Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Balık pişirirken her zaman derili tarafı altta gelecek şekilde hafif yağlanıp pişirilmesi tava veya ızgaraya yapışmasını ve dağılmasını engelleyecektir.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
İlgili 30 soru bulundu
Unlanan balık hem daha lezzetli olur hem de tavaya yapışmaz.
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
1 çay kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı pulbiber ,1 çay kaşığı kişniş, 3 diş sarımsak rendesi, tuz, az sıvı yağ hepsini bir kapta karıştırıyoruz . Balıkları bu sosla harmanlayıp mısır ununa buluyoruz yağda kızartıyoruz.
Öncelikle balıkları kızartırken başka bir tenceye su ve sirke koyup kaynatırsanız, balık kokusunun ortama yayılmasını engellersiniz. Aynı şekilde balıkları kızarttıktan sonra biraz suyun için sirke yada limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil koyarak da kaynatabilirsiniz.
Balıkları tuzlayıp 1 saat bekletiyoruz. Beklettikten sonra balıkların yüzeyini unla kaplıyoruz. Daha sonra kızgın sıvı yağda balıkları kızartıyoruz. Afiyet olsun.
Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz.
Kızgın yağ içinde arkalı önlü iyice kızartın. Mısır unlu palamutlar kızardıktan sonra servis tabağına alın. Tavada mısır unlu palamut kızartmasını yanında bol yeşillikli bir salata ile servis edebilirsiniz. Tavada mısır unlu palamut oldukça lezzetli bir balık kızartmasıdır.
Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor.
Balık yemeden önce birkaç lokma patates yemek, olası kılçık batma riskini de azaltır. Dilerseniz, balık için en lezzetli soslara da göz atabilir, yeni tatlar keşfedebilirsiniz. 5 Nefis Balık Tarifi!
Balıklarınızı buzluktan çıkardıktan sonra daha lezzetli hale gelmeleri için bir süre sirkeli suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Böylece balıklarınız daha gergin ve parlak görünecektir.
Musluk suyu akvaryum suyu değildir
Akvaryuma musluk suyu yoluyla getirilen kirleticiler, örneğin klor ve bakır, kurşun veya çinko gibi ağır metaller ilk adımda genellikle solungaçlara ve balığın derisine zarar verir.
Limonu balığa da sıkabilirsiniz. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki Omega-3 yağ asidinin vücutta kullanımını artırır. Balığın kalsiyum oranından yararlanmak isteyenler ise yanında roka yemeyi tercih etmemelidir.
Balığı pişirirken kokusunu önlemek için, pişirme kabının içerisine defne yaprağı koyabilirsiniz. Tüm balıkları pişirdikten sonra bir tencerenin içerisini suyla doldurun. Tencereye sirke, çubuk tarçın ve karanfil koyarak kaynatın.
Pişmiş balığın buzdolabında saklama süresi maksimum 1 ya da 2 gündür. Daha uzun süre buzdolabında pişmiş balığı muhafaza etmek hem balığın besin değerlerinin düşmesine sebep olur hem de gıda zehirlenmesine sebep olur. Bu nedenle pişmiş balık buzdolabı ortamında en fazla 1 – 2 gün dayanır.
Bir kasenin içinde zeytinyağı, karabiber ve tuz karıştırılır. Bu karışım da balıkların hem içine hem de derilerine doğru özenle sürülür. Tepsinin içine yerleştirilen balıkların içine bir adet soğan halkası konulur. Bunun üzerine defne yaprağı ve limon da konulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri