Sonuç olarak Super AMOLED ekranlar güneş ışığını AMOLED ekranlardan daha iyi tutar ve ayrıca daha az güç gerektirir. Adından da anlaşılacağı gibi Super AMOLED, AMOLED'in daha iyi bir versiyonudur. Bunların hepsi sadece pazarlama zırvalığı da değil. Samsung'un ekranları her zaman en iyiler arasında yer alıyor.
Her ekran tipinin avantajları ve dezavantajları vardır ve hangi ekran tipinin en iyi olduğu, kullanım senaryosuna bağlı olarak değişebilir. OLED ve AMOLED: Mükemmel siyah renkler, yüksek kontrast ve geniş renk gamı sunan OLED ve AMOLED ekran çeşitleri, genellikle en iyi görüntü kalitesini sunar.
IPS ekranlarda renkler Amoled ekranlara göre daha soğuk gözükmesine karşın daha doğru ve gerçek görüntüler elde edilmektedir. Amoled ekranlarda ekran yanığı sorunu oluşabilmektedir. Özellikle aynı sayfada veya fotoğrafta uzun süre kalınca Amoled ekranlarda o görüntünün izi ekranda kalabilmektedir.
OLED'de kullanılan pasif ile AMOLED'de kullanılan aktif matriks arasındaki en çarpıcı farklar, hafiflik, düşük enerji harcanımı, elektrik iletimindeki verim sayesinde, AMOLED'de, OLED'e göre biraz daha yüksek görüntü kalitesi.
IPS, In Plane Switching (Düzlem İçi Geçiş) kelimelerinin kısaltmasıdır ve LCD (Liquid Crystal Display) teknolojisine dayanan bir panel türüdür. IPS panele sahip monitörler, TN ve VA muadillerine göre daya iyi ve güzel görüntü kalitesine sahiptir.
İlgili 15 soru bulundu
- IPS Ekranları Düzlem İçi Anahtarlama anlamına gelir (Piyasada, IPS varsayılan olarak "Üst Düzey Tam Renkli LCD'dir), - LED görüntüler Işık Yayan Diyot anlamına gelir (Piyasada LED TV aslında bir TFT TV'dir ancak LED arka aydınlatmalıdır.
Hayır yormuyor. Asıl VA panel düşük renk doğruluğu oranına sahip olduğu için göz yoruyor ve körlüğe sebep oluyor.
OLED, IPS LCD'den daha koyu siyahlar oluşturur ve daha iyi bir görüş açısına sahiptir. Ayrıca, OLED daha iyi bir kontrast oranına sahiptir. IPS LCD'ler grimsi resimleri veya siyah veya siyah renkli videoları görüntüler. Resimler veya videolar, LCD'de farklı bir açıdan bakıldığında daha az canlı görünür.
AMOLED ekranlarda arka ışık özelliği bulunmadığı ve her piksel ayrı ayrı aydınlatıldığı için renkler çok daha canlı ve parlaktır. Görüntüde netlik ve derinlik yüksektir. Ancak AMOLED ekranlarda kontrast, LCD ekranlara göre düşüktür. Bu nedenle AMOLED ekranın gerçeklik seviyesi de LCD ekrana göre geri kalabilir.
En iyi ekrana sahip telefonlar
DxOMark verilere göre 2023 yılı itibariyle en iyi ekrana sahip telefon Honor Magic 5 Pro oldu. Cihaz, okunabilirlik, renk ve akıcılık gibi birçok konuda ortalama 151 puan almayı başardı. İkinci sırada ise geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone 14 Pro Max karşımıza çıkıyor.
IPS Monitör Nedir? (IPS Monitör Teknolojisi) IPS (In-Panel Switching) monitörler zengin renkler üretmek için paralel şekilde hizalanmış sıvı kristaller kullanır. IPS paneller, sıvı kristallerin değişim düzenlerine göre tanımlanır. Bu monitörler, TN panellerin kısıtlamalarının üstesinden gelmek için tasarlanmıştır.
IPS ekran telefonlarda da tercih edilen bir teknolojidir. Bu sistem sayesinde telefon yalnızca dik konumdayken değil yan ve yatay şekilde tutulduğunda da renkler doğru şekilde görülmeye devam eder. Böylece telefonla oyun oynarken veya video izlerken de net görüntüye erişmek mümkün olur.
Geniş Görüş Açısı: IPS (In-Plane Switching) teknolojisi, diğer ekran teknolojilerine kıyasla daha geniş bir görüş açısı sunar. Bu, monitörün farklı açılardan bakıldığında renklerin ve görüntülerin daha az bozulmasını sağlar. Renk Doğruluğu ve Daha Canlı Renkler: IPS paneller, yüksek renk doğruluğuna sahiptir.
AMOLED ekran teknolojisi her yerde, her alanda, her cihazda ortalama bir görüntü kalitesi sunuyor ancak OLED ekranların sunduğu koyu renk tonlarını ve kontrast oranını hiçbir AMOLED ekranda kolay kolay bulamazsınız. Yine de AMOLED ekranların dar alanlarda çok daha başarılı bir yapay kontrast sunduğunu söyleyebiliriz.
Rekabetçi oyunlarda hız önemliyse TN paneli, renk doğruluğu ve geniş izleme açıları aranıyorsa IPS paneli, kontrast ve siyah seviyelerde performans ön plandaysa VA paneli tercih edilebilir.
AMOLED ekranlar, kullanıcılarına pek çok avantaj sunar. Enerji tasarrufu sağlamaları, söz konusu avantajların başında yer alır. Arka ışığa sahip ekranlara göre enerji harcama oranları da çok daha azdır. Dolayısıyla AMOLED ekran ömrü son derece uzundur.
Bu cihazların en öne çıkanları arasında Samsung, Xiaomi ve Oppo gibi markalar yer almaktadır. Iphone telefonlarda ise AMOLED ekran kullanılmamaktadır. Apple ürünlerinde kendi üretimi olan Retine ekran teknolojisini kullanmaktadır. Özellikle Samsung Galaxy S20 Note, AMOLED ekran teknolojisiyle ön plana çıkmaktadır.
Beyaz ekranda tam parlaklık açılacak. Ekranı dikkatlice inceleyin. Iz görüyorsanız AMOLED yanığı oluşmuş demektir.
Super AMOLED, renk doğruluğu ve parlaklık açısından da genellikle AMOLED'e kıyasla daha iyidir, çünkü ekranın daha fazla ışık yaymasını sağlar. Her iki teknoloji de, LCD (Liquid Crystal Display) ve diğer ekran teknolojileriyle karşılaştırıldığında daha yüksek kontrast oranları ve daha geniş görüş açıları sunar.
OLED ekranın PWM frekans aralığı 50 ila 500 Hz ve LCD'nin ise 1000 Hz'nin üzerinde başlıyor. İnsan gözü 250 Hz'e kadar titremeye duyarlı olduğunu belirtelim. Bu yüzden OLED ekranlarda titreşimler siz görmesiniz bile beyniniz bu titreşimleri algılıyor ve başınızın ağrımasına neden oluyor.
OLED, günümüzdeki en iyi ekran teknolojileri arasında yer alır. OLED ekranlı cihazlar, kullanıcısına gerçek tonlara en yakın renkleri sunarak görsel kaliteyi üst düzeye taşır. Tam anlamıyla görsel bir şölen yaşatan bu teknoloji, izlenilen her görüntüden keyif alınmasına olanak sağlar.
IPS ekran, 16.7 milyon farklı renk üretebilen 8 bit RGB renk derinliğine sahiptir. IPS ekrana hangi açıdan bakarsanız bakın tutarlı kontrast ve parlaklık seviyeleri gösterecektir. Geniş görüntüleme açısı ve arkadan aydınlatma sayesinde IPS ekran güneş ışığında altın bile görüntülenebilir.
Karanlık modu kullanmak, keskin, parlak beyaz bir ekrana göre gözleri daha az yorduğu için yararlıdır. Ancak, karanlık bir ekran kullanmak, göz bebeklerimizin bilgi almak için daha fazla büyümesini gerektirir.
Flicker-Free monitörler tercih edin. PWM dedikleri olay arka ışığı devamlı açarak kapatarak genelde göz yorgunluğunu yaratır.
Titreşimsiz bir monitör – sabit bir ışık akışı sağlayan bir ekran – seçmek, gözlerinizi korumak için yapabileceğiniz en sağlıklı seçimlerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri