Elde edilmesi her zaman kolay olmasa da, tereyağı genel olarak yağ içeren tüm sütlerden elde edilebilmektedir. Her sütten tereyağı elde etmek mümkün değildir. Örneğin kısrak ve sıpa sütü tereyağı elde etmek için elverişli değildir. Tereyağı üretiminde en elverişli süt inek, koyun ve keçi sütüdür.
Gerçek tereyağı için ihtiyaç duyulan malzeme tam yağlı çiğ süt ya da taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Özellikle sık sık çiğ süt alanlar, sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir.
Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Gerçek tereyağı üretmek için gereken malzemelerden biri tam yağlı çiğ süt veya taze sütle mayalanmış ev yapımı yoğurttur. Eğer düzenli olarak çiğ süt alıyorsanız, sütü kaynattığınızda üzerinde biriken kaymağı biriktirip tereyağı yapımında kullanabilirsiniz.
Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır. Keçi ve manda sütünden yapılan tereyağı beyaz olur, inek sütünden yapılan ise genellikle sarı olur; tabii ki inek yağındaki renk konusunun hayvanların otladığı coğrafya ve yağın yapıldığı mevsimle de ilgisi var.
İlgili 31 soru bulundu
Oda sıcaklığına çıkardığınız tereyağı, bir süre sonra eriyorsa ne yazık ki hakiki tereyağı değildir. Satın aldığınız tereyağı, tavaya atılması halinde yüksek sıcaklığa maruz kaldığında erirken köpürüyorsa gerçek zeytinyağıdır. Eğer ki tavaya attığınız yağ, köpürmüyorsa sahte tereyağıdır.
Eğer yağın bütünü bir taş gibi çatlıyorsa katkılı bir yağ olduğunu gösterir. Sarı olan tereyağları gerçektir, beyazlar ise sahtedir gibi bir algıya kapılmayın! Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır.
Genellikle 1 kilo tereyağ için 14 kilo süt kullanılmaktadır. Daha güçlü karıştırıcılarla veya daha kuvvetli çalkalama işlemlerine bağlı olarak seri üretim gerçekleştirilen yerlerde kullanılan süt miktarında azalmalar görülebilir. Bu noktada 1 kilo tereyağı için ihtiyaç duyulan süt miktarı 5 kiloya kadar düşebilir.
Sade yağ; tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeler uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 700 gram sade yağ çıkıyor.
Hakiki Köy Tereyağı Topak (1Kg) - 152.78 TL + KDV.
Genellikle marketten alınan tereyağlarının kokusu margarine benzer. -Oda sıcaklığında kolay eriyorsa bu gerçek bir tereyağıdır diyebiliriz. Aynı zamanda tavada erittiğinde tereyağı köpük çıkarıyorsa bu da tereyağının taze olduğunun bir işaretidir. -Ucuza satılan tereyağları asla alınmamalıdır.
Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar. Ne kadar yumuşarsa yumuşasın şeklini de bozmaz. Eğer bir müddet sonra su gibi erimişse gerçek değildir. Sarı olan tereyağları gerçektir, beyazlar ise sahtedir gibi bir algıya kapılmayın!
Bu da demektir ki, normal şartlar altında, Türkiye'deki inek cinsleri, süt verimi, yağ oranı vb. veriler dikkate alındığında 100 kilogram sütten yaklaşık 6 kg civarında tereyağı elde edilebilmektedir.
1 kg tereyağ 12 kg sütten yapılan yoğurttan elde edilebilir, ayrıca yağını aldıktan sonra elinde yaklaşık olarak 2,5 kg kadar süzme yoğurt kalır.sütün toptan fiyatının 2 tl olduğu düşünülürse 24 tl karşılığında 1 kg tereyağı (tamamen doğal) 45 tl, ayrıca 2,5 kg süzme (tamamen doğal) 30 tl elde edebilirsin.
Sade Yağ ile Tereyağı Arasındaki Fark
Tereyağındaki yağ oranı ise yüzde 80'in üzerindedir. Yani sade yağ ile tereyağı arasındaki fark yağ oranından kaynaklanır. Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemeklere göre de sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur. Çünkü sade yağdaki yağ oranı %99'dur.
Oda sıcaklığına geldiğinde hemen sürülebilir kıvama gelen ve eriyen tereyağı, organik olarak nitelendirilebilir. Ayrıca tavada eridiğinde çıkan köpüklerde tereyağının organik olduğunu gösterir.
* Sadeyağ, tereyağından daha konsantredir. Gramı gramına, sadeyağ biraz daha fazla bütirik asit ve kısa-zincir doymuş yağ içerir. Araştırmalar bu yağların, inflamasyonu azalttığını, bağırsak sağlığına katkı sağladığını ve kanser gelişimini önlemeye katkıda bulunduğunu göstermiştir.
1 kg sütten 1 kg tereyağı çıkmaz. Seri üretim tesislerinde yapılan üretim işleminde 1,5-2 kg tereyağı elde etmek için 5-10 litre arası süte ihtiyaç vardır. Ev ortamında yapılan üretimde ise aynı miktarda sütten 350-650 gram arası tereyağı elde edilebilir.
Aslında işlem bu kadar kolaydır. 5 litre sütten 1 kg çökelek elde edeceksinizdir.
Teknik olarak keçi, koyun gibi evcil hayvanların sütü de tereyağ yapımına elverişli olmakla beraber, tereyağı hemen takiben inek sütünden elde edilir. Anadolu'da tereyağı genelde kendi ihtiyacı için yayık ayrandan üretilen tereyağıdır.
Tereyağının ömrü ne kadardır? Normalde 1 yıl ömrü olan bu ürün, uygun saklama koşullarında (yani -18 derecede) iki yıl saklanabilir.
Tereyağı, ağırlıkça % 80-90 oranında süt yağı, en fazla % 2 oranında yağsız süt kuru maddesi, ve en fazla % 16 oranında su içeriğine sahip tuzlu olanlara ise %2 oranında tuz katılabilen bir süt ürünüdür.
Tereyağının yıkanması, lezzetin düzelmesini ve dayanıklılığın artması sağlar. Tereyağı taneli bir kitle halinde birikir. Bunun yoğrularak homojen bir kitle haline getirilmesi gerekir. Bu amaçla yıkanmış olan tereyağı topağı silindirler arasından geçirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri