Engelliler adına alınan araçta yapılan donanım değişiklikleri aracın kullanıcılarını belirler. Engelli bireylerin engelleri %90 ve üzerindeyse yurt içinden alınmış olan aracı herkes kullanabilir.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
Engelli aracını başka şehirde kullanmak güncel mevzuata göre mümkün değildir. Engelli yolcu yani araç üzerine kayıtlı olan kişi araçta olmadan başka şehirde araç kullanılamamaktadır.
Rapor oranı %90 ve üzeri olan engelli bireylerin araçlarını; eşi, çocukları, kardeşleri, yakın akrabaları ve bünyesinde çalışan birinin kullanması mümkündür. 2023 yılı ile birlikte gelen yeni değişiklik ise, aracı kullanacak olan kişinin engelli birey ile aynı şehirde yaşaması gerektiğidir.
Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan kişiler adına ÖTV'den muaf olarak yurt içinden alınan ve özel tertibatı bulunmayan araçların araç sahibi dışında birisi tarafından kullanılması konusunda mevzuatta herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Malul ve Engelli bireylerin ÖTV muafiyeti ile taşıt alımında uygulanan taban fiyat 01.01.2023 tarihinden itibaren 1.004.200 TL olmuştur.
Birleşmiş Milletler ve Avrupa insan hakları yönünde bakıldığında bir engel yok, Bu soruya en iyi cevap Avrupa da bulunan ve haklardan yararlanan bir arkadaş yardımcı olabilir...
Engelli aracını başkası kullanırsa ne olur? Engelli aracınızı kullanan kişi siz değilseniz, kanunda belirtilen kişiler sürücünüz/sürücüleriniz dışında kullanımı olması durumunda aracınız bağlanır ve ağır para cezaları ile karşılaşabilirsiniz. Para cezaları her yıl değişiklik gösterebilir.
2023 den önceki alınan araçlarda geçmez. Serbestir yani 2023 den önce alınan araçları herkes kullanabilir durumda.. Konuya tekrar dönüyorum; tatil amaçlı yada iş amaçlı başka ile geçerse; ki o kullanan kişi o ilde yaşamadığını belgelerse yanında engelli olması zorunlu değil, kullanıcı insiyatifine kalmış bir durum...
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
engelliye ait olan aracı sadece engellinin kendisi kullanabilir. Kendi dışında başka kimsenin kullanmaması gerekir. Adı üstünde engelli aracıdır ama özel bir hastane durumu olur.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren engelliler tarafından alınan binek otomobillerin bedeli 1.004.200 TL'yi aşıyorsa ÖTV istisnasından yararlanılamayacaktır.
Bu hükme göre; Kanunun 7/2'nci maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanan malul ve engelli lerin bu kapsamda iktisap ettikleri araçları 5 yıldan fazla kullanarak bir başkasına satması durumunda, aracı alan kişi tarafından ÖTV ödenmeyecektir.
Vergisiz araç almaya hak kazanan yabancılar, diğer yabancılardan da ikinci el mavi plakalı araç satın alabilmektedir. Mavi plakalı araçlar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisinden (KDV) muaftır. Ancak muafiyet, yıllık yol vergisi olan bandrol vergisini kapsamamaktadır.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sevgi ve Çocuk evlerinde kalan çocukların, asgari %40 engelli raporu olan tüm engellilerin ve 65 yaş üstünde olan kişilerin lisans ve vize ücretinden muaf tutulmasına karar verilmiştir.
Aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren beş yıl içerisinde engelli olmayan başka bir kişiye satışında ise gümrük vergileri tahsil edilir. Beş yıl sonrasında söz konusu araçların satışında gümrük vergileri aranmaz.
Malul veya engelli tarafından ÖTV'den istisna olarak ithal edilen taşıtın (yurt dışından alınan), ithalat tarihinden itibaren 5 yıllık süre geçmeden, yurt içinden ÖTV istisnalı araç alınamaz. ÖTV istisnalı aracın haciz edilip edilmeyeceği: İcra ve İflas Kanunu'nda özel hüküm olmadığından bu araçlar haczedilebilir.
%90 ve üzeri engelli oranına sahip kişiler engel nedenine bakılmaksızın araç alabilirler. Eğer ağır engelli (%90 ve üzeri) bir birey için araç alımı söz konusuysa aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz. Bireyin aile yakınları, aracı satın alabilir.
%90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiçbir kısıtlama kalmadı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor.
Veraset Yoluyla Mirasçılara İntikal Eden Engelli Aracı
Araç sahibi engellinin vefatı halinde varislerine intikali ilk olarak bu şekilde gerçekleşmektedir. Ölüm halinde engelli araç devri konusunda ikinci durum ise; ÖTV muafiyetli engelli aracının mirasçılardan yalnızca birine intikalidir.
% 90 üstü olursa ikisi içinde araç alınabilir.
Sağlık raporunun ardından trafik sigortanız sizin adınıza düzenlenir ve indirimden yararlanabilirsiniz. Bir diğer önemli nokta ise trafik sigortası indirimden yararlanacak aracı sadece araç sahibi engelli birey kullanabiliyor olması.
Ağır engelli kimliği Almanya içinde geçerlidir.
Yolcularımızın bu indirimden faydalanmaları için % 40 ve üzeri oranda engelli olduğunu gösteren bir belgeyi (T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'ndan alınmış engelli kimlik kartı, sağlık kurulu raporu veya ''Özürlü'' ibaresi bulunan nüfus cüzdanı) ibraz etmeleri gerekmektedir.
Ücretsiz seyahat hakkından, engelliler mevcut engelli kimlik kartları ile yaşlılar ise nüfus cüzdanları ile, sadece yaşadıkları şehirde değil farklı şehirlerde de yararlanabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri