadan itibaren dilediğiniz güneş gözlüğünüzü kullanabilirsiniz.
Burun estetiği sonrası 1 hafta gözlük takılabilir. Burun sırtında 1 hafta plastik alçı olacağından, burun zaten korunmuş olur.
Rinoplasti (burun estetiği) ameliyatı sonrasında, ilk 2 hafta güneşten tamamen uzak durmak gerekmektedir.
Ameliyattan sonra, enfeksiyondan korunmak için 1 ay denize-havuza girmemeniz önerilir. 2 ay gözlük kullanılmaz (güneş gözlüğü dahil), 2 ay güneşten korunmak gerekir. Bunun için şapka takmak veya doğrudan güneşe çıkılacağı zaman yüksek faktörlü güneş koruyucu (50+ faktör) kullanmak gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Ameliyat sonrası iyileşme dönemi sonrasında bile hafif çerçeveli gözlüklerin kullanımına izin verilebilmektedir. Eğer burun dokusunda çok fazla işlem gerçekleştiyse gözlük kullanım süresi de uzayabilmektedir. Güneş gözlüğü kullanımı ise ihtiyaç olmadığı için önerilmemektedir.
Burundaki ödem düzenli aralıklarla buz uygulaması yapmak ve yüksekte yatmakla beraber hızlı bir şekilde atılabilir.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır. 1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz.
Yatma Şekli
Burun estetiği sonrası ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatmaya özen gösteriniz. Daha sonra yan yatabilirsiniz. Yüz üstü yatmak için 3 ay bekleyiniz.
Dolayısıyla burun ameliyatları yazın yapılabilir ve hiçbir tıbbi sakıncası yoktur.
Burun Estetiği Ameliyat Sonrası
Bu bir gözlük kullanımı dahi olsa önem taşır. Operasyondan sonraki kısa dönemde gözlük kullanımı burun yapısında olumsuz değişikliklere neden olur. Bu da istenmeyen sonuçlar demektir. Burun estetiğinden 1 yıl kadar sonra gerekli şekil tamamen oturacaktır.
Rinoplasti Sonrası Cilt Bakımı
Hekimler hastalara; rinoplasti sonrası cilt bakımına başlamak için operasyonun etkilerinin geçmesini beklemeyi öneriyor. Bu süre hastadan hastaya değişiklik gösteriyor. Ancak yaklaşık 1 aylık süre yeterli oluyor.
Hastaların burun ameliyatı sonrasında sigara içmeleri için beklemeleri gereken süre minimum bir aydır. Bu bir aydan önce hasta pasif içicilikten dahi uzak durmalıdır. Pasif içici ile aktif içici arasında hiçbir fark olmayıp hasta ikisinde de aynı şekilde etkilenip aynı olumsuzluklarla karşılaşacaktır.
Hekimler olarak önerilen süre 15 gündür, lakin 7 gün sonra çalışma hayatına ya da eğitim hayatına dönülmesinde de bir sakınca yoktur. Erken dönüldüğü takdirde burun bölgesini her türlü darbelerden korumalı, ağır ve ani hareketlerden, yük kaldırmaktan kısacası yorucu tüm faaliyetlerden kaçınmak gereklidir.
Ameliyattan sonra bir süre deniz, havuz, hamam, solaryum ve sauna gibi yerlere gidilmemelidir. Buralarda burnun darbe alma ve iltihap kapma riski vardır. Burun ameliyatından sonra 3 ay cilt bakımı yaptırılmamalıdır. Futbol, voleybol, basketbol gibi top ile oynanan spor aktivitelerinden kaçınılmalıdır.
Burun ameliyatı sonrası günlük aralıklarla buz uygulamak, beslenmemize dikkat etmek ve yüksekte yatmak ödemin daha hızlı geçmesini sağlar. Burun içinde oluşan ödemler 6 ay içinde geçerken tüm burundaki şişliklerin inmesi 1 yıla kadar sürmektedir. Ödemler tam olarak geçtikten sonra ameliyatın sonucu görülür.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Ayrıca gülerken dikişlere zarar verebileceğini düşünen çok fazla hasta ile karşılaşmak mümkündür. Operasyondan sonra gülmek ya da konuşmak burun şekli için tehlike yaratmıyor. Dolayısıyla gülerken dikişlerde de hasar meydana gelmiyor.
Burnunuzun içindeki yaraların geçmesinin ve burun içi ödeminin azalmasının 3-4 haftada olacağını hatırlayınız. Bu yüzden burnunuzda tamponlar alındığında tıkanıklık olabileceğini unutmayınız. Yara iyileşmesi sırasında burun içinde aşırı kabuklanmalar olabilir.
En iyi şekilde bakılması ve iyileşme sürecine çok dikkat edilmesi sayesinde burun estetik ameliyatından sonra 1 sene içerisinde toparlanır. Yani en son görüntünün net bir şekilde anlaşılabilmesi için 1 yıl cevabını vermek doğru olacaktır. 6. aydan sonra sonuca en yakın görünümleri elde etmek mümkündür.
Yavaşça eğilmek burnun asla zarar vermez. Burunda düşme yapmaz.
Burun estetiği ameliyatından sonra burun ucunda kalkıklık ve şişlik oluşması sık rastlanan bir durumdur. Fakat, bu durum hastanın anatomik yapısına ve cerrahi tekniklere bağlı olarak değişiklik gösterir. Burun ucundaki kalkıklık genellikle 1 ile 3 ay içinde azalmaya başlar, ancak tamamen düzelmesi daha uzun sürebilir.
Kalın deri yapısına sahip burunlarda burun ucuna basan yük daha fazla olduğu için burun ucunu taşıyan iskelet daha güçlü olmalıdır. Aksi takdirde burun ucunda düşme meydana gelebilir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatında burun ucunu burnun arkasına doğru iten kuvvetler yeterince azaltılmalı ve rahatlatılmalıdır.
Burun müdahalesinden 5 ile 7 gün sonra belirgin ödem kalmaz ve şişlikler büyük oranda inmiş olur. Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir.
Yanaktan burun köküne doğru, yumuşatıcı bir kremle yapılan masaj bu alanda biriken lenf sıvısının dağılmasına yardımcı olur. Burun estetiği sonrası masaj günde 2-3 kez, birkaç dakikayı geçmeyecek şekilde uygulanırsa daha yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri