Ahşap masa yapımında en çok tercih edilen ağaç türü ceviz ağacıdır. Ceviz ağaçlarında iki farklı renk tonu yakalamak mümkündür. Piyasada bulunan Amerikan cevizi olarak bilinen ceviz ağacı özü siyah kenarları ise daha açık renklidir. Yerli ceviz ağacının ise özü ve kenarları daha koyu renklidir.
En iyi ahşap masa genellikle meşe ağacından yapılır. Meşe ağacı, dayanıklılığı ve estetik görünümü ile bilinir. Ayrıca, meşe ağacının işlenebilirliği de yüksektir, bu da dekoratif mobilya üretiminde tercih edilmesinin bir diğer nedenidir.
Eğer masayı dış mekanda kullanacaksanız masif kaplama meşe tercih edilebilir. Günümüzün modern evlerine ayak uydurmayı sağlayan ladin masalar ise hem dekoratif olmaları hem de dayanıklı olmalarından iyi bir tercihtir.
Ladin ağacı iç ve dış mekanlarda kullanılabilen oldukça dayanıklı bir ağaç çeşididir. Özgül ağırlığı 470 kg metre küptür. Çam ağacından daha hafif olmasına rağmen ladin ağacı da inşaat sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra dış alanlarda kullanılmadan önce koruma işlemi gerçekleştirilmelidir.
Ceviz ağacından yapılan masalar dayanıklı ve sert yüzeye sahip oldukları için daha az zedelenirler. Ayrıca ceviz ağacı sert ağaç grubuna girdiği için gözenek yapıları daha küçüktür.
İlgili 28 soru bulundu
Gürgen ağacı mobilya sert ve dayanıklıdır, bu nedenle özellikle sandalye ve masa modellerinde tercih edilir.
Masa Yapımı Hakkında Sıkça Sorulanlar
Meşe, Kestane, Kayın ve Ceviz vb sert ağaç türlerinden ahşap masa yapılabilir. Çam ve ladin ağacı gibi yumuşak ağaçlar da müşterilerimiz tarafından tercih edilmektedir.
MDF ahşap, yüksek mukavemeti, düzgün yüzeyi ve işlenebilirliği ile de öne çıkar ve her alanda tercih edilir. MDF ahşap malzeme mobilyaların kaplaması, çekmece, dolap, raf ve kapı gibi birçok farklı mobilya parçasının üretiminde kullanılabilir.
Balsa Ağacı
En sağlam ağaç sıralaması yapıldığı zaman balsa ilk sırada yer almaktadır. Güney Amerika'da yetişen bu ağaç bol yağışlı bölgelerde kolaylıkla yetişmektedir. Bunun yanı sıra sıcak iklimlerde de balsa ağacının yetişme ihtimali daha yüksektir.
Ladin ağaç masa yine aynı avantajları sunan estetik görsel imkanı sayesinde sıkça tercih edilen bir seçenektir.
Bahçe mobilyası yapımında kullanılabilecek üç ana ağaç türü vardır: Meşe, Akçaağaç ve Kiraz şeklindedir. Her ahşap türü, ahşaptan yapılmış bir bahçe mobilyası seçerken göz önünde bulundurulması gereken kendine özgü özelliklere sahiptir.
Bu durumda en pahalı mobilya ağacı olarak bilinen ağaç ise Bubinga ahşabı olmaktadır. Bubinga ağacı, Batı Afrika ülkelerinde görülen bir türdür ve mobilya üretiminde sıkça ilgi görmektedir. Bubinga ağacına Abanoz ağacı, Kokobolo ağacı, Dalbergia ağacı ve Menekşe ağacı da eklenebilir.
Boya ve verniği iyi tutması da en önemli özellikleri arasında yer alan Huş ağacı mobilya üretiminde genellikle tercih edilmektedir. Diğer mobilya ağaçları ise, karaağaç, ceviz ağacı, Akasya ağacı, kiraz ağacı, maun ağacı da kullanılmaktadır.
7. Sedir Ağacı
Hafif ve yumuşak bir ağaç türü olan Sedir ağacı, 50 metreye kadar çıkabilen bir uzunluğa sahiptir. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen Sedir ağacı, birçok alanda kullanılır. Özellikle mobilya üretiminde dekoratif ürünler ile kendini gösteren sedir ağacı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir.
2- Vazgeçilmezlerden: Masif Ahşap Masa Türü Akçaağaç
Hala sert ağaç olarak kabul edilir, ancak diğer sert ahşap masalardan daha fazla çentik sahibidir ve çiziklere karşı hassastır. Masif akçaağaç, ahşabı pürüzsüz hale getiren çok sıkı bir damara sahiptir. Boyamak çoğu zaman güzel bir sonuç verir.
Çam ağacı diğer ağaçlara göre daha yumuşaktır. Çam masif panel en uygun masif türlerinden biridir. Genelde orta sehpa, TV sehpası, çalışma masası ve kitaplık gibi daha ufak ürünlerde kullanılır.
Suntanın Ya Da Ahşabın Kalınlığı
Normal bir marangoz suntası olarak düşünmemek gerekir. Suntanın kalitesi kalınlığından ve dokunulduğu zaman ele sağlam gelmesinden anlaşılır. Alınan dolap, konsol veya masa her ne ise kalın olması gerekir. Gerekirse metre ile milimetrik ölçüm yapabilirsiniz.
Masif ahşap ile üretilen ürünlerde Çam, Köknar, Ladin, Ihlamur, Kayın ve Gürgen gibi ağaç türleri kullanılır. Pek çok işlenmiş ahşap türüne göre kolay bükülmez. Masif ahşabın onarımı; kaplamalara veya diğer işlenmiş ahşaplara göre daha kolaydır, bu da birçok proje türü için sıklıkla kullanılmasının nedenidir.
Ynt: Balta sapı hangi ağaçtan veya ağaçlardan olur ? En iyisi kızılcık ve şimşir. Sonra sırasıyla karaağaç meşe kayın kestane. Hepsinden yapabilirsiniz.
Kaliteli bir mobilyanın ana malzemesinin özelliği oldukça önemlidir. Genel olarak yapılan mobilya ürünlerinde MDF (masif ahşap) ve suntalam malzemeler öne çıkmaktadır.
Peki hangi ağaç türleri klasik mobilya üretimine uygundur? Sağlam ve kaliteli bir mobilya üretimi için gürgen ağacı oldukça uygun bir türdür. Daha çok Karadeniz Bölgesi'nden yetişen gürgen ağacı sert ve dayanıklı yapısı ile özellikle klasik mobilya üretiminde çok tercih edilmektedir.
Ağaç kesildikten sonra ham tomruktan biçilerek ortaya çıkan, kaplanmamış ve doldurulmamış som ve katkısız ahşaba masif ahşap denir. Masif ahşap, yapıştırıcı maddelerle sıkıştırılarak yapılan suni ahşap türleri gibi değildir, tamamen natürel ağaç liflerinden meydana gelir.
Masanın malzemesini seçerken, dayanıklılık, bakım kolaylığı ve kişisel tarzını göz önünde bulundurmalısın. Bu, hem sağlamlık hem de estetik açısından seni uzun yıllar memnun edecektir. Ahşap, kaplama, cam ve metal gibi birçok farklı malzeme arasından seçim yapabilirsin. En çok tercih edilen malzeme ahşaptır.
En dayanıklı dış mekan masası teak ağacından yapılmaktadır. Ceviz, çam, gürgen, meşe vb ağaçlar daha kolay çürüdüklerinden dış mekan kullanımı için kısa ömürlü ağaçlardır. 2- Yumuşak ağaçlar daha kolay ezilip çizildiği için masa yapımında sert ağaçların seçilmesi daha doğru olacaktır.
Masaların Hangi Malzemelerden Üretildiğini Öğrenin
Meşe, ceviz, akçaağaç, maun gibi ağaçlar dayanıklı yapılarıyla dikkat çeker. Masaların iskeletleri ahşap ya da metal gibi ürünlerden oluşturulabilir. Masaların üst kısımlarında cam malzemeler yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri