İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
Köftelik bulgurun bir boy küçüğü olan ince bulgur, sarı bulgur çeşitlerinin en küçük boylu olanıdır. Daha az suyla yumuşayıp daha kolay yoğrulduğu için genelde çiğköfte yapımında tercih edilir. Çiğköftenin yanı sıra köfte ve kısır yapımında da köftelik bulgurla birlikte kullanılabilir.
Düğürcük kelimesi Türkçe içerisinde 'ince bulgur' olarak bilinmektedir. Bu bağlamda normal bulgurun küçüğü olarak ifade etmek mümkündür.
Kısırlık bulgur, çiğ köftelik ince bulgura kıyasla biraz daha kalın oluyor.
İnce bulgur genelde köfte tariflerinde, kısırlarda ya da salatalarda kullanılıyor. Kalın bulgur ise daha çok pilavlarda ve çorbalarda tercih edilen bir bulgur türü. İnce bulgur yapısı gereği çabuk su çeken ve şişen bir yapıya sahipken kalın bulgurlar daha uzun süre pişirilmeye ihtiyaç duyan bir bulgur türü.
İlgili 16 soru bulundu
Köftelik Bulgur: Midyat bulgurdan daha ince olan; köfte, salata, çorba ve çeşitli tahıllarda kullanılan ince bulgur çeşididir.
Esmer bulgur buğdaydan; sarı bulgur durum buğdayından elde edilir. Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
Kısır; sarı bulgurla yapılan her tarif esmer bulgurla da yapılabilmektedir.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
Özellikle pilav ve salatalarda, bulgur yerine pirinç kullanmayı tercih edebilirsiniz. Magnezyum ve karbonhidrat bakımından zengin olan karabuğday, bulgurla benzer şekilde hazırlanır. Özellikle çorba ve yahni yemeklerinde tercih edilen karabuğday, kahvaltılık gevreklerde de tercih edilebilir.
İnce bulgur köftelerin ve kısırların olmazsa olmazı bir malzemedir. Pilavlık bulgura kıyasla daha ince öğütülerek elde edilir ve çiğnemesi, hazmı kolay, lezzeti bir harika olur. Paketli satılan halinde ise adı kısırlık ya da köftelik bulgur olarak geçer.
Bulguru bir kaç su durulayıp, suyunu süzelim. Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alalım, hafifçe kızdırdıktan sonra, tel şehriyeyi de ilave edelim. Şehriyeler kahverengileşene kadar kavuralım. Ardından bulguru da ekleyerek, en az 5-6 dakika daha kavurmaya devam edelim.
batirik ve kisirin ana malzemesi. orta anadoluda düğürcük,gaziantepte simit doğunun bazı bölgelerinde setik denen ince bulgur.
Triticum durum cinsi sert buğdayların tekniğine uygun olarak kaynatılması, kurutulması ve ince kırımı ile elde edilir.
Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır. İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir. Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Kolesterol içermez.
“Kısırlık bulgur nedir?” sorusunun cevabını merak eden bireyler için kısırlık bulgur, normal bulgurun incesidir. Pilavlık bulgura göre daha hafif, ince bir yapıya sahip olan bakliyatlar, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici, yarı hazır bir gıda maddesidir.
Kalitesi Nasıl anlaşılır.
Kabuğu (Kepeği) Soyulan Bulgur tanesinin rengi açılır. Ayrılan kabuk veya kepek lif bakımından zengin olması nedeni ile Ürün dayanma süresi düştüğü gibi besin değerleri de düşmektedir. O yüzden bulgur alırken renginin çok fazla acık olmamasına ve saydam olmamasına özen göstermek gerekir.
Bulgurun üretimi için çoğunlukla sert bir buğday olan; Triticum durum, yani durum buğdayı çeşidi tercih edilmektedir. Durum buğdayı; yüksek protein, yüksek glüten mukavemeti ve homojen altın rengi sebebiyle makarna ve bulgur gibi ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.
Esmer bulgur buğdaydan; sarı bulgur durum buğdayından elde edilir. Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
Kendine has rengi ile de esmer bulgurla yapılan köfteleri ve yemekleri ile çok iştah açıcı görünür. Çiğ köfte tarifleri dışında yine benzer kategoriden kısır, mercimekli köfte tariflerinde de lezzetle kullanılabilir. Bir başka en sık kullanıldığı tarifler ise yöresel yemekler ve çorbalardır.
Sarı bulgur Anadolu'nun sert durum buğdayından oluşur. Bu yüzden rengi sarıdır. Fakat esmer bulgur, esmer bezostiye buğdayın oluşur. Bu yüzden de rengi esmerdir.
İlk olarak Siyez buğdayı ve dolayısıyla Siyez bulguru, çok daha dayanıklıdır. Bu buğday çeşidinde, çeşitli bitkilerde meydana gelen hastalıklar görülmez. Siyez buğdayı, diğer buğdaylara göre vitamin oranı son derece yüksek olan bir buğday çeşididir. Bunun yanında, Siyez buğdayının glisemik indeksi düşüktür.
İşlenmemiş buğday gibi görünen bakliyat, lezzetli tadıyla damaklara hitap eder. Siyez bulgurunun bilinen temel özellikleri arasında hücre yapısını koruması gelir. Bu özelliği sayesinde kanseri önlemeye yardımcı olur. İçeriğinde birçok vitamin barındıran bulgur ayrıca yüksek protein oranıyla da dikkat çeker.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri