Yumuşak ve daha lezzetli bir Türk kahvesi için musluk suyu yerine içme suyu kullanmak gerekir. Ayrıca soğuk su kullanmak kahvenin daha fazla köpürmesini sağlar. Cezveye konulan tüm malzemeler, ocağa alınmadan önce yaklaşık 30 saniye karıştırılmalıdır. İyice karıştırılan kahve daha lezzetli ve yumuşak olur.
Kahveyi (ve eklediyseniz şekeri) su ile iyice ıslanacak ve çözünecek şekilde karıştırın. Cezveyi kısık ateşte üzerinde köpük oluşuncaya kadar kaynama derecesine yaklaşmasını gözleyin. Kaynamaya başlamadan önce kısık ateşten alarak üst tabakada kabaran kahve köpüğünü fincanlara eşit miktarda pay edin.
1 fincan kahve için cezveye 2 çay kaşığı Türk kahvesi koymalısınız. Kahvenin suyunu da fincanla ölçerek koymanız hata yapmanızı önler. Ancak suyu koyarken fincanları ağzına kadar doldurmayın; kahve piştiğinde telve ve köpüğün fincanınızın bir kısmını dolduracağını unutmayın. Şeker oranını ise tercihe göre ayarlayın.
İlgili 21 soru bulundu
Eğer Türk kahvesi yaparken kahve-su oranı doğru ayarlanmazsa kahve köpüksüz olabilir. Klasik 90 ml fincanlar için 1 tatlı kaşığı ya da 2 çay kaşığı kahve konulmalıdır. Bu miktardan az kahve koymak, piştiğinde kahvenin köpüksüz olmasına neden olur.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Nefis bir Türk Kahvesi hazırlamak için sadece 2 dakika yeterlidir. 1)İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyunuz. 2)Her fincan için 2 çay kaşığı kahve (6 g), arzu ederseniz şeker ilave ediniz. 3)Kısık ateşte kahveyi iyice karıştırınız.
Cezveye kahveyi şekeri süt ve suyu koyup iyice karıştırıyoruz . Ocağın en küçük gözüne koyup kısık ateşte hiç karıştırmadan köpürmesini bekleyip toplanan köpüğü fincana alıyoruz. Kahveyi tekrar ateşe koyup kaynamaya bırakıyoruz . Kaynamaya başlayınca fazla kaynatmadan hemen fincana boşaltıyoruz.
Türk kahvesinde herkesin şeker tercihi farklıdır. Sade kahveye hiç şeker atılmazken; az şekerli kahveye yarım, orta şekerli kahveye 1, şekerli kahveye ise 2 küp şeker atılır.
Az şekerli kahve 1 çay kaşığı şeker, Orta şekerli kahve 2 çay kaşığı şeker, Çok şekerli kahve 3 çay kaşığı şeker kullanılarak yapılır. – Cezvenin içerisine her fincan kahve için; bir fincan su, 2 çay kaşığı kahve ve şeker koyun. – İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin ve yavaşça kaynama derecesine getirin.
Cezveye Osmanlı kahvesini ve suyu ekleyin ve ocağa koymadan önce karıştırın. Kısık ateşte kaynamaya bırakın; pişerken kahveyi asla karıştırmayın. Kahve kaynamaya başladığında önce köpüğü bir kaşık yardımıyla alın ve fincanlara paylaştırın. Tamamen kaynadığında ise kahveyi fincanlara dökün ve sıcak sıcak servis edin.
"DAHA AÇIK RENKLİ OLMALI"
Türk Kahvesi'nin kendine has bir tadı ve rengi olduğunu söyleyen Helvacıoğlu, Türk Kahvesi'nin dünyadaki diğer kahve usullerine nazaran daha açık renkli olması gerektiğini de söyledi.
Malzemeleri koyduktan sonra kahveyi orta ateşte pişiriyoruz, ama kahveyi kesinlikle karıştırmamalısınız. Ne başta ne pişirirken. Kahveyi karıştırırsanız az köpüklü olur.
Genellikle sert kahve sevmeyenlerin tercihi olan latte, Türk kahvesi ve espressodan farklı olarak kendiliğinden köpüklü değildir. 1 shot espressoya süt ve süt köpüğü eklenmesiyle köpüklü hale getirilir.
Shot ölçüsü türk kahvesi fincanı kadardır. Süt ısıtılır ve ısıtılırken bir yandan süt köpüğü oluşturmak için çırpılır. Kahve kupaya alınır ve üzerine süt ve süt köpüğü eklenir. Bu aşamada tatlandırıcı isterseniz bir çay kaşığı kadar vanilya özütü veya karamel ekleyebilirsiniz.
Yumuşak içim kahve tercih etmek isteyenlerin Peru kahvesini denemesi önerilir. Karamel ve tarçın notalarına sahip olan Peru kahvesi özellikle lezzeti ve aroması ile beğenilmektedir. Kolombiya kahveleri ise tatlı ve dengeli asideye sahip kahve tatları ile ön plana çıkmaktadır.
Hacı Şerafettin Gümülcine Türk Kahvesi'nin oldukça yumuşak içimi ve şekerimsi tadını deneyenler, ona hayran kalıyor. Taş değirmende öğütülen dokuz harmanlı Türk kahvesi, orta kavrulmuş çeşitleri ile tüketiciye sunuluyor.
Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan su koyun ve her fincan kahve için 1 çay kaşığı kahve ve 1 çay kaşığı şeker koyun. İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin. Yerleştirdikten sonra asla karıştırmayın ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın.
Fincan sayısı kadar suyu ve fincan başına 2 çay kaşığı olacak şekilde kahveyi tencerenin içerisine ekleyin. Ardından altını orta ateşte yakarak pişmesini bekleyin. Köpükler oluşmaya başladıkça kaşıkla köpükleri fincanlara bölüştürün. Ardından pişen kahveyi de fincanlara döküp servis edebilirsiniz.
Birçok besinin yanı sıra kahvenin içerisinde de oksalat bulunur. Kahvenin yanında ikram edilen su kahveyle içildiğinde oksalatın atılmasında yardımcı olur. Bu sebepten kahvenin topraklarımıza geldiği ilk günden bu yana kahvenin yanında su ikram edilir.
Limonlu kahve sindirim sistemini rahatları ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu tüketim biçiminden kaynaklanan mide problemlerini azaltarak mide sağlığınızın korunmasına yardımcı olur. Hazımsızlık ve şişkinlik gibi oldukça sık rastlanan sindirim sistemi sorunlarının da hafiflemesini kolaylaştırır.
Kahve dağıtımında, önce yaşça büyüklerden başlamak da geleneklerimizden birisidir. Kahve ikramı ardından ise isteme merasimi başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri