Karaciğer kisti tedavi edilmediğinde yaşanacak durumlara ek olarak “Karaciğer kist kaç cm tehlikelidir?” sorusunun yanıtı da merak edilir. Kist 4 cm'den büyükse gerekli tanının konulması önemlidir.
Basit Karaciğer Kistleri
Çapları birkaç mm olabileceği gibi 20 cm ve üzeri çaplara ulaşabilir. Septasyonları yoktur, kistler unilokülerdir. Ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi taramalarında yetişkin popülasyonda %3 sıklıkta görülmektedir. Çoğu zaman karaciğer sağ lobunun alt yüzündedirler.
İyi huylu veya basit karaciğer kistlerinin çoğu genellikle tedavi gerektirmemektedir. Ancak kistin çok büyük olması ve çapı 4 santimetreden fazla olması halinde kistler vücuttan alınır. Benzer bir şekilde kist gelişimi vücutta çeşitli semptomlar yaratıyorsa yine kistlere müdahale edilir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Karaciğer Kisti Belirtileri
Kistler, genişlediğinde patlayabilir ya da diğer organları sıkıştırarak, şişkinlik, doluluk hali ve karnın sağ üst kısmında ağrıya sebep olabilirler. Parazitik kistler (ekinokokkozis), ateş, kanlı balgam ve deride şiddetli kaşıntıya yol açabilirler.
İlgili 38 soru bulundu
Karaciğer Kistleri Teşhisi
Çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşum gösteren kistler kendini hemen belli etmez. Ancak zamanla boyutsal olarak büyüme göstererek çeşitli baskıların oluşmasına neden olur. Bu nedenle tedavisi geciken kistler, farklı hastalıkları beraberinde getirerek kişinin hayatını tehdit edebilir.
Ultrasonografi ile 25 mm den büyük follikül kistleri yumurtalık kisti olarak kabul edilmektedir.
Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir. Çünkü bu kistler çok başarılı bir cerrahi yapılmazsa tekrar edebilen kistlerdir.
Follikül kisti: Gençlerde en sık rastlanan yumurtalık kist tipidir. Genelde bulgu vermezler, ancak adet gecikmesine neden olabilmektedir. Gelişen yumurta hücresinin çatlamaması ve büyümeye devam etmesi sonucu oluşur. Büyüklükleri genelde 2-3 santimetredir ve tedavi gerektirmez.
Karaciğer kistinin ilacı ya da başka bir ameliyatsız tedavi yöntemi yoktur. Tek tedavi yolu cerrahidir. Ameliyatla karaciğerdeki kistlerin alınması gerekir. Cerrahi yöntem kistin büyüklüğüne, yerine ve sayısına göre değişiklik gösterebilir.
Karaciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir? Karaciğer kanserinin erken dönemde çok özgün bir bulgusu yoktur. O nedenle de tanı konduğunda kanser genellikle büyük boyutlara ulaşmış olarak bulunur. Sıklıkla, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, sarılık, karında sıvı toplanması gibi bulgular görülür.
Genellikle giderek büyür ve komşu organlara yayılabilir.
Normalde karaciğer büyüklüğü 15-16 cm civarındadır. Karaciğer büyümesi durumunda ise karaciğer 21-22 cm ye kadar çıkabilmektedir ve hastalara sağ üst karın bölgesinde rahatsızlık vermektedir.
Karaciğer kanserinin yayılımının belirlenmesinin ardından evresi tayin edilir. Evre 1: Karaciğer kanserinde oluşan kötü huylu yapı sadece karaciğerde bulunur. Evre 2: Karaciğer kanseri 3 santimetre boyutun altında birden fazla kanser dokusu varlığında ya da kan damarlarına yayılım tespit edilmesi halinde kabul edilir.
Makroskopik olarak, tümör iyi sınırlı, sert yapıda, genellikle 2-3 cm çapında subkapsüler kitledir. Semptomlu hastalarda lezyonlar, 4-7 cm çapında ve nadiren multipldir.
Yumurtalıklarda kan birikimi sonucu oluşan kistler de koyulaşarak, çikolata kıvamına gelir. Çeşitli boyutlarda olabilen bu kistlere, 3 cm'nin altındaysa ve bir rahatsızlık vermiyorsa dokunulmaz. Ancak kişiyi rahatsız ediyorsa ya da hamileliğe engel teşkil ediyorsa ameliyat edilebilir.
Ameliyata genellikle kistin boyutu 8 cm ve daha büyükse, kanser şüphesi bulunuyorsa ve kist ağrıya sebep oluyorsa karar verilir. Kist başlangıçta küçükse ancak giderek tehlike oluşturacak bir boyuta gelirse de ameliyat uygun görülür. Yumurtalık kistleri ya cerrahi operasyon gerektirir ya da ilaçlı tedavi uygun görülür.
Küçük ve iyi huylu kistler, takip altında tutulur ve gerekli görüldüğünde ilaçla tedavi edilebilmektedir. Ancak, daha büyük boyutlu ve hasta için risk oluşturan kistler de mevcuttur. Bu tür kistler genellikle cerrahi bir müdaheleye ihtiyaç duymaktadır.
Bu kistler 5 cm civarından daha büyük olmadığı veya bir komplikasyona sebep olup ağrı yapmadığı taktirde bir tedavi gerektirmez. Kendiliğinden yok olurlar ve adet dönemindeki kanamayla atılabilirler.
Büyüklüğü 5-15 cm arasında değişen bu kitlelerin kötü huylu olma ihtimalleri yüzde 30 olduğu gibi, kendiliğinden kaybolma görülmez. Tedavi için cerrahi müdahale gerekir. Müsinözkistadenom: Hastalarda görülen en büyük kistlerdir. Büyüklükleri 15-30 cm arasında değişir.
Kist vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalı
Hastaların birçoğunda sadece kasık ağrısı şikayeti bulunur. Yumurtalık kistlerine bağlı kasık ağrısı genellikle çok şiddetli değildir. Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir.
Kistlerin tedavileri:
Vücudun her hangibir bölgesinde görülen kistlerin tedavisi de sıklıkla Genel Cerrahi'nin kapsama alanına girmektedir. Kistlere uygulanan değişik tedavi modalitelerinin çoğu genel cerrahinin ilgi alanı içerisindedir.
Genel anestezi altında yapılan ve ortalama 60 dakika (45-150 dakika) süren bu ameliyat sonrasında hastalar, genellikle 5-6 saat içinde sıvı gıda, ertesi sabah normal gıda almaya başlarlar ve klinik seyre göre 1-2 gün içinde eve gönderilirler.
Prof. Dr. Yaprak, karaciğere fayda sağlayan gıdaları ise şu şekilde sıraladı: "Omega-3, Selenyum, Glutatyon, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır. Glutatyon karaciğerde üretilen ve karaciğerin detoks kabiliyetini sağlayan esas antioksidandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri