Pancar tarımı için en ideal toprak, organik maddece zengin, derin, kolay ısınan tınlı ve tınlı kireçli topraklardır. Ağır ve taşlı topraklarda kök-gövde iyi gelişmez, çatallanma olabilir. Taban suyu yüksek olan yerlerde iyi gelişme göstermez.
Şeker pancarına rahatlıkla organik gübre uygulanabilir. yanmış sığır gübresi, yanmış davar gübresi, kuru tavuk gübresi ve pancar yaprağı organik gübre olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. Temel besin maddeleri (K, P ve Mg) yanında iz elementleri de %100 olarak alınır.
Eldorado ve Coyote çeşitlerinde kaplı tohumlar, Stine ve Giraf çeşidinde ise kapsız tohumlar daha yüksek verime sahip olmuşlardır.
Bunun için neler yapmalıyız? Toprak işlemeden ekime, uygun tohum seçiminden doğru gübrelemeye üretimin bütün aşamalarını iyi yönetmeliyiz. Bitki besleme alanında 68 yıllık tecrübeye sahip bir firma olarak gübrelemeyi bilinçli yapmanızı öneriyoruz. İşe mutlaka toprak analizi ile başlayın.
Hayvan pancarının yaprakları da en az yumrusu kadar değerli bir yeşil yem kaynağıdır. Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir. Genellikle ılıman iklimlerde verim daha fazladır.
İlgili 39 soru bulundu
Bitkinin suya hassas olduğu çimlenme döneminde hafif sulama yapılmalıdır. Yağışların yetersiz olduğu yerlerde, toprak nem düzeyinin %50'den az olmaması gerekir. Bu dönemde normal iklim şartlarında haftada 1 kez, kumlu topraklarda ise haftada 2-3 günde bir kez bitkinin hafif bir şekilde sulanması önerilir.
Pancar üreticilerine verilecek avans, kota tamamlama primi ve posa bedellerinde yüzde 100'e varan oranlarda artış yaptıklarını belirten Erdoğan, "Pancar alım fiyatını da kilogramda 42 kuruştan 80 kuruşa çıkardık.
PANCAR, “NİTRAT”I SEVER! Şeker pancarı, gelişme döneminde nitrat formundaki azota ihtiyaç duyar. Nitrat formunda azot içeren CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat) gübresini tercih ederek pancarın ihtiyacını karşılamanız, veriminizi artırmanız mümkün.
Nisan – Mayıs aylarında hafif kuraklık köklerin daha derinlere inmesine ve böylece bitkinin su ve besin maddesi yönünden daha iyi beslenmesini sağlar. Yaprakların gelişimi ile pancarın su ihtiyacı artar. Gelişme dönemlerinde su ihtiyacı fazladır ve yağmuru az olan bölgelerde mutlaka sulama yapılmalıdır.
şeker pancarı tohumları kg olarak degil 100 bin adet tohum mevcut bir ünitede.
Ekim; Şeker pancarının yetiştirildiği bölgelerde Mart-Nisan aylarında, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerimizde ise Eylül-Ekim aylarında ekilen yemlik pancar 45-50 cm sıra arası, 5-20 cm sıra üzeri mesafelerle ve 2-4 cm de derinliğe ekilmelidir.
Pancar tohumu şubat, mart ve nisan aylarında toprağa ekilmektedir. İç Anadolu, Marmara ve Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirildiği ve her bölgede farklı iklimler görüldüğü için ekim süresi hava durumuna ve toprağın durumuna göre gerçekleşmektedir.
Ekime başlama zamanı 0-5 cm derinlikte, toprak sıcaklığının düzenli olarak 5-7 dereceyi bulduğu, yağış durumuna göre toprak yüzeyinin tırmıkla işlenme durumuna geldiği yani ideal toprak tavının olduğu zamandır. İç Anadolu ve geçit bölgelerde Mart sonu Nisan ortası en uygun ekim zamanıdır.
ANASAYFA > TARIM2023 > Pancar yerine ayçiçeği ve mısırı tercih ediyorlar! Aksaray'ın önemli tarım potansiyeli yörelerinden olan Eskil ilçesinde pancar yetiştiriciliğine olan ilgi azalıyor.
Yapısında azot ve kükürt içerir. Azotla birlikte bitkinin kükürt ihtiyacı da karşılanmış olur. Kireçli topraklarda dengeleme için kullanımı uygundur. Bitkinin gelişimini teşvik ettiği gibi, kök ve sapların incelmesini engeller, dayanımını arttırır.
Bu durumda 22,5-7,5=15 kg N/da vermek gerekir. Bunun bir kısmını 15-15-15+Zn taban gübre ile (60 kg/da) verdiğimizde, 9 kg N vermiş olursunuz. 15-9=6 kg N/da ihtiyacını ise üst gübrelemede %26 N CAN gübresinden dekara 23 kg uygulamakla karşılayabilirsiniz.
Şeker pancarının en çok yetiştiği ve rekoltesinin yüksek olduğu bölgeler; Ege bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesidir.
Toprak seçimi: Pancar ekimi için seçeceğiniz toprağın humuslu, organik maddeler bakımından zengin ve bir miktar killi olması uygun olacaktır.
Amonyum nitrat çözeltisi veya kalsiyum klorür çözeltisi tek sıvı gübreye verilebilecek en güzel örnektir. NP gübre çözeltisi (azot-fosfor) veya NPK gübre çözeltisi (azot-fosfor-potasyum) kompoze sıvı gübrelere en iyi verilecek örneklerdir.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Optimum bitki sıklığı ise 10.000 bitki/da'dır. İdeal bitki sıklığını sağlayabilmek için, don, zararlılar ya da siltlenme gibi sebeplerle kayıplar ortaya çıkabilecek kayıplar da göz önünde bulundurmalı ve yaklaşık 11.000 bitki/da tohum ekmelisiniz.
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (Türkşeker), dağıtım yerlerine gönderdiği duyuruda 2022-2023 pazarlama yılı şeker satış fiyatlarını paylaştı. 10.10.2022 tarihinden (bugün) geçerli olacak yeni fiyatlara göre; Şekerin kilosu 15 TL'den 16,20 TL'ye, 50 kiloluk çuval fiyatı 750 TL'den 810 TL'ye yükseltildi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, şeker pancarı alım fiyatlarını geçen yıla göre yüzde 245 artırarak 1450 TL olarak belirlediklerini açıkladı. Kirişçi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Şeker pancarı alım fiyatlarımızı geçen yıla göre yüzde 245 artırarak 1400 TL olarak belirliyoruz.
Hatırlanacağı üzere Ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TürkŞeker'in 2022 ürünü şeker pancarı alım fiyatını 16 polar için ton başına 800 lira olarak açıklamıştı. Söz konusu alım fiyatı, 50 TL olan posa bedeli ve 25 TL olan kota tamamlama primi ile birlikte ton başına toplam 875 lira olmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri