Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden cildi korumak üzerine üretilmiş olan güneş kremleri, kullanıcıların yaşadıkları bölgenin mevsim koşullarına ve kullanıcıların cilt özelliklerine uygun olarak farklı çeşitlere sahiptir. Bu çeşitler içerisinde 90 faktör güneş kremi ürünü de yer alır.
Güneş kremlerinin üzerinde yer verilen koruma faktörleri (SPF) hafif, orta ve yüksek koruma olarak üçe ayrılıyor. Buna göre SPF 4 ila 12 arası hafif, SPF 12 ila 30 arası orta ve SPF 30 üzeri değerler yüksek koruma sağlıyor.
Yani 20 SPF derecesine sahip bir ürün 100 - (100/20)= 95 formülüyle UV ışınlarının %95'inden koruma sağlarken, 30 SPF yaklaşık %97'sinden, 50 SPF %98'inden korur. Ancak 100 SPF bile olsa hiçbir ürün asla %100 koruma sağlamaz, ancak %99 civarı koruma sağlar.
50 Faktör Güneş Kremiyle Yüksek Koruma
Güneş kremleri; rakamsal olarak 15, 20, 30 ve 50 değerlerinde farklı faktörlere sahiptir.
İlgili 37 soru bulundu
Güneş kremlerinin 20 ve 30 faktör değerleri de bulunur. Aynı zamanda 100 faktör yüksek korumaya sahip güneş losyonları da var. Birçok markanın geliştirdiği güneş ürünleri içerisinde faktör seçenekleri de sunulur.
En yüksek SPF değeri 50+ olarak kabul edilir. Uzmanlar cilt sağlığı için 30-50 arasındaki güneş koruma faktörünün yeterli olduğunu belirtmektedir.
Güneş kremlerinin üzerinde SPF (Sun protection factor) adı altında bir değer bulunur ve bu değer, kremin cildi güneşten koruma gücünün bir göstergesidir. Uzmanların büyük bir kısmı en az 15 SPF, açık havada uzun vakit geçirilen durumlarda ise en az 30 SPF içeren güneş kremlerinin kullanımını önerir.
Sadece siz yetişkinleri değil bebeklerinizi ve küçük çocuklarınızı da güneşin zararlı etkilerinden doğal bir şekilde koruyan herbal güneş koruyucu krem spf 100 max, tüm cilt tipleri için uygundur.
PA++ ibaresini görüyorsanız bu da cildinizi UVA ışınlarına karşı 4 ila 8 saat arasında koruma sağlayabileceği anlamına gelmektedir. PA+++ ise cildi 8 saat üzerinde koruma sağlamaya yardımcı olacağı anlamına gelmektedir.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Güneş Kremini İki Saatte Bir Yenile!
Güneş kremi ile ilgili bir diğer önemli nokta ise gün içerisinde sık sık yenilenmesi gerektiği. Uzmanlar genellikle iki saatte bir yenilemenin yeterli olduğunu söylüyorlar.
Güneş kremi dendiğinde akla ilk olarak La Roche-Posay geliyor. Ipsos tarafından gerçekleştirilen Eylül 2022 tarihli araştırma raporu sonuçlarına göre, dermatologların en çok reçetelediği marka olan La Roche-Posay, 1896 yılında Fritz Hoffmann-La Roche tarafından İsviçre'nin Basel kentinde kuruldu.
2- Cilt hassasiyetiniz yüksekse veya beyaz tenli iseniz güneş koruma faktörü yüksek olan kremleri tercih etmelisiniz. SPF 40-50 aralığında başlayıp yavaş yavaş kreminizi SPF 30 koruma faktörüne kadar indirebilirsiniz.
SPF 30'a kadar orta koruma, SPF 30 ve üstü yüksek koruma… SPF 15 yüzde 94 koruma sağlarken, SPF 30 ve üstü ise yüzde 97 koruma sağlıyor.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Sun Protection Factor yani güneş koruma faktörü anlamına gelen SPF, genelde 15 ile 50 arasındadır. Değer ne kadar büyük olursa ürünün koruma etkisi de o kadar güçlüdür. Örneğin; SPF 50 bir güneş kremi SPF 15 bir kreme göre daha yüksek koruma sağlar. Cilt uzmanlarının tavsiye ettiği değer genelde 30 SPF'dir.
Dolayısıyla tenimizin sağlığını korumak için de 50 faktörlü güneş losyonu, köpüğü kullanırız. Güneş koruyucu kışın da kullanılmalıdır. Yazın cildimize sürdüğümüz kadar çok faktörlü olmasa da en azından 30 faktörlü losyon kullanmalı ve tenimizin sağlığını korumalıyız.
İçeriğinde bulunan Tip 1 ve Tip 3 Kolajen sayesinde cildin kolajen ihtiyacına destek olarak cildi kolajen kaybına karşı korumaya ve güneşe bağlı kırışıklık oluşumunu yavaşlatmaya yardımcı olur. Foto yaşlanma belirtilerini(kırışıklıklar, ince çizgiler ve koyu lekeler) önlemeye destek olur.
Esmerler için güneş kremi kaç faktör olmalı? Güneşin zararlı UV ışınlarının neden olduğu cilt hasarı ve kanser riskini en aza indirmek için esmerler de yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanmalıdır. Genel olarak en az SPF 30 olan bir güneş kremi önerilir.
Sabah veya akşam saatleri gibi güneş ışınlarının etkisinin daha az olduğu zamanlarda düşük SPF'li koruyucular kullanabilirsiniz. Güneş ürünlerinde en çok tercih edilen SPF30 ve SPF50 ürünlerdir. Öğle saatlerinde güneşe maruz kalacaksanız SPF50 ve üzeri koruyuculuğa sahip ürünler kullanmanız önerilir.
Bu dönemlerde ise 50 SPF değerine sahip güneş kremlerinin tercih edilmesi doğru olacaktır. Kış aylarındaki bulutlu günlerde ise 30 SPF değerine sahip kremleri tercih edebilirsiniz. Kışın güneş kremi kullanılır mı sorusunu soran kişilerin aklına takılanlardan biri de karlı havalarda sürülmesi gerekip gerekmediğidir.
Normal koşullarda 2 saatte bir güneş kreminizi yenilemeniz önerilir. Eğer denizde zaman çok geçiriyorsanız ya da vücudunuz sık sık suyla temas ediyorsa 1 saatte bir kreminizi yeniden sürmenizi öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri