En İyi Mutfak Dolabı Malzemesi Nedir? Dolapların kapak kısımlarında ve ana gövdelerinde kullanılabilecek en iyi malzeme MDF olarak gösterilir.
Malzeme seçimini belirleyen en büyük fark; dolaplarınızın su ile temas edip etmediğidir. Mutfak gibi su ile sürekli temas eden bir alanda suya daha dayanıklı olan MDF malzemenin kullanıldığı lake kapakların kullanılması daha avantajlı olur.
Akrilik kapak uzun süre kullanımda güneş ışığına dayanıklılık gösterebilir fakat lake kapak için bu süre daha kısadır. Lake kapak nem ve buhara, akrilik kapaktan daha uzun vadede dayanıklılık gösterebilir. Akrilik kapakta çizilmez özelliği ön planda iken lake kapakta bu özellik fazla ön planda değildir.
LAKE KAPAĞIN DİĞER KAPAKLARDAN FARKI NEDİR ? Lake kapaklar ise ham MDF üzerine Polyester astar atılıp daha sonra poliüretan boyalarla boyandığı için, boya MDF ile %100 kaynaşır.. Boyama ile MDF'nin dış ortamla irtibatı tamamen kesilmiş olur böylece kapaklarınız buhardan,nemden ve sudan asla etkilenmez.
Hem membran hemde lake kapakta hemen hemen istenilen model bir mutfak dolabı yapmak mümkündür. bu ikisi arasında tercih yapmak tamamen fiyat ile ilgilidir. Lakede el işçiliği biraz fazla olduğundan dolayı fiyatı membrana oranla iki katı fazladır.
İlgili 31 soru bulundu
Membran kapak sararır mı? Membran, genellikle pencerelerde kullanılan PVC malzemesiyle kaplandığı için sararma, solma yapmaz. Bununla birlikte sadece bir yüzeyi, yani dış tarafı PVC kaplama yapıldığı için, mutfak eşyalarına MDF harici yapay bir malzemenin temas etmemesi sağlanmış olur.
Membran mutfak desen ve renk çeşitliliği bakımından çok zengin, parmak izi ve leke tutmayan ve ekonomik bir ürün olarak karşınıza çıkar. Lake ise membran mutfağa göre daha parlak, istediğiniz rengi oluşturabileceğiniz, buhar ve nem gibi etkenlere karşı dayanıklı ve uzun ömürlü bir ürün olarak ön plana çıkar.
MDF'nin kullanım ömrü kullanış tarzı ve ürünün maruz kaldığı etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu anlamda ham MDF ömrü 10 yıl olurken MDF Lam ömrü ise 20 yıla kadar çıkmaktadır.
Lake kapaklara sahip mutfak dolapları mutfak dekorasyonlarında en çok tercih edilen konumdadır. İstenilen renklerde elde edilebildiği için dekorasyonunuzun rengine kolaylıkla uyum sağlar. Lakenin cilalanma aşamasında ne kadar kaliteli bir lak kullanılmışsa ve ne kadar çok kat atılmışsa sararma riski de o kadar azalır.
MDF çeşitlerinden biri de duralit MDF'dir. Duralit, çok kolay işlenebilen bir levhadır. Dayanıklıdır ve deforme olma olasılığı azdır. Bu nedenle en çok tercih edilen MDF modellerinden biridir.
Lake mutfak dolaplarında parlak seçenekler her zaman daha popüler olduğu için kimileri lake mobilyaların yalnızca parlak yüzeylere sahip olabileceğini sanabiliyor. Oysa lake uygulaması mat cila ile de yapılabiliyor ve aynı pürüzsüzlük ve akıcı şık görünüm mat lake mutfak dolaplarında da kendini gösteriyor.
Evet, akrilik dolaplar en uzun ömürlü mutfak dolaplarıdır. Bu özelliğini kaplamasının kalitesinden almaktadır. Yüzeyinde ayrıca bir koruyucu malzeme bulundurması sebebiyle sararmaz ve solmaz.
Akrilik Mutfak Dolapları MDF yüzeyin tutkal ve presle yapıştırılmasıyla oluşur. Akrilik mutfak dolaplarının parlak bir yüzeyi vardır ve onlarca farklı renk seçeneğine sahiptir.
Akrilik kapaklar iyi malzemeden üretildiğinde membran kapaklara göre daha uzun ömürlü olmaktadır. Bunun yanında özellikli olarak çizilmelere ve dış etkenlere karşı daha dayanıklı olan dolap kapaklarındandır. Sadece parlak modellerin daha fazla silinmesi gerekir.
Mdflam mutfak dolaplarında dayanıklılık açısından daha çok tercih edilmesi gereken gövde malzemesidir. Mdflam suntalama göre su ve nemden daha az etkilenen bir malzeme olduğundan mutfaklarda bu malzemeden yapılmış gövdeler kullanmak dolapların uzun ömürlü olması, dayanıklı olması açısından daha doğru olur.
Ancak kalitesiz bir laka ile cilalanır ve kat sayısı olması gerekenden az atılırsa, güneş ışığına fazla maruz kalan lake mobilyalarda az da olsa sararma meydana gelebilir. Bu nedenle, özelliklerinden tam yararlanabilmek için kaliteli bir lake mobilya kullanılması gerekir.
Akrilik kapaklar, ham mdf üzerine 0,5-2 arası ABS/PMMA nın laminasyonu ile elde edildiğinden kapak kalınlığının 18 mm den fazla olması gerekir. Bir diğer yöntemi de kapak kenarında yer alan pvc bantın sökülmesi ile kapağın akrilik olup olmadığı anlaşılabilir.
Eskisi gibi büyük kulpların yerine düşünülen kulpsuz modellerin daha kullanışlı olduğu da düşünülmekte. Çok fazla tercih edilmesinin nedeni mutfakta sade bir görüntü oluşturması ve göz yormaması. Kalabalık görüntünün aksine mutfağı daha büyük ve modern gösteren bu modeller her türlü mutfak için uygun oluyor.
Sunta neme ve suya dayanıklı değildir, maruz kaldığında genişler ve bükülür. Bu nedenle özellikle suyla temas edecek mobilyalarda daha çok MDF levhalar tercih etmelisiniz. Suntanın MDF'ye göre avantajı ise vida tutma özelliğinin daha iyi olmasıdır.
Ancak çıplak MDF levhalar suya maruz kaldığında suyu emme eğiliminde olurlar. Bu nedenle, özellikle ev dekorasyonunda MDF kullanımını tercih edenlerin nem ve suya karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Uzun ömürlü bir kullanım için laminasyon veya suya dayanıklı kaplamalar kullanmak daha güvenli bir seçenektir.
Renk ve desen çeşitliliği açısından suntalam renkleri MDF'den daha kısıtlı seçeneklerden oluşur. MDF ile suntalam fiyatları arasında ise yaklaşık % 30'luk bir fark bulunup; MDF daha pahalıdır.
Örneğin bizim ustalarımız akrilik ve high gloss kapaklar ne kadar benzer malzemeler olarak bilinse de bir bakışta iki kapak türünü ayırt edebilirler. High gloss kapaklar daha iyi yansıtıcı olmasına rağmen, mdflam yüzeye yapışırken pvc yüzeyi ince olduğu için portakal kabuğu görünümünde bir yüzeye sahiptir.
Mat beyaz mutfak dolabı modelleri dolapların vazgeçilmezi olmayı başarmıştır. Diğer kapak modellerine göre kolay kir ve leke tutmazlar. Bundan dolayı kullanışlıdır. Tabi eksi tarafları da vardır.
Lake mutfak dolabınızı temizlerken yalnızca ılık su kullanmanız yeterli oluyor. Lake mutfak dolaplarında derinlemesine temizlik istiyorsanız da, ılık su içerisine cam temizleyici ürün eklemeniz gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri