Ama bu kez Afyon sucuğu. Sucuk ve kaymak denilince şüphesiz akla gelen ilk şehir Afyonkarahisar. Afyonkarahisar'da çok fazla meşhur ürün var lakin bunlardan en meşhuru sucuk.
Asla Kayseri sucuğunu ne Afyona ne de diğer illerimize kaptırmayacağız. Aynı pastırmada olduğu gibi sucukta Türkiyede liderdir. Sucuk ve pastırma denildiğinde aklımıza ilk gelen şehir Kayseridir.
Apikoğlu Sucukları
Dünyanın her yerinde aynı standartlara sahip olan Apikoğlu sucukları bugün Türkiye'de ve Dünyada birçok ülkede aynı hassas tarfile üretilmeye devam ediyor. Bizim de en çok tükettiğimiz ve tercih ettiğimiz sucuklar arasında.
Anadolu'ya özgü bir kültürdür sucuk Doğum yeri her ne kadarda bilinmese sucuk diyarı Kayseri diye bilinir. Kayseri halkı pastırmaya ve sucuğa lezzetinin Erciyes Dağından esintinin verdiğini söylerler. Sucuk literatürlerde baharatlanmış kıymanın kurutulmuş bağırsağa doldurulmuş şekli diye geçer.
Bugüne kadar Türkiye'ye önderlik yaptı, bundan sonra da sucuk Türkiye'de Kayseri markası olarak liderliğini sürdürecek. Asla Kayseri sucuğunu ne Afyon'a ne de diğer illerimize kaptırmayacağız. Aynı pastırmada olduğu gibi sucukta Türkiye'de liderdir. Sucuk ve pastırma denildiğinde aklımıza ilk gelen şehir Kayseri'dir.
İlgili 28 soru bulundu
AFYON SUCUĞUNUN ÖZELLİKLERİ
Bu ikili arasındaki en temel fark, Afyon sucuğunun daha az baharatlı olması. Sucuktan, kuvvetli tadı ve yedikten sonra ağızda bıraktığı koku gibi sebeplerden ötürü kaçanlar için Afyon sucuğu “biçilmiş kaftan” diyebiliriz.
Yaptığımız üretimle Afyon dahil Türkiye'nin 81 ilinin sucuk ihtiyacını karşılamaktayız. Kayseri sucuğunun kendine ait bir reçetesi, formülü var, Afyon sucuğunun coğrafi işaretli olması ön plana çıkan bir özelliği. İki ilimizin de kendine has özellikleri var. Afyon sucuğu manda etinden dolayı coğrafi işaretli bir ürün.
Sucuğun Tarihçesi
Her ne kadar sucuğun tam olarak nereden çıktığı bilinmese de bu yiyeceğin doğum yeri Kayseri olarak bilinmektedir. Erciyes dağının esintisiyle lezzetlenen sucuğu yüzlerce yıldır üretmekte olan Kayseri, sucuğun anavatanı sayılabilmektedir.
SUCUĞUN TARİHÇESİ
Anadolu'ya özgü bir kültürdür sucuk Doğum yeri her ne kadarda bilinmese sucuk diyarı Kayseri diye bilinir. Kayseri halkı pastırmaya ve sucuğa lezzetinin Erciyes Dağından esintinin verdiğini söylerler. Sucuk literatürlerde baharatlanmış kıymanın kurutulmuş bağırsağa doldurulmuş şekli diye geçer.
Türk mutfağının önemli ve geleneksel lezzetlerinden biri de kangal sucuğu. Başta Kangal ilçesi olmak üzere Sivas ili ile anılan bu eşsiz sucuk çeşidi, lezzeti ve yapım şekli ile ünlüdür. Kangal sucuğu çok fazla kaloriye sahiptir ve iyi yağlara sahip olabilir.
Konumuz sucuk. Ama bu kez Afyon sucuğu. Sucuk ve kaymak denilince şüphesiz akla gelen ilk şehir Afyonkarahisar. Afyonkarahisar'da çok fazla meşhur ürün var lakin bunlardan en meşhuru sucuk.
Türkiye'de birçok markette satışı yapılan ünlü marka Gurme Sucuk ve diğer Gurme Gıda ürünlerinde domuz eti bulunduğu tespit edildi.
Nem miktarı %40, ph değeri de %5.4 ila %5.8 arasında olmalıdır. Etiketine bakmadan görebileceğimiz bir "iyi sucuk nasıl anlaşılır?” ayrıntısı da ürünün renginde saklıdır. Sucuğun kırmızıya çalan bir kahverenginde olması iyi sucukta aranan özelliklerdendir. Bu renk sucuğu kestiğimizde de kendini koruyor olmalı.
İyi bir sucukta yağ oranı yaklaşık %30 olmalıdır. Nem miktarı %40 , tuz oranı %5 ve ph değeri de 5.4-5.8 arası olmalıdır. Fermente üretilmiş ürünler tercih edilmeli, sucuk ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Eğer sucuğun üzerinde içerikleri belirtilmemişse, tercih edilmemelidir.
Rengi parlak ve doğal olan kaliteli sucuk 0 dana etinden yapılmış olmalıdır. Dana etinin dışında, gerekli baharatlar bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sucuğun rengi, kırmızımsı kahverengi olmalıdır. Kesildiğinde çevresinde veya ortasında farklı renkler ortaya çıkmamalıdır.
Afyon Ece Sucukları %100 Dana Değil!
Sucuk adeta salam, sosis gibi aşırı yumuşak ve dolapta da pişirirken de aşırı kötü bir koku yayılıyor. Yediğiniz zaman da %100 dana olmadığını rahatlıkla anlayabiliyorsunuz, çok kötüydü.
Kasap sucuk ürünü ısıl işlem görerek üretilen fabrikasyon sucukları gibi değildir. Tam kıvamında yağ oranı ile midenizi rahatsız etmez. Et oranı daha yoğundur. %50 dana eti ve %50 kuzu eti tercih edilerek üretilen kasap sucuk içerisinde sadece kuzu yağı kullanılmaktadır.
Bu şekilde hazırlanan Afyon Sucuğunun en ayırt edici özelliği yağlı ve yumuşak bir yapıya sahip olması ve Kayseri Sucuğunun aksine daha az baharat kullanılmasıdır. Bu yönüyle Afyon Sucuğu, yörede yetişen büyükbaş hayvanların lezzetini doğrudan tüketicinin zevkine sunar.
Türklerin pastırma ve kavurma ile birlikte Orta Asya'dan beri tükettiği et ürünlerinden olan sucuk, Afyonkarahisar ili ile özdeşleşmiş ürünlerden birisidir.
Sucuk için su zamanda şöyle oluşmuştur demek mümkün değildir. Anadolu'ya özgü bir kültürdür sucuk Doğum yeri her ne kadarda bilinmese sucuk diyarı Kayseri diye bilinir. Kayseri halkı pastırmaya ve sucuğa lezzetinin Erciyes Dağından esintinin verdiğini söylerler.
Sucuk dana eti ya da farklı büyük baş hayvanların etinden üretilebilirken kanatlı hayvanlar da sucuk üretiminde kullanılır. Kullanılan et türüne göre de besin değeri taşır. Faydalı gıdalar arasında yer alan sucuk sağlıklı bir gıdadır.
İşlenmiş et ürünlerinin bazıları; pastırma, jambon, sosis, sucuk, salam, salamura et, kurutulmuş et, konserve et ve et bazlı soslardır.
Seçenekler: 1 kg 699,90 TL/kg.
Afyon'u ziyaret eden gezginlerin mutlaka tatması gereken yöresel lezzetler arasında; Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte, Zürbiye, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güveci yer almaktadır.
Kayseri denilince akla gelen ilk şey pastırma sucuk ve mantı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri