Beşiktaş Sinoplular Derneği Başkanı Rıfat Örnek, Karadeniz'deki en güzel hamsinin Sinop'ta yakalandığını belirtti.
Ancak yalnızca Karadeniz bölgesi'ndeki Trabzon, Rize, Sinop, Ordu, Giresun, Samsun, ve Artvin'den değil Fransa, İspanya, Peru, Venezuela, Korsika, Rusya, Sardinya, Tunus, İtalya, Çin, Gürcistan, Japonya ve Yunanistan gibi dünyanın dört bir tarafından bir çok ülkede tanınan ve yemekleri yapılan bir balıktır hamsi.
En çok Karadeniz, Azov Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz'de yaşamaktadır.
Nisan ayında da yumurtlamak üzere Karadeniz'e çıkar. Ayrıca Marmara hamsisi denilen yalnız Marmara'da çıkan daha küçük ve göç etmeyen bir hamsi türü de vardır. Aynı tür Kuzey Ege'de de bulunur.
Hamsi özellikle Karadeniz ve Azak Denizi'nde bol miktarda bulu- nan bir balık türü. Bu balığın Karade- niz'deki türleri, Engraulis encrasico- lus ponticus ve Engraulis encrasicolus maeticus.
İlgili 23 soru bulundu
Karadeniz'in incisi, balık tezgahlarının gözdesi hamsi, anavatanı Karadeniz'e İstanbul'dan kamyonlarla gönderiliyor.
Hamsi, yerel adıyla "Karadeniz hamsisi" olarak tescillenirken, balık, "vücudunun sırt kısmı siyaha yakın yeşilimsi, karın kısmı gümüşi beyaz ve yan tarafları parlak" şeklinde tarif edildi.
Karadeniz'de palamut yerini hamsiye bıraktı
KARADENİZ'de, av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle 'Vira bismillah' diyen ve denize açılan balıkçıların ağları, palamudun ardından hamsiyle doluyor. Rize'de hamsinin kilosu, iriliğine göre 20- 60 liradan satılıyor.
Marmara Denizi'nde hamsi çok bol. Göz ve radarlarla yapılan gözlemlerde bazı bölgelerde daha yoğun görünüyor. Gözlemlediğimiz kadarıyla şu anda Marmara Denizi'nde bol miktarda hamsi görülüyor.
Karadeniz hamsisi orta boy olur, tombul olur ve lezzetli olur. Ege'deki hamsi iri olur ama saman gibi tadı, tuzu olmaz.
Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
Kilosu 70 ila 80 TL arasında değişiyor.
ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Francisco'da havadan balık yağıyor. Körfez Bölgesi'ndeki halk yol, kaldırım ve çatılarda hamsi buluyor.
Kaynak: University of Delaware. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Levent Bat, 'beroe ovata' adlı bir tür deniz anasının, başta hamsi ve çaça olmak üzere çeşitli balık stoklarının artmasına neden olduğunu söyledi.
Balıklar bayatlamaya başladığında, deri yüzeyindeki patlaklık azalır. Özellikle balığın karın tarafında ufak buruşmalar meydana gelir. Taze balığı anlamanın bir diğer yolu ise parmakla derisine bastırmaktır. Eğer bastırdığınızda oluşan çukur hemen düzeliyorsa, balığın taze olduğu anlaşılır.
Sedat Gönener, hamsinin bol ve lezzetli olabilmesi için kulağına kar suyunun kaçması gerektiğini belirterek, “Çünkü hamsi soğuk havayı sever. Eğer hava şartları uzmanların dediği gibi soğuk olursa hamsi de bol olur. Hamsi için deniz suyu sıcaklığının 10 derecelerde olması gerekiyor.
İstanbul'da tüketilen iri hamsinin büyük bölümünün Akdeniz hamsisi olduğu anlaşıldı. Karadeniz'le özdeşleşen hamsi bu yıl Marmara'ya Akdeniz ve Ege'den geldi.
Büyüğüne kofana, küçüklerine sarıkanat, çinakop ve defne yaprağı denir. Muamele istemez, sadece ızgara yeter. Bir coğrafyaya 'kimlik' olacak kadar yakışmıştır; onsuz Karadeniz düşünülemez. Karadeniz hamsisi Marmara hamsisinden daha lezzetlidir.
Hamsi Hamsi ya da Avrupa hamsisi (Engraulis encrasicolus), bir balık türü.
hamsi ne rus balığıdır. nede laz balığıdır. binanaleyh hamsi balık değildir.. sarışın, renkli gözlü, koca burunlu ise laz balığıdır o.
Özellikle vücudun kış aylarında daha çok ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitamini ihtiyacını karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Hamsi kılçığı ile yenilmesi tavsiye edilen küçük balıklar arasındadır. Balık kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için çok önemlidir.
Karadeniz yöresi ile özdeşleştirilen hamsi balığı, aynı zamanda Marmara Denizi, Akdeniz ve Azov denizinde de yaşamakta olan bir balık türüdür. Hamsi balığının yaklaşık olarak 400 metre derinliğe kadar yapabildikleri bilinmektedir.
Balıkçıların belirttiğine göre Karadeniz hamsisine göre Marmara hamsisi daha da lezzetli olsa da, Marmara hamsisinin yıl boyunca bolca çıkması bu fiyat farkı oluşturuyor.
Taze balığın gözleri parlak ve canlıdır. Bayat balıklar solgun bakar ve göz çevresinde az da olsa kanama görülür. Kanlı gözleri olan balıkları seçmemelisiniz. Mevsiminde tutulan balıklar tazedir ve dolayısıyla gözleri de parlak olur.
Hamsi biraz daha küçüktür ve koyu kırmızımsı gri ete sahiptir. Sardalya beyaz etli daha büyüktür. Sardalyanın aroması, özellikle konserve çeşitleri olmak üzere hamsiden daha az yoğundur. Bu balıkları taze yiyebilirsiniz, ancak genellikle konserve edilirler ve bu da besin bileşimlerini değiştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri