cümle - Nişanyan Sözlük. Arapça cml kökünden gelen cumla(t) جملة “1. bütünlük, tamlık (isim), 2. bütün, tüm (sıfat), 3. gramerde önerme” sözcüğünden alıntıdır.
Cümle sözcüğü Türkçeye, Arapça cumle (جملة) sözcüğünden geçmiştir. Türkçe kökenli tümce sözcüğü ise cümle ile eşanlamlı olarak kullanılmasının yanı sıra bazen basit cümle veya karmaşık cümleyi meydana getiren cümleciklerden her biri anlamında da kullanılır.
Etimoloji. Kelime sözcüğü Arapça "söylenen şey, söz" manasına gelen كلمة (kalima(t)) sözcüğünden ödünçlenmiştir. Arapça sözcük yine aynı dilde bulunan كَلَمَ (kalama) "söyledi" fiilinin faˁila(t) vezninde türevidir.
Eski Türkçe kısġa “uzun zıddı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kıs- “sıkmak, daraltmak, cimri olmak” fiilinden Eski Türkçe +gA ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kıs- maddesine bakınız. kısayol tuşları Ctrl+Shift+A ICQ penceresini aktif/deaktif yapar.
ilgi - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe il- “yanına varma, tutma” fiilinden Yeni Türkçe +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için il- maddesine bakınız. Arapça kökenli alaka "asılma, ilgili olma" sözcüğünden serbest çağrışım yoluyla türetildiği açıktır.
İlgili 21 soru bulundu
Kökler varlık, kavram ve hareketleri hiçbir zamana, mekana, şahsa, tarza bağlamadan tek tek ve yalın olarak ifade eden dil birlikleridir. Kökler anlamları bakımından ikiye ayrılırlar. Varlık ve kavramları karşılayan köklere isim kökleri, hareketleri karşılayan köklere fiil kökleri denir.
uyku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uyu- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için uyu- maddesine bakınız. uykuluk: Kuzunun gırtlağında bir irice bez.
ödev - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi öde- fiilinden Yeni Türkçe +Av ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe metinlerde ''tizig'' şeklinde geçen bu sözcük, ''dizmek'' fiilinden türetilmiştir. Dizmek, üst üste koymak ve düzenli aralıklarla devam etmek anlamına gelirken dizi de düzenlenen, sıraya konan şey demektir.
ışık - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaşuk “ışık, güneş” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Eski Türkçe yaşu- “ışımak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ışı- maddesine bakınız.
Telefon sözcüğü Eski Yunanca Telos “Uzak” ve Phone “Ses” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Türkçeye Fransızca telephone'den geçmiştir.
Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) aŋla- “fehmetmek, idrak etmek” fiilinden Türkiye Türkçesi +It- ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için anla- maddesine bakınız.
herkes - Nişanyan Sözlük. Farsça har هر “her” ve Farsça ve Orta Farsça kas کس “kişi, kimse” sözcüklerinin bileşiğidir. Bu sözcük Eski Farsça kaşçī “herhangi biri, bir kimse” sözcüğü ile eş kökenlidir.
TDK tarafından "cümle" kelimesi bir durumu ya da yargıyı belirtmek için fiillerle beraber kullanılan kelimeler bütünü şeklinde açıklamıştır. Cümle kelimesinin eş anlamlısını ise "tümce" olarak açıklamıştır.
Herhangi bir düşünceyi, duyguyu, haberi, isteği, durumu, olayı, yaşanmış şeyleri ifade ederken ya da söylemeye çalışırken kurulan ve kendi içerisinde yargı ve anlam taşıyan sözcük ya da söz dizisine cümle denir. Bir şeyin cümle olabilmesi için yüklem taşıması gerekir. Yargıyı bildiren şey cümle çerisinde yüklemdir.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olan tüm seslere ve söz gruplarına kelime denir. Kelime Neye Denir? Cümle kurmamıza ve birbirimizle iletişime geçmemize yarayan sesler, kelime ya da sözcük olarak tanımlanır.
Orta Türkçe ısla- veya ısıl- “sulamak, ıslatmak” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen suvla- veya suvul- fiili ile eş kökenlidir. Bu fiil Eski Türkçe suv “su” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lA- ekiyle türetilmiştir.
İzlemek; seyretmek manasında kullanılsa da asıl anlamı arkasından gitmek, tâkip etmek demektir. Sözcüğün kökü ayak izi ya da yara izi anlamlarına gelen iz- kökünden geliyor.
isim - Nişanyan Sözlük. Geleneksel Arap gramerinde samā ("yükseldi,kalktı") fiilinden türetilir; karş. sema.
Toplum kelimesi İngilizce community kelimesinin karşılığı olarak getirilmiştir. Köken bakımından "mecmu" manasındaki toplu kelimesi ile +Im ekinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir. 2. görüş: Bu kelimenin Türkçe oku- fiili ile ilgisi yoktur; Fransızca ekol (ecole) kelimesinin Türkçeye aktarılmış şeklidir.
Bu kılavuzlarda terbiye kelimesi için eğitim, yetişki kelimeleri; terbiye etmek fiili içinse eğitmek, yetiştirmek fiilleri önerilmiştir (TDK 1935a: 109; TDK 1935b: 335-336). Şu durumda eğitim kelimesi elbette eğit- fiilinden türetilmiştir. Eğit- fiili ise Eski Türkçedeki igit- fiilidir.
olay - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi ol- fiilinden Yeni Türkçe +(g)Ay ekiyle türetilmiştir.
akşam - Nişanyan Sözlük. Soğdca χşām “akşam, akşam yemeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca χşapn veya xşaf- “gece” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe śyāma श्याम “kara, karanlık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Kökeni. Türkçe kökenli bir sözcüktür, arka çıkmak deyiminde kullandığımız arka zahîr, hâmi, yardımcı ile bağlantılı görünmektedir. Buna göre arkadaş birbirine arka (destek) olan insanları ifade etmek üzere arka isim köküne ortaklık bildiren +daş ekinin getirilmesiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri