Salça yemeklere lezzet katan olmazsa olmazlardan biridir. Hele ki tam kıvamında yapılmış olan bir salçanın kullanıldığı yemeklerin tadına doyum olmaz. Özellikle Antep salçasının ününü bilmeyen yoktur. Yöreye has bir yapılış tarzına sahip olan Antep salça tam kıvamında ve mükemmel bir damak tadına sahiptir.
Urfa isotu C vitamini olarak bir portakalın 3 katı C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca isotta bulunan şeker oranı diğer biberlerin şeker oranı %8 iken Urfa isotunda şeker oranı %19'dur. Bu nedenle nerenin biber salçası meşhur sorusunun cevabı Urfa'dır.
Yemekle uğraşan insanlara salça denildiğinde, akıllarına ilk olarak Gaziantep salçası gelmektedir. Bunun nedeni Gaziantep salçasının kendine has yapım aşaması ve bu aşamadan dolayı kendine has lezzet farkının bulunmasıdır. Özellikle Antep mutfağında sık kullanılan bu salça türü, adeta yemeklerin sırrı niteliğindedir.
Gaziantepli İbrahim Halil Kozlu'nun 30 yıl önce pazarda salça satarak başlayan ticaretini, 5 oğlu büyüttü. Gaziantep, İzmir ve Balıkesir'de 3 fabrika sahibi olan Fahrettin, Hasan, Mustafa, Hanefi ve Bilal Kozlu kardeşler, Öncü Salça'nın cirosunu 2009'da krize rağmen büyüttü ve 55 milyon liraya çıkardı.
Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Ege Serbest Bölgesi'nde bulunan Ege Assan tesisimiz ise 4 bin 500 m2'lik alanda yılda 24 bin ton domates salçası paketleme kapasitesine sahiptir.
Tarihçe. 1970 yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu) birlikteliğiyle salça alım satımıyla salça ticaretine başlanılmış ve böylece Öncü salçanın ilk temelleri atılmış olur.
2013 yılında kurduğumuz ABC salça ve konserve fabrikamızla daha da büyüdük. Zer Grup olarak bugün temel gıda, ev temizliği, kişisel bakım gibi birçok alanda hız kesmeden yolumuza devam ediyoruz.
Salçayı hangi ülke buldu? Salça'nın İtalyan icadı olduğunu da, Domates'in Güney Amerikadan 1521 yılında İspanyolarca getirildiğini de bilmeyiz.
Biber veya domates farketmeksizin Organik Salça daha canlı ve parlak kırmızı bir renge sahiptir. Eğer salça, soluk bir renge sahipse o salça muhtemelen organik değildir. Bir salçadan maksimum lezzet ve sağlık açısından fayda alabilmek için soluk renkli, organik olmayan salçalardan uzak durulmalıdır.
Salçanın doğal kokusu oldukça iştah açıcıdır. Küflenme meydana geldiğinde bile kokusu aynı kalır. Ancak bozuk salçanın kokusu ekşi ve rahatsız edicidir. Salçanın görünümünde herhangi bir bozulma belirtisi olmasa bile, kokusu ekşi ve rahatsız ediciyse kesinlikle kullanmayın.
Türkiye domates salçası üretiminin %64`ü Bursa`da gerçekleşmektedir.
Ev yapımı domates salçası satın alırken en lezzetlisi ve en doğalı Hatay'ın meşhur domates salçasıdır. Kıvamı, rengi, kokusu, tuzu ve lezzetti ile beklentilerin üstünü karşılayan domates salçası fiyatları ile şaşırtıyor. 2022 yılı için indirimli olarak satışa sunulan fiyat 60 TL yerine sadece 50 TL.
Hatay Biber Salçası Fiyatı
Senesine göre 1-2 tl gibi bir rakam değişiklik göstermektedir.
Balıkesir'in Gönen ilçesinde fabrika
İzmir Tire'deki 2. fabrikanın da kapasitesinin her yıl arttırılmasına rağmen zamanla üretim miktarı yine hızla artan müşteri taleplerini karşılamaya yetmeyince 2006 yılında bu defa da Balıkesir'in Gönen ilçesinde 3. fabrika alınarak faaliyete geçirilir.
Hasan Şahin önderliğinde marka serüvenini Amasya'da başlatan Öncü Döner; 46 farklı ili de bünyesine katarak, ülke çapında markalaşma yolunda ciddi adımlar atmıştır.
Firma; Afyon Dumlupınar, Bartın Merkez, Erzurum Yakutiye, Konya Selçuklu veya Ankara Keçiören Öncü Döner gibi 42 ildeki 84 adet şubesiyle hizmetlerini sürdürüyor.
DÜZEY TÜK. MAL.SAN. PAZ.VE TİC.A.Ş.
Türk mutfağının vazgeçilmezi, vitamin deposu olan salçaya verdiğiniz önemin bilicinde olan ER MİS SALÇA sizin için Türkiye'nin en verimli tarım arazisine sahip İzmir-Bergama, Bölcek kasabasında mevsiminde özenle yetiştirilmiş, hormonsuz domates ve biber kullanılır.
Tukaş'ın ürünü olan Cem domates salçası rengi siyaha yakın.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Salçanın küflenmemesi için streç filmleri de devreye sokabilirsiniz. Salçayı kahvaltıdan akşam yemeğine her an kullanıyor ve bu yüzden ağzı açık kaplarda buzdolabına koyuyorsanız tıpkı burada olduğu gibi üzerini bir streç filmle kapatarak kurumasının, küflenmesinin ve ekşimesinin önüne geçebilirsiniz.
1-Salçanın bozulmamasını ve küflenmemesini istiyorsanız yapmanız gereken şey domates salçasının üzerine bir miktar zeytin yağı dökmek. Zeytin yağını salçanın üzerine dökün. Daha sonra donması için buzdolabına koyun. Donan zeytin yağı salçanın üzerini kapatacak ve salçanın bozulmasını engelleyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri