En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
B12 vitamini, folik asit, C vitamini, bakır ve protein içeren besinler kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasında yer alabilir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, balık, kuru meyveler, baklagiller ve tahıllar, bu besin maddelerini içeren sağlıklı bir beslenme planı kan yapımını destekler.
Anemi veya kansızlığa iyi gelen bazı doğal besinler söz konusudur. Özellikle pekmez, tahin helvası, kuru incir, kuru üzüm, kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, tavuk, karaciğer, böbrek gibi sakatatlar kansızlığa iyi gelir. Bunlarla birlikte dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kan yapan meyveler arasındadır.
Demir, B12 vitamini ve folik asit açısından zengin yiyecekler tüketilmelidir. Altta Yatan Nedenin Tedavisi: Kansızlığın altında yatan başka bir sağlık sorunu varsa, bu sorunun tedavisi de kansızlık tedavisini içerir.
İlgili 44 soru bulundu
Kisinin demir açısından zengin kırmızı et, karaciğer, balık gibi gıdalar tüketmesi önerilir. Ayrıca hastaya yemeklerde çay, kahve gibi demir emilimini azaltan içeceklerden kaçınması önerilir. Diyetteki değişiklik yeterli değilse ve kansızlık varsa hastanın demir ilacı ile tedavisi gerekebilir.
Susam, tahin, fındık, antep fıstığı, kaju fıstığı, yulaf, kuru kayısı, kuru üzüm demir oranı yüksek bitkisel besinler arasında yer alır. Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır.
Canan Karatay kansızlık sorununa karşı kırmızı et tüketilmesini öneriyor. Karaciğer, yürek ve böbrek gibi sakatları da öneren Canan Karatay ayrıca fındık ve fıstık tüketilmesini de tavsiye ediyor. Bunların içerisinde bolca doğal protein bulunur diyen Canan Karatay ayrıca Ceviz tüketilmesini de tavsiye ediyor..
Folik asit, kan hücrelerinin üretimine yardımcı olan bir vitamindir ve demir eksikliği anemisi olan kişilerin alması gereken önemli bir besindir. C vitamini ise demir emilimini artırır, bu nedenle demir eksikliği anemisi olan kişilerin beslenme planlarında C vitamini açısından zengin gıdaları tüketmeleri önerilir.
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.
Evet üzüm pekmezi kan yapıcı özelliğe sahiptir. Özellikle lif, fosfor, potasyum, demir, magnezyum ve kalsiyum içeriği açısından zengin oldukları için üzüm pekmezi düzenli kullanımla kansızlığın giderilmesi ve tansiyonun düzenlemesinde etkilidir.
Fındık, ceviz, badem, yer fıstığı gibi kuruyemişler, Kuru kayısı, kuru üzüm gibi kuru meyvelerde demir vardır.
Kan yapacak olan içecekler dendiğinde akla ilk olarak bitkisel çaylar gelir. Bunlardan ilk ısırgan otu ile yapılan çaydır. Isırgan otu, tadı ve kokusu nedeniyle çoğu kişi tarafından tercih edilmese de insan sağlığı için çok büyük katkıları vardır.
Kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahin, pekmez, pazı ıspanak, roka, muz, elma armut, kuru erik, kırmızı üzüm kansızlığa iyi gelir. Kırmızı et türleri, ıspanak, pazı, pekmez, balık, elma, tavuk ve yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren besinlerin başında gelir.
Kansızlık belirtileri genellikle solgun cilt, saç dökülmesi, yorgunluk, unutkanlık ve baş dönmesi şeklindedir. Bu eksiklik vücuttaki birçok sistemi birden etkileyebilir. Çeşitli hastalıklar ve demir eksikliği gibi nedenlerle yaşanan bu durum kısa sürede tedavi edilmelidir.
Kansızlık tedavi edilmezse vücut, “hipoksi” denilen oksijen yetersizliği sorununu yaşar ve dokulara gitmesi gereken oksijen gidemediği için bütün organlar zorlanmaya başlar. Demir eksikliğine bağlı anemi uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir.
Yurt dışı merkezli üretim yapan en iyi demir takviyesi markaları arasında Solgar, Nature's Bounty, Vitabiotics ve Doppelherz sayılabilir. Kolay tüketim sunan özel formlarda hazırlanan bu markaların ürünleri, yüksek biyoyararlanım sağlayan güçlü formülleri sayesinde güvenle kullanılabilecek içeriklere sahiptir.
Ispanak, patates, kivi, karaciğer ve kırmızı etler demir içeren besinler arasında yer alır. Limon demir eksikliği yapar mı? Limon demir eksikliği yapmaz aksine emilimini kolaylaştırır.
Kansızlık (Anemi) Tedavisi Nasıl Yapılır? Kansızlık tedavisi hastalığın şiddetine göre belirlenir. Başlangıç veya orta evrelerdeki kansızlığı ortadan kaldırmak için demir, B12 ve folik asit takviyeleri yapılabilir. Bu takviyeler oral yolla alınan haplar şeklinde olabileceği gibi enjeksiyon yöntemiyle de uygulanabilir.
Kan değerinin yükselebilmesi için demir mineralinin yüksek olduğu besinler tüketilmelidir. Bunlara demire zenginleştirilmiş mısır gevrekleri, yulaf, tahin helvası, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyveler örnek gösterilebilir.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Demir, folik asit ve B-12 vitamini açısından zengin gıdaların tüketilmesi hemoglobin seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Diyete dahil edilmesi gereken gıda kaynaklarından bazıları et, balık, kümes hayvanları, yumurta, fasulye, mercimek ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
Demir açısından zengin gıdalar şu şekilde sıralanabilir: Organ etleri ve sakatatlar, Yağlı tohumlar ve kuruyemişler: fındık, fıstık, kaju, badem, susam, antep fıstığı ve kabak çekirdeği. Beyaz et: Tavuk, hindi, ördek gibi kümes hayvanlarının eti.
Kuru Baklagiller
Kuru Fasulye, nohut, barbunya, yeşil mercimek, soya fasulyesi gibi kurubaklagiller, özellikle hayvansal kaynaklı gıdalarla beslenmeyen vegan ve vejetaryenler için eşsiz demir kaynakları olarak kabul edilir. 1 kase yaklaşık 200 gram pişmiş kurubaklagil ortalama 6.6 miligram demir içerir.
Endometriozis gibi ağır menstrüel dönemlere yol açan durumlar demir kaybına neden olur. Kanser, çölyak, akciğer hastalıkları, böbrek ya da kalp yetmezliği, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve obezite gibi hastalıklar da demir eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu hastalıkların vücutta demir emilimini azaltmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri