Ancak pasaportun halen eline ulaşmadıysa pasaportunu daha hızlı almanın bir çözümü var. Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'ni arayıp acilen yurt dışına çıkman gerektiğini belirtmen gerekiyor. Bu durumda pasaportun hemen basılıp kargoya veriliyor.
Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebilmektedir.
Pasaport başvurusu yapıldıktan sonra ve evraklarda herhangi bir sorun olmadığı sürece 2 iş günü içerisinde hazırlanmaktadır. En geç olmak üzere de il merkezlerine 3 iş günü, ilçe merkezlerine 4 iş günü, köylere ise 7 iş günü içerisinde teslim edilir.
Pasaport başvurusunun yaş ayrımı gözetilmeksizin şahsen yapılması gerekiyor. Pasaport ücretini internetten online veya bankalara yatırıp, yine internetten veya telefonla pasaport randevusu aldıktan sonra, nüfus müdürlüklerine 2 adet biyometrik fotoğraf ve TC Kimlik Kartınızla gitmeniz yeterli.
Pasaport çıkarmak için yolculuktan 1 ay öncesinde başvuru yapmak önemlidir. Pasaport çıkma süresi ise 5 ila 7 gün arasında değişiklik gösterir. Yurt dışında pasaport çıkarmak ise 7 ila 10 gün arası sürmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
Pasaport çıkartma işleminde öncelikli olarak resmi adresinden başvuruda bulunarak randevu alınması gerekir. Randevu aldıktan sonra Emniyet Müdürlüğü'ne gidilip acil başvuru formu doldurulmalıdır. Böylece pasaport işlemleri hızlandırılabilir.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir.
Umuma Mahsus Pasaport (Bordo), Hizmet Pasaportu (Gri) ve Hususi Pasaport (Yeşil) şeklindedir. Pasaport almak isteyenlerin öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden (NVİ) pasaport randevusu alması gerekir. Pasaport randevusu telefon üzerinden de alınabilir.
Pasaport yenileme işlemleri için de ilk başvuru işlemleri gibi İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine eski pasaport ile başvurulur.
Ancak pasaportun halen eline ulaşmadıysa pasaportunu daha hızlı almanın bir çözümü var. Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'ni arayıp acilen yurt dışına çıkman gerektiğini belirtmen gerekiyor. Bu durumda pasaportun hemen basılıp kargoya veriliyor.
Pasaport, sürücü belgesi ve kimlik kartı ile ilgili olarak tek bir randevu portali üzerinden randevu alınabilmesi sağlanmıştır, Yeni geliştirilen randevu sistemi ile birlikte aynı güne randevu alınabilmesi sağlanmıştır.
Genellikle, başvurudan sonuç almak 4 ila 6 hafta arasında sürebilir. Bu nedenle, yurt dışı seyahati planlayanlar için en iyi uygulama, seyahatten en az 1 ay önce pasaport başvurusunu tamamlamak ve işlemlerin zamanında sonuçlanması için gerekli belgeleri düzgün ve eksiksiz bir şekilde hazırlamaktır.
Pasaportlar Ankara'daki Gölbaşı Pasaport Basım Merkezi'nde basılıyor.
Daha önce yoğunluktan dolayı 61 güne kadar uzayan randevu süreleri bir güne düşürüldü. Yeni dönemde kimlik, ehliyet, pasaport almak için başvuranlar, başvurduğu günde randevu alabilecek.
Sadece internet değil, telefon aramasıyla pasaport randevusu almak da mümkün. İlk yapmanız gereken 199'u arayarak çağrı merkezine bağlanmak. Kişisel bilgilerinizi doğruladıktan sonra Bordo, Gri ve Yeşil” pasaport için il, ilçe ve tarih seçerek randevu alabilirsiniz.
Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim ediliyor. Ancak pasaport başvusunda bulunan yüzlerce yurttaşın durumu "Basım öncesi kontrol aşamasında" gözüküyor.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden pasaport randevularındaki yoğunlukla ilgili açıklama sonrası cumartesi günleri hizmet vermeye başladı.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 lira iken 4 bin 943 lira oldu.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Ancak öğrenci pasaportu çıkartmak için ne süre belirtilmesine gerek vardır, ne de harç ödenmesine gerek vardır. Bu pasaportu çıkartmak için öğrencilerin tek ödemesi gereken ücret defter bedelidir. Defter bedelinin 2023 yılı güncel ücreti ise 501 TL'dir.
Türkiye pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Türkiye sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 115 vizesiz ülke bulunur.
ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri