Çorum denince leblebi, leblebi denince ise akla hemen Çorum gelir.
Türkiye'de "leblebi" denildiğinde ilk akla gelen Çorum'un sokaklarında yaklaşık 300 yıldır taze kavrulmuş leblebi kokusu eksik olmuyor. Kentteki üreticilerce özenle yetiştirilen nohut, maharetli ellerde zorlu sürecin ardından leblebiye dönüşüyor.
Sarı leblebi en meşhur leblebi çeşididir. Koyu sarı rengi ve siyah benekleri ile oldukça dikkat çekici bir görüntüye sahip olan sarı leblebiler, lezzetin en güvenli durağıdır. Nohudun kavrulması ile elde edilen sarı leblebiler, hem sağlıklı hem de oldukça düşük kalorili atıştırmalıklardır.
Denizli Ticaret Borsası rakamlarına göre, Türkiye'deki leblebi ihracatının yüzde 50'den fazlası Denizli'den gerçekleştiriliyor. 2009 yılında 'Coğrafi İşaret Belgesi' ile tescillenerek üretimindeki temel esaslar belirlenen leblebi, Avrupa'dan Amerika'ya, Ortadoğu'dan Avusturalya'ya kadar dünyanın birçok bölgesine ihraç ...
Leblebi, nohutun kavrulmasıyla üretilen bir çeşit kuru yemiştir. En bilinen türleri beyaz leblebi ve sarı leblebidir. Coğrafi olarak ilk leblebi Tavşanlı'da üretilmiştir fakat tescillenen ilk leblebi Çorum leblebisidir. Son dönemlerde farklı çeşitlerde leblebi üretimi de yapılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Ülkenin leblebi pazarının yüzde 70'ini karşılayan Serinhisar ilçesinde 30 çeşit leblebi üretiliyor. 15 bin nüfuslu ilçenin tek gelir kaynağı olan leblebi için Leblebi Sanayi Sitesi bile kuruldu.
Nohut üretiminde Konya, Kırşehir, Uşak ve Antalya gibi şehirler ilk sıralarda yer almaktadır. Leblebi üretiminde ünlenen iller arasında ise Çorum gelmektedir.
Denizli Serinhisar Leblebici İmalatçıları Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Cemal Kobaş, 'leblebi Denizli'nin mi yoksa Çorum'un mu' tartışmalarıyla ilgili konuşarak, "Leblebinin başkenti Denizli'nin Serinhisar ilçesidir.
Çorum Türkiye'de en çeşitli leblebi üretiminin yapıldığı şehirdir. Son yıllarda Ege Bölgesi'nde de beyaz nohuttan leblebi üretimi yapılmaktadır. Leblebi nohudun kavrulmasıyla elde edilir. Elenmiş ve temizlenmiş nohutlar fırınlarda ısıtılarak kurutulduktan sonra 3 gün çuvallarda bekletilir.
Sarı ve beyaz leblebiyi tüketerek günlük mineral ihtiyacınızın neredeyse tamamına yakın kısmını bu besinden kolayca elde edebilirsiniz. Protein açısından zengindir. Demir oranı ise yüksek bir besindir. Ayrıca sindirim sistemine faydalı bir besindir.
İç Anadolu bölgesinden sonra Ege bölgesinde de üretilmeye başlanan leblebi, Çorum'dan farklı olarak beyaz nohuttan üretilir. Bu yüzden Ege bölgesinde üretilen beyaz leblebiye sakız leblebisi de denmektedir.
Kaliteli beyaz leblebi doğal olarak kaliteli nohutlardan üretilir. Beyaz leblebi yerken çerez ağzınızda dağılıyor ve kolayca çiğneniyorsa nohudun ve işleme sürecinin kaliteli olduğu anlaşılır.
Sarı leblebi mi? Sarı leblebi, beyaz leblebiye kıyasla daha çok tercih edilse de aslında beyaz leblebinin daha faydalı olduğu görülmektedir. İçerdiği yağ oranının daha az olması sebebiyle beyaz leblebinin kalorisi de daha azıdır. Ayrıca daha az işlem gören beyaz leblebi, protein ve lif konusunda da daha zengindir.
Çorum'a leblebi Serinhisar'dan, Kütahya Tavşanlı, Kula ve Tavas'a bağlı Kızılca'dan gidiyor. Çorum'da üretim yok.
Protein ve lif bakımından da zengindir. Protein, vücutta kasların onarılmasına ve güçlenmesine yardımcı olurken, lif ise tokluk hissi sağlayarak açlık hissini azaltabilir. Bu nedenle, sarı leblebi tüketerek daha uzun süre tok kalabilir ve aşırı yeme isteğini kontrol altına alabilirsiniz.
Hindistan'ın Maharaştra eyaletindeki Pune kentinde nohut üretimi ve ticareti yapan Satish Gandhi, internet üzerinden ham maddesi nohut olan ürünleri incelerken leblebiyle karşılaştı. Leblebinin nasıl elde edildiğini araştıran Gandhi, araştırmaları sonucunda "Leblebi Diyarı" olarak bilinen Çorum'u keşfetti.
Beyaz Leblebi (Nohut) Faydaları
Beyaz leblebi kan basıncını dengeleyerek kalp rahatsızlıklarının önüne geçer. Sindirimi kolaylaştırır, kemik ve saç sağlığını güçlendirir. Zengin protein kaynağı olmasının yanında yoğun lif yapısına da sahip olduğu için tok tutar ve kilo vermekte yardımcı olur.
İdeal miktarı aşılmadığı sürece her gün beyaz leblebi tüketmek sağlığa faydalıdır. Her gün bir avuç beyaz leblebi yemek yeterli olacaktır. Kilo vermek için diyet yapıyorsanız ara öğünde yemek için bir avuç beyaz leblebi tercih edebilirsiniz.
Çorum Leblebisi olarak bilinen leblebinin üretimi Denizli'de yapılmaktadır” (URL-11).
Diyet beslenmesinde kahve veya ayran yanında tüketilmesi önerilir. Diyette beyaz leblebi tok tutucu özelliği ve mide asidini dengelemesinden dolayı da tercih edilir. Tek başına kilo aldıran ya da verdiren bir besin değildir. Fakat lifler sayesinde bol su desteği ile kilo vermeye yardım eder.
Önemli bir not: Leblebinin faydalarını saydık ama söz etmeden geçmek olmaz: Leblebi aşırı miktarda tüketildiğinde mide ağrısı, kramp, bağırsaklarda şişkinlik ve gaz gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu sebeple aşırı miktarda tüketmemeli ve ölçülü davranmalısınız.
Tavşanlıda leblebicilik yaklaşık 3 asırlık geçmişe sahiptir. Leblebi için genelde dağ kesimlerinde üretilen nohutlar tercih edilir . Tavşanlı yöresinde yetiştirilen nohutlar leblebiciliğe uygundur.
Leblebi ilk defa Şeyh Murat Gazi tarafından 1370-1390 yıllarında bulunmuştur. Nohutun ısıtılıp bekletilmesini keşfetmiştir. Leblebi nohutun işlenmesiyle elde edilen bir kuruyemiş türüdür. Nohutun günlerce uğraşı sonucu terbiyesi ile, özel fırınlarda kavrulmasıyla elde edilir.
Nohut Türkiye'de en çok yetiştirilen baklagillerden biridir. Özellikle Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi nohudun en yoğun olarak yetiştirilmesinin yapıldığı bölgelerdir. Nohudun en çok yetiştiği iller ise Antalya, Uşak, Kırşehir ve Konya olarak sıralanmaktadır.
Sarı koçbaşı nohuta göre daha iri, beyaz renkli nohut çeşididir. Ülkemizde Çanakkale, Biga, Gönen bölgelerinde az miktarda ekimi yapılmakta fakat ihtiyacı karşılamadığından Meksika, Hindistan'dan ithal edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri