Laktoz intoleransı olan kişiler, süt ve süt ürünleri dışında meyve, sebze, kırmızı et, beyaz et, deniz ürünü, yumurta ve baklagiller gibi birçok farklı çeşitte besini tüketebilirler. Laktoz, başta süt ve süt ürünleri olmak üzere çeşitli çorba, sos ve diğer hazır gıdalar içerisinde de yer alabilen bir şekerdir.
Dahası süt ve süt ürünleri dışındaki diğer hayvansal gıdalar da laktoz içermez. Örneğin yumurta, kırmızı et ve tavuk eti tamamen laktozsuz ürünlerdir.
Süt, yoğurt, peynir, tereyağ, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların hepsinde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır. Dolayısıyla tüm bu gıdalar tüketildiğinde laktoz intoleransı ortaya çıkabilir.
Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
İlgili 36 soru bulundu
Buna bağlı olarak, süt ve süt ürünleri içeren her türlü besin laktoz intoleransı olan kişiler için risk teşkil etmektedir. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların tümünde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
Düşük laktozlu peynirler arasında parmesan, gravyer ve çedar bulunur. Bu peynirlerin az porsiyonları genellikle laktoz intoleransı olan insanlar tarafından tolere edilebilir.
İşte o isimlerden bazıları: Kahverengi şeker, invert şeker, mısır şurubu, laktoz, desktroz, malt şurubu, fruktoz, maltoz, meyve suyu konsantresi, glukoz, sofra şekeri, fruktozlu mısır şurubu, sukroz, bal, şekerkamışı.
Peynir içerisinde laktoz bulunur ancak düşük miktardadır ve peynir çeşitlerine göre içeriğindeki laktoz oranı değişmektedir. Eski kaşar, çedar peyniri, parmesan gibi sert ve eski peynirlerdeki oran, yumuşak peynirlere oranla daha düşüktür.
Laktoz içermeyen besinler ise balık, tavuk, yeşil sebzeler, enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yumurta, tahin, badem, soya sütü gibi besinlerdir" sözleriyle anlattı.
Doğumsal laktoz intoleransı çok nadir görülür ve alerji değil, genetik geçişli metabolik bir rahatsızlıktır. Genellikle doğumu takip eden birkaç gün içinde ortaya çıkar ve ciddi ishal, kusma, dehidrasyon ve büyüme güçlüğü ile kendini gösterir. 6. aydan sonra düzelir.
Badem, balık, roka, kara lahana, yeşil fasulye, lahana, soya ürünleri, bamya, brokoli, yumurta, tavuk, mercimek, makarna, pirinç, patates, elma, muz, kayısı, üzüm, havuç, domates, kuru yemişler, tofu ve deniz ürünleri gibi laktozsuz ürünler aynı zamanda kalsiyum açısından da zengindir.
– Kırmızı et, önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Et ve et ürünleri; Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler için önemli bir kaynaktır. Ayrıca Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır.
Kırmızı ette bol miktarda protein, demir ve çinko bulunuyor. Böylece kansızlığın önlenmesinde etkili oluyor. İçerdiği besin unsurları, protein, demir başta olmak üzere mineral maddeler ve B grubu vitaminler nedeniyle oldukça zengin bir besin kaynağı olan kırmızı et, beslenme açısından olmazsa olmaz bir yere sahip.
Hidrojen nefes testi
Bu testle nefeste hidrojen gazı ölçülerek laktoz intoleransı tespit edilir.
Çok az laktoz intoleransı olan kişilerde ıspanak, taze fasulye, marul, mercimek, badem yedikten sonra gaz ve şişkinlik görülebilir, bağırsaklarda ağrı yaşanabilir. Hazır birçok yiyecekte laktoz mevcuttur.
Hayır, bulunmaz. Sade makarna, durum buğdayı irmiği ve su ile üretilmektedir.
Peynirde süte kıyasla çok daha az olsa bile bir miktar laktoz bulunmaktadır. Bu sebeple yüksek laktoz hassasiyeti/intorelansınız varsa kaşar peyniri tüketmemelisiniz.
Muz bol miktarda protein, karbonhidrat ve lif içerir. Glikoz, laktoz, maltoz, galaktoz, sukroz, fruktoz ve nişasta gibi şekerler içerir.
Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz. Gıdaların etiketlerini dikkatlice okumalısınız.
Alerjen Uyarısı: Laktoz(süt), antep fıstığı, fındık, badem, ceviz içerebilir. Paket Bilgisi: Lokumların kesimine göre ortalama 400g / 0,88 lb dır.
Laktoz enerji kaynağıdır. Bebek beslenmesinde, özellikle bebeklerde beyin ve sinir dokularının oluşumu ve gelişimi için önemlidir. Laktoz kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Ayrıca karaciğerde yağlanmayı önleyici etkisi vardır.
Süt ürünlerinde bulunan laktoz, özellikle yoğurttaki gibi fermente olan laktoz bazı kişilerde şişkinliğe sebep olabilir. Bu durum vücudun su tutmasına, yani vücutta ödem oluşmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri